Aktuální zprávy z klubu
čt 31.3.2022 | Jan Vavřina

Uplatněné opce i odchody. Jaké změny čekají kádr Lvů?

Jen pár dní po ukončení účinkování v Tipsport extralize představuje Mountfield HK první změny ve svém kádru. Vedení klubu mělo se všemi hráči i členy realizačního týmu individuální pohovory, na kterých došlo k internímu zhodnocení ročníku 2021/22. Výsledkem jsou některé uplatněné opce, nabídky nových smluv, ale také konce angažmá pod Bílou věží.

Pravděpodobně nejcitelnější ztrátou bude odchod Ahtiho Oksanena. Čerstvě devětadvacetiletý finský forvard posbíral v základní části 48 bodů (25+23), stal se nejproduktivnějším hráčem týmu, čtvrtým nejlepším střelcem a sedmým nejvíce bodujícím hráčem v celé soutěži. V hradeckém dresu nevynechal jediný duel ani souboj, další ale nepřidá.

Přitom k oboustranné dohodě nechybělo moc, což potvrzuje generální manažer Aleš Kmoníček. „Několik měsíců jsme s Ahtim a jeho agentem velmi intenzivně jednali. Přestože jsme došli ke shodě ve všech bodech včetně finančního ohodnocení, rozhodl se Ahti nakonec v průběhu play off podepsat nový kontrakt ve Švédsku. Podle jeho vyjádření jde pouze o sportovní důvody, kdy se domnívá, že se právě tam může sportovně více posunout. Ahtimu každopádně za jeho maximálně profesionální služby a přístup děkujeme a přejeme hodně štěstí do dalších hokejových let. Dobře ví, že dveře má v Hradci vždy otevřené,“ říká královéhradecký GM.

Kromě všestranného útočníka nebudou v týmu pokračovat ani Filip Novotný, kterému skončilo hostování. Dále Jakub Orsava a Radim Šalda, jimž vypršely platné smlouvy. Technický útočník strávil ve východočeské metropoli něco málo přes dvě sezóny, to ofenzivní obránce prošel královéhradeckou výchovou. Ve skončeném ročníku ale nedostával tolik příležitostí a vyzkouší si nové angažmá. Všem třem borcům Mountfield HK děkuje za odvedené služby a přeje úspěch v nových působištích.

Na soutoku Labe s Orlicí budou naopak i nadále pokračovat brankář Henri Kiviaho a útočník Christophe Lalancette. Na oba byla uplatněna opce, s kanadským forvardem navíc vedení klubu jedná o nové smlouvě. Nový kontrakt, s vyvazovací podmínkou týkající se platného víza, uzavřel také Nikita Ščerbak, jenž má zájem v organizaci pokračovat. Jistotu setrvání ve východočeské družině má rovněž Michael Gaspar, a to díky nedávno uzavřené nové smlouvě.

Smlouva končí Petru Koukalovi, nejzkušenější ze lví smečky se ale v hradeckém dresu může ještě ukázat. Devětatřicetiletý útočník obdržel nabídku dvoucestného kontraktu s tím, že by měl strávit většinu příští sezóny v partnerském Kolíně, být tam lídrem a vzorem pro mladé hráče. V případě potřeby by ho hradečtí trenéři mohli kdykoliv využít v Tipsport extralize. Jak situace dopadne, to je otázkou dalších jednání.

Dvoucestná smlouva s možností působení v Kolíně byla nabídnuta také hradeckému odchovanci Patriku Miškářovi. Stejně tak Janu Veselému, se kterým by měla být dohoda uzavřena tento týden. V případě Martina Štohanzla si klub pojistil jeho služby již před časem, a to uzavřením nové spolupráce. Hradecký i kolínský dres budou moci i nadále oblékat Tomáš Sajdl, Zdeněk Čáp, Miroslav Kukla, Jakub Naar a René Piegl, kterým byly uplatněny opce.

Intenzivní jednání probíhají také na úrovni realizačních týmů Mountfieldu HK i SC Marimex Kolín. Trenérský tým opouští asistent Ladislav Čihák, jenž si vybral jednu z dalších extraligových nabídek. Stejně tak je předmětem dalších dohod složení trenérského štábu Kolína, kdy by měl na pozici hlavního trenéra pokračovat Jan Šťastný.

Sportovní vedení klubu se také poohlíží po nových akvizicích, a to jak do hlavního, tak do partnerského kádru. Pod Bílou věž by rádo přivedlo na každý post jednoho hráče. Kdo to bude, to bude jasné opět 1. května, kdy se otevírá přestupový trh.