Akademie ČH
po 27.12.2021 | Petr Koval

Útok na co nejlepší pozice aneb jak se daří Lvíčatům

Vánoční a novoroční reprezentační přestávka nejvyšších akademických soutěží je ve své druhé polovině, stejně jako samotné extraligy juniorů a dorostenců. Jak se daří svěřencům Jiřího Janouška a Václava Pánka? Které výkony oslnily a které naopak? Kdo vede kanadské bodování celé soutěže a kdo kraluje v brance? A co na hradecké mladíky čeká po Silvestru?

Junioři – z posledních 9 zápasů 8 výher

Nejstarší mládežnická kategorie dosud odehrála pětadvacet kol a s 51 body figuruje na 6. místě dvacetičlenné extraligové konkurence. Lvy při pohledu do tabulky trápí především produktivita. S 85 vstřelenými brankami není v elitní desítce tým, jenž by vsítil méně gólů. Statistika však šla v prosinci stranou. Svěřenci Jiřího Janouška skórovali vždy alespoň čtyřikrát a ve všech případech brali plný bodový zisk! Všechna utkání navíc sehráli na ledě soupeře – v Chomutově 1:6, v Litvínově 2:7, na Slavii 2:4 a v Jihlavě 1:4.

V prvním zimním měsíci využili mladí Východočeši třikrát svoji přesilovou hru, celkově patří s úspěšností 18,48 % do průměru soutěže. To o oslabení se Mountfield může opřít. Číslo 89,36 % je hned po Spartě druhé nejlepší. Na tom má velký podíl také počet trestných minut na zápas. Těch Hradec nastřádal průměrně 9,24, což ho řadí mezi nejlepší týmy v indexu slušnosti.

O týmovou produktivitu se stará především Daniel Šedivý (11+11) a v lednu sedmnáctiletý Pavel Šimek (5+17), jenž v říjnu zaznamenal jako vůbec první hráč ročníku 2005 první start v Tipsport extralize. A není jediný. Start v nejvyšší soutěži má za sebou také Lukáš Pajer. Šikovný útočník za juniory odehrál jen čtrnáct zápasů (13+7), převážně totiž působil v Chance Lize, kde oblékal dres Litoměřic. Z obránců je směrem dopředu vidět duo těch nejzkušenějších – Tomáš Perička (3+15) a Jakub Naar (5+7). Ti se spoluhráči mohou spolehnout na svého gólmana. V brankovišti totiž dominuje Jakub Tichý, který s úspěšností 94,01 % figuruje na nejvyšší příčce brankářských statistik.

Junioři naběhnou zpět do zápasového kolotoče už 4. ledna a první tři utkání sehrají v ČPP Aréně. V úterý přivítají brněnskou Kometu, proti které v září vybojovali těsnou výhru 1:0. V pátek pod Bílou věž zavítá Sparta. I s Pražany se v prvním vzájemném duelu činili brankáři. Tým z hlavního města nakonec udeřil minutu před koncem a zvítězil 1:0. Týden Hradec uzavře sobotním soubojem s dosud posledním Kladnem.

Dorost – vstup do nadstavby Lvům nevyšel

Hradecký dorost v první části sezóny opanoval skupinu Střed, když z osmnácti duelů prohrál jen dvakrát a skončil o bod před jihlavskou Duklou. Lvi tak bez větších problémů postoupili do skupin zajišťující boj o pořadí pro play off. Byli zařazeni do skupiny B, kde se utkají v konkurenci pěti týmů – Jihlavy, Komety Brno, Třince, Vítkovic a Zlína. Po čtyřech střetnutích skupiny patří týmu Václava Pánka 5. příčka. Doma totiž nejprve nestačil na Zlín, kterému podlehl 1:3. Poté ani na Třinec, když nezvládl druhou periodu a prohrál 3:5. Pak se znovu postavil Jihlavě. Vyrovnaný duel pro sebe nakonec rozhodla gólem v nastavení Dukla a zvítězila 5:4. Poslední předvánoční utkání už Hradec zvládl a vítkovickou Rideru porazil 3:2.

V úvodní části ročníku si Mountfield dokázal pomoci přesilovou hrou, která byla vůbec nejlepší v soutěži a zaznamenala takřka pětinu všech branek. I v oslabení patřil do nadprůměru. V prvních duelech nadstavby se ale defenzivní formaci příliš nedaří. Gólem totiž skončila každá čtvrtá početní výhoda soupeře. Přesilovka se v druhé části pyšní úspěšností 20 %. Čísla může zvýšit i fakt, že si hráči dokážou vybojovat faul. Východočeši totiž ve čtyřech utkáních hráli 15 přesilovek, což je ve skupině B nejvíce.

Pomoci může zejména nejproduktivnější hráč celé soutěže – Lukáš Král, jenž přesáhl hranici dvou bodů na zápas (22 utkání, 24+22). V první desítce figuruje rovněž Tomáš Hora (15+22). O tři body méně má ještě devítigólový Jan Vencl. Nejproduktivnějším zadákem je s 12 body Adam Bezpalec, který navíc hraje velmi čistě. Dosud totiž zaznamenal jen čtyři trestné minuty. Mezi třemi tyčemi dostává nejvíce prostoru Jan Kasal (16 zápasů; průměr gólů na zápas 2,70; úspěšnost 91,25 %). Svůj čas na ledě dostává i jeho kolega Vojtěch Mrázek (7 zápasů; počet gólů na zápas 1,99; úspěšnost 92,65 %).

Dorost svůj první zápas po pauze odehraje 6. ledna, čímž nastartuje sérii utkání hranou vždy ve čtvrtek a v sobotu. K prvním třem střetnutím po Novém roce zavítá na led soupeřů. Nejprve vyzve stejně jako jejich starší kolegové brněnskou Kometu a o dva dny později Zlín, proti němuž bude chtít odčinit porážku z prvního duelu. Venkovní sérii pak zakončí v Třinci.