Preview k zápasu
ne 16.4.2023 | Petr Koval

Útok na čtvrtý titul v řadě! Představujeme třinecké Oceláře

Hradecká pohádka pokračuje! Po loňském zisku Prezidentského poháru zapsal Mountfield další milník. Po rekordně dlouhém a vyčerpávajícím semifinále si Hradec poprvé v historii zahraje finále české extraligy. Královské město touží po zisku titulu, ale jeho hrdiny čeká těžká práce – porazit třineckého draka. Tři extraligové tituly a pátá finálová účast za posledních pět let. To je fantastická vizitka Ocelářů. Pojďme si představit letošního finalistu a nejúspěšnější tuzemský klub posledních let.

Začneme hezky popořádku. V roce 1994 se třinecký hokej odtrhl od tělovýchovné jednoty a založil profesionální klub HC Železárny Třinec. Už v následujícím ročníku vybojoval extraligovou příslušnost a od té doby patří k nejlepším. U postupu byl například Richard Král, trojnásobný mistr světa Viktor Ujčík nebo na střídačce nynější prezident Českého svazu ledního hokeje – Alois Hadamczik. Už v sezoně 1997/98 skončili jeho svěřenci po základní části třetí. A dotáhli to až do premiérového finále, kde nestačili na tehdy bezkonkurenční Vsetín. Bíločervený dres v té době oblékali také Jozef Daňo, otec letošního finalisty Marka Daňa, nebo Marek Zadina, jenž jako asistent Václava Varadi dovedl Třinec k posledním třem titulům.

První úspěchy však přišly až v ročníku 2010/11, kdy Slezané ovládli nejen základní část, ale vybojovali premiérový titul. Na soupisce tehdy figurovaly klubové legendy jako Martin Adamský, Radek Bonk, Jan Peterek, Jiří Polanský, Václav Varaďa i hráči z aktuální soupisky v čele se sedmatřicetiletým Martinem Růžičkou nebo o tři roky mladším Erikem Hrňou. Prezidentský pohár získal úspěšný klub také v sezoně 2014/15, kdy se rovněž přesunul do nové Werk Areny, ale ve finále nestačil na Litvínov. O tři roky později znovu tým z nejvýchodnějšího města na extraligové mapě padl až ve finále, když prohrál s brněnskou Kometu. To jako by odstartovalo dračí éru. Od roku 2019 totiž česká nejvyšší soutěž nezná jiného mistra než právě Třinec!

Úspěchy klubu HC Oceláři Třinec:

  • Od sezony 1995/96 drží extraligovou příslušnost
  • 1997/98 – poprvé ve finále
  • Dvojnásobný vítěz základní části – 2010/11, 2014/15
  • Čtyři extraligové tituly – 2010/11, 2018/19, 2020/21, 2021/22
  • V úterý odstartují pátou finálovou sérii v řadě

Třinecká cesta do finále

Oceláři skončili po základní části na šestém místě, což je pro klub nejhorší umístění za posledních sedm let, a musel projít přes předkolo. V něm se v nejrychlejší možné době vypořádali s Litvínovem a mohli využít čas na souboj s jedním z největších favoritů – Spartou Praha. Tu pokořili v šesti zápasech a v semifinále je čekal další silný kalibr, první tým základní části, Pardubice. V boji o finále žádný tým nevytvořil větší než jednozápasové vedení a tuhý boj gradoval sedmým zápasem v Pardubicích. V něm Třinci stačilo pouhých 16 střel na branku a po dramatickém závěru, kdy tři vteřiny před koncem Kacetl zneškodnil trestné střílení, si po vítězství 2:1 vydláždili popáté v řadě cestu až do finále. Vůbec poprvé tak tamní klub během play-off odehraje čtyři série.

Na čem může Třinec stavět:

  • Fantom Ondřej Kacetl
  • Čtveřice hráčů na prvních příčkách bodování
  • Zkušenost – celkem 20 hráčů figurovalo na loňské vítězné soupisce
  • Menší porce minut v semifinále – Hradec odehrál v boji o finále takřka o 158 minut více

Základním stavebním kamenem v boji o šampiona ligy je vždy skvělý výkon brankáře. V třineckých barvách to potvrzuje fantastickými čísly Ondřej Kacetl. V základní části sice dostával výrazně větší prostor Marek Mazanec. Ve vyřazovacích bojích ale stejně jako vloni září jeho starší kolega. Zajímavostí je, že Kacetlovi chybí pouze deset střel na jeho branku, aby dorovnal počet pokusů na jeho svatyni během play-off s počtem za celou základní část. Jeho nevídanou úspěšnost přes 95 % navíc podtrhuje, že z takřka podobného počtu puků letících na jeho klec inkasoval maskovaný fantom během vyřazovacích bojů o 19 gólů méně než v předcházející fázi ročníku.

Rozhodně se ale může spolehnout také na své spoluhráče před sebou. I díky předkolu figuruje hned čtveřice Ocelářů na prvních čtyřech příčkách kanadského bodování. Bod na zápas drží tradiční opora Třince Martin Růžička (8+8), který těží rovněž z práce centra elitní letky Tomáše Marcinka (5+8). Nezaostává ani dvojice se zkušenostmi z NHL – útočník Andrej Nestrašil (5+7) a obránce Jakub Jeřábek (3+7). Krom efektivní produktivity mohou červenobílým pomoci i zkušenosti z loňského finálového tažení. Letošní třinecká soupiska totiž čítá celkem 20 jmen, která figurovala na soupisu šampionů v loňském roce. Budou znovu úspěšní, nebo si Mountfield dojde pro pohádkový titul? Série startuje v Hradci Králové v úterý od 17:00!

Postřehy z Twitteru