Akademie ČH
út 10.1.2023 | Dominik Jarka, Jan Vavřina

Vánoční svátky na Floridě. Lvíčata 8. třídy změřila síly v Americe

Máte rádi trávení vánočních svátků v pohodlí domova, s rodinou a ideálně při troše sněhu? To není nic pro Lvíčata 8. třídy, která se v tomto období vydala na slunečnou Floridu, kde je v Miami čekal elitní turnaj proti absolutní světové špičce. Ve velké konkurenci Hradečtí úspěšně obstáli a stihli u toho i opalování a zápasy NHL. „Pro spoustu z kluků to byl životní zážitek,“ říká po návratu hlavní trenér 8. třídy Filip Luňák.

Filipe, jak vůbec k výjezdu do Ameriky došlo?
První kontakt byl od jednoho z ředitelů World Hockey Group, Lukáše Havlíčka. Volal mi, že budou na Silvestra pořádat AAA turnaj na Miami, což je nejvyšší možná úroveň amerického turnaje, a že jsme v žebříčku českých týmů ročníku 2009 na prvním místě, těsně před Slavií a Vítkovicemi. Ptal se, jestli bychom neměli zájem turnaje se zúčastnit. Přijel tedy do Hradce udělat prezentaci turnaje, aby to nabídl rodičům. Před třemi měsíci jsme si řekli, že tam pojedeme, a nakonec ta akce byla úžasná.

Jaké týmy na zámořský turnaj dorazily?
Celková úroveň hokeje byla neskutečná. Hrály tam nejlepší finské a americké týmy, takže jsme se s tím zkusili popasovat. Z Evropy tam bylo šest týmů a dva týmy z Ameriky. Kluci si tam vyzkoušeli život na Miami. Pláže a oceán, prostě něco neskutečného. Bylo to jedno z nejkrásnějších míst, kde jsem v životě byl, tedy kromě Hradce Králové (směje se).

„Kluci si tam vyzkoušeli život na Miami. Pláže a oceán, prostě něco neskutečného.“

Filip Luňák (o slunečném trávení vánočních svátků)

Jakým formátem turnaj probíhal?
Byly dvě skupiny po čtyřech týmech a před play-off se dělalo celkové umístění. My dostali do skupiny výběry NA Florida, SPA Futures a Servette Geneva. Po skupinách jsme skončili celkově čtvrtí z osmi týmů. Poté přišla vyřazovací část, kde jsme narazili na finské Kiekko Espoo. I když jsme prohrávali 0:3 a 1:4, dokázali jsme stav vyrovnat, načež jsme dostali gól na 5:4 v podstatě dvě minuty před koncem, což pro nás znamenalo konec v turnaji.

Měl jste na turnaji k dispozici celý kádr?
Ne, na konci jsem musel v podstatě hrát na jedenáct lidí. Měli jsme tři kluky s úžehem z pláže, kteří leželi na hotelu, kde měli teploty 39,5 °C. Takže konečný výsledek bereme už takhle jako obrovský úspěch.

Jaká to byla zkušenost pro kluky? Asi to pro ně bylo životní prožití vánočních svátků a Silvestra...
Určitě si to myslím. Odlítali jsme 26. prosince a vraceli se 3. ledna zpět. Myslím si, že kluci do teď nemohli zažít nic víc. Nevím, jak jsou na tom s dovolenou s rodiči, ale ve spojení s hokejem asi není nic lepšího než se válet celé dopoledne na pláži na nejkrásnějších místech Miami Beach, pak jet odehrát zápas, kde vás čeká klání se skvělým soupeřem, a večer si zajdete na zápas NHL, kde proti sobě hraje Montreal a Florida. Moc víc se pro kluky vymyslet nedá. Užili si to úplně neskutečně a pro spoustu z nich to byl životní zážitek.

Jak se vám líbily zápasy NHL? Užili jste si zároveň hokej i tu show okolo?
Pro nás to bylo neuvěřitelné, už jenom příjezd autobusem k zimnímu stadionu, kde tam čeká dalších dvacet tisíc lidí na místo na zaparkování. Měli to skvěle zorganizované, každý autobus i auto má svoje místo, pomáhá tam i policie. Následoval přesun na zápas. Měli jsme štěstí, že jsme viděli dva duely týmů z Original Six. Nejdříve to byl Montreal, poté jsem se dostali i na Rangers. První zápas byl úžasný. Viděli jsme devět gólů, hattrick Barkova, a dokonce i jednu bitku, takže si to kluci maximálně užili.

„Moc víc se pro kluky vymyslet nedá. Užili si to neskutečně a pro spoustu z nich to byl životní zážitek.“

Filip Luňák (o programu na Floridě)

A jak se vám líbil druhý zápas, kde Florida vyzvala Rangers?
Dlouho to vypadalo, že už se na další zápas nedostaneme. Většinou zápasy Rangers bývají všude vyprodané, ještě k tomu na 1.1., kdy celý svět jede na Miami odpočívat. Dlouho dopředu to bylo oznámené jako vyprodané. Zkusil jsem sehnat lístky přes svého kamaráda, obránce Detroitu Filipa Hronka, a nakonec to přes svého agenta domluvil, volné lístky sehnal a zaplatil, takže to pro kluky bylo obrovské překvapení. Ten zápas s Rangers jsme si strašně užili.

Jak se řešil tento zámořský trip finančně?
Hráči a trenéři měli zvýhodněnou cenu, kterou částečně kompenzoval organizátor turnaje World Hockey Group a také prý přímo Florida Panthers, v jejichž tréninkovém centru ICE DEN se celý turnaj konal. Je skvělé, že se v této nelehké době rodiče domluvili a klukům tento úžasný zážitek dopřáli. Náš klub Mountfield HK nám prostřednictvím generálního manažera Aleše Kmoníčka a společnosti Střída sport výrazně pomohl s nákupem značkového týmového oblečení CCM pro hráče, za což jim patří velký dík.

Fotogalerie