Tiskové zprávy
čt 29.9.2022 | Jan Vavřina

Velká ztráta! Nikita Ščerbak musel opustit Česko

Mountfield HK přichází o svého nejproduktivnějšího hráče! Přestože vedení hradeckého klubu dlouhé měsíce intenzivně hledalo možnost, aby Nikita Ščerbak strávil na východě Čech celý ročník, současná celosvětová situace to neumožnila. Proti Motoru tak odehrál šestadvacetiletý forvard poslední zápas a rozloučil se stylově – gólem do sítě Českých Budějovic.

Nikita Ščerbak se pod Bílou věž přesunul v lednu ze slovenské extraligy a hned začal dokazovat, proč byl v roce 2014 draftován v prvním kole NHL. Pravidelně bodoval, pozvedl týmovou produktivitu a pomohl k zisku Prezidentského poháru. V tu dobu už ale zuřila na Ukrajině válka a bylo jasné, že s rozšiřujícími se sankcemi nebude snadné získat pro hráče ruské národnosti všechna povolení. A to i přesto, že sám hráč ukázal svůj nesouhlasný postoj sejmutím ruské vlaječky ze své přilby.

Mountfieldu HK se dílčí úspěch povedl v létě a bývalý hráč Montrealu nebo Los Angeles tak mohl zahájit ročník na soutoku Labe s Orlicí. Bodoval v Lize mistrů i extralize, v ní nasbíral během 5 zápasů 5 bodů. Ten doposud poslední zaznamenal v úterý proti českobudějovickému Motoru, když svou přesnou střelou využil přesilovou hru a započal tak hradecké tažení za třemi body.

„Organizace, trenérský tým, kluci a neuvěřitelní fanoušci udělali můj čas tady výjimečným.“

#95 Nikita Ščerbak (o svém nuceném odchodu)

Po tomto utkání se však musel s východočeskou metropolí rozloučit a odcestovat do Kanady. Rozčarování nad rozuzlením celé situace neskrývá generální manažer Aleš Kmoníček. „Nebudu tady popisovat všechny svoje pocity, ale jsem ze současné situace velmi zklamán. Každopádně jsme s odchodem Nikity ztratili výborného hráče a především skvělého kluka do kabiny. Moc mu děkuji za vše, co pro náš klub udělal a přeji jemu i jeho rodině pevné zdraví a hodně štěstí ve sportovním i osobním životě,“ hlásí člen vedení klubu.

Všichni včetně samotného hráče doufali, že nadále pomůže svým umem mužstvu v Tipsport extralize i Champions Hockey League. I přes předčasný konec bude „Scherby“ na Hradec Králové vzpomínat jen v dobrém. „Hrát před hradeckými fanoušky byla absolutní výsada. Organizace, trenérský tým, kluci a neuvěřitelní fanoušci udělali můj čas tady výjimečným. Tahle celá situace je opravdu nešťastná, ale já se budu snažit, abych se v budoucnu vrátil!“ vzkazuje Nikita Ščerbak.

Děkujeme za super služby, Nikito, a přejeme vše dobré! 👏

Zveřejnil(a) Mountfield HK dne Čtvrtek 29. září 2022