Akademie ČH
st 19.10.2022 | Šimon Zemánek, Jan Brůna

Věřím, že to zlomíme, hlásí o nepříznivé sérii junior Matěj Beneš

Hradečtí junioři mají v DHL extralize juniorů za sebou první čtvrtinu zápasů v základní části. Pohled na tabulku však moc příjemný není, Lvi se nacházejí na 13. pozici. Předchozí čtyři duely prohráli pouze o jeden gól. To platí i o tom posledním – derby vyhrály Pardubice 3:2 po prodloužení a to i přesto, že dvakrát prohrávaly. První branku tohoto utkání vstřelil jeden z nejzkušenějších hradeckých juniorů – Matěj Beneš, který už má za sebou i start za áčko. Je také s pěti body jedním z nejproduktivnějších Lvů, a tak právě asistent kapitána zhodnotil aktuální dění.

Matěji, jak byste zhodnotil poslední střetnutí proti Pardubicím?
Myslím si, že jsme byli celý zápas lepší. Soupeř na nás ze začátku vlétl, což jsme ustáli. Poté se hra překlopila na naši stranu, občas od nás přišlo podcenění a musel nás zachránit gólman. Kasy (Jan Kasal) chytal výborně, soupeřův brankář také. Na konci třetí třetiny jsme měli hodně šancí, které měly skončit gólem, což se bohužel nestalo. Nakonec jsme udělali chyby, které nás stály tři body, a šlo se do prodloužení, kde rozhodly Pardubice.

Už ve 3. minutě jste otevřel skóre po spolupráci s bratrem Michalem. Jak byste popsal vaši gólovou souhru?
Hrálo se čtyři na čtyři, zakřičel jsem si o přihrávku na střed. Brácha mě našel a pak už jsem to jenom hodil na bránu. Naštěstí z toho byl gól.

Je pro vás brácha nejoblíbenějším parťákem do útoku?
Ano, je. Občas se spoluhráči mění. Někdo odejde, je povolán do áčka nebo se zraní, ale my s bráchou spolu hrajeme už od malička, velmi dobře se známe. Výhodou je, že často víme, co ten druhý udělá. Někdy se samozřejmě, jako s každým, neshodneme, ale jde mi to s ním nejlépe

„Poslední utkání už mají vzestupnou tendenci, jdeme herně a výkonnostně nahoru.“

#15 Matěj Beneš (o lepšících se výkonech)

Po první trefě v utkání přišla i druhá. Dynamo na vaši branku zareagovalo za půl minuty. Rozhodilo vás to?
Určitě. Chtěli jsme se nakopnout, ale soupeř na náš gól hned odpověděl. Šlo se tedy znovu od začátku.

Když se podíváme na tabulku DHL extraligy juniorů, tak vás najdeme aktuálně na předposlední příčce, jste pouze o skóre před Olomoucí. Příprava však z vaší strany vypadala mnohem lépe. Co se stalo?
Podcenili jsme začátek ligy. Nevím co se stalo, duely byly z naší strany špatně odehrané. Asi jsme k nim přistupovali nezodpovědně. Poslední utkání už mají vzestupnou tendenci, jdeme herně a výkonnostně nahoru. Snažíme se do každého zápasu dát maximum. Věřím, že to zlomíme.

Co je zatím vaším největším problémem?
Nejvíce nás trápí koncovka. Ve třinácti zápasech jsme dali dvacet gólů. Snažíme se co nejvíc tlačit do zakončení, všechno dávat na bránu. Moc nám to tam však nepadá.

„Určitě na nás je tlak, nikdo nechce být poslední.“

#15 Matěj Beneš (o tabulce extraligy juniorů)

Cítíte v týmu určité napětí nebo nervozitu?
Určitě na nás je tlak, nikdo nechce být poslední. Před utkáním ho však vyndáme pryč z hlavy. Soustředíme se na zápas, jdeme do něj naplno a chceme vyhrát.

Jak jako tým vnímáte postavení v ligovém pořadí?
Každý to bere jinak. Osobně se na tabulku moc nekoukám. Snažím se dát do zápasů všechno, a věřit tomu, že vyhrajeme.

Nadcházející dvě střetnutí odehrajete na domácí půdě. Nejprve v pátek přivítáte Litvínov, hned další den se utkáte s Karlovými Vary. Bude příprava, vzhledem k posledním duelům, vypadat nějak jinak?
Příprava bude probíhat nejspíš úplně stejně, akorát se budeme snažit proměňovat šance, a tak dát víc gólů než soupeř. Je výhoda, že jsme se proti oběma těmto týmům už v této sezoně střetli a známe je. Víme jak hrají a co od nich můžeme očekávat.