Tiskové zprávy
st 20.7.2022 | Jan Vavřina | Foto: saipa.fi

Z Finska do Hradce. Útočnou letku rozšíří Slovák Oliver Okuliar

Ještě než na konci týdne vyjedou hráči Mountfieldu HK na led, budou moci v kabině přivítat nového parťáka. Tím je dvaadvacetiletý rodák z Trenčína Oliver Okuliar. Talentované křídlo strávilo poslední sezónu v zemi tisíců jezer, nyní pozná poprvé českou nejvyšší soutěž – s Východočechy podepsal tříletý kontrakt.

Technicky dobře vybavený hráč si v minulosti vyzkoušel zámořské angažmá, slovenskou extraligu nebo finskou Liigu. Kromě toho reprezentoval svou zemi na mistrovství světa do 18 i 20 let, vždy se slušným bodovým přínosem. Nyní by se měl podílet na produktivitě pod Bílou věží.

Příchod dalšího krajánka komentuje generální manažer Aleš Kmoníček. „Oliver byl v našem hledáčku již dva roky a jsme rádi, že sám projevil velký zájem hrát za Hradec, přestože má ještě rok smlouvu ve Finsku. Na jeho poměrně mladý věk má již zkušenosti ze seniorského hokeje, kde byl produktivní a už se objevil i ve slovenské seniorské reprezentaci. Pevně věříme, že nám pomůže zvýšit údernost našeho útoku a celkovou produktivitu, jelikož na to má všechny předpoklady,“ říká člen vedení klubu.

Své postřehy přidává také hlavní kouč Tomáš Martinec. „Oliver je další mladý perspektivní hráč, který nás zaujal svými kvalitami a jenž by měl zapadnout do naší herní koncepce. Je ctižádostivý a chce se neustále zlepšovat, měl by zvýšit konkurenci v našich útočných řadách. Stejně jako ostatní hráči dostane v přípravě svůj prostor a uvidíme, jakou roli v týmu a pozici v sestavě si dokáže vybojovat,“ dodává hradecký rodák.

Profil Olivera Okuliara

Oliver Okuliar se narodil 24. května 2000 ve slovenském Trenčíně, kde se také od mala věnoval hokeji. V dorostu i juniorce se pyšnil velkým ziskem kanadských bodů, zároveň měl ale občasné problémy s disciplínou. S mateřským týmem slavil dorostenecké zlato a bronz, s juniorkou ovládl ročník 2017/18. Právě v něm nastal největší kariérní zlom. Nastupoval mimo jiné za slovenský tým do 20 let hrající domácí soutěže a zúčastnil se Memoriálu Ivana Hlinky či světového šampionátu osmnáctek. Na nich v 5 duelech zaznamenal 4 góly a stejný počet asistencí. To už byl jako jeden z TOP tří hráčů týmu v hledáčku zámořských skautů.

Kanadská juniorka pro něj byla novým impulzem a herně mu sedla. V QMJHL v dresu Sherbrooke Phoenix posbíral 42 bodů (14+28) v 66 duelech základní části, ve WHL u Lethbridge Hurricanes měl bilanci ještě lepší – 33+35 v 55 zápasech. Odměnou mu byla mimo jiné účast na mistrovství světa juniorů, kde pomohl týmu dalšími čtyřmi body.

Poté vedly jeho kroky zpět na Slovensko do týmu Liptovského Mikuláše a trenčínské Dukly. V ní měl opět téměř bod na zápas (39 bodů ve 41 zápasech) a přišlo laso z reprezentace i severu. Uplynulý ročník strávil ve finském týmu SaiPa, kde odehrál 56 utkání s bilancí 8+10. I přes platnou smlouvu se rozhodl pro novou výzvu, kterou najde poprvé v kariéře v Česku – v Mountfieldu HK.

Statistiky Olivera Okuliara