Preview k zápasu
so 2.3.2024 | Tomáš Kalas

Začne Hradec předkolo doma? Rozhodne se v neděli v Ostravě

Nedělním duelem se uzavře nejdelší fáze extraligové sezony, kterou je základní část. Hradečtí hokejisté se v závěrečném 52. kole postaví soupeři, s nímž se již stoprocentně utkají v předkole play-off. Rozhodovat se tak bude jenom o tom, kdo z dvojice Vítkovice - Mountfield začne na domácím ledě. Ve výhodě jsou Lvi, těm totiž k jistotě stačí uhrát v ostravské aréně pouhý bod. Na to se však spoléhat rozhodně nejde, kabinou navíc zní jasný cíl v podobě výhry. Rozhodující duel začne v Ostravě v 16:30.

„Rozhodně chceme začínat play-off doma. Určitě chceme ve Vítkovicích vyhrát.“

#8 Oliver Okuliar (o posledním duelu základní části)

Hradec důležitý duel s Plzní v pátek na domácím ledě zvládl a díky prohře Vítkovic na ledě Litvínova se posunul na osmé místo zaručující zahájení play-off na domácím ledě. Výhru 3:1 pečetil 24. gólem v sezoně Oliver Okuliar do prázdné branky. Na post nejlepšího střelce základní části ztrácí jednu trefu, sám na to ale více nehledí. „Byl jsem střelecky aktivní, ale bohužel mi to tam prostě nepadlo. A jestli se mi povede získat ocenění… Na to se nekoukám, pro nás je hlavní v neděli vyhrát,“ říká už s výhledem na závěrečné kolo nejproduktivnější hráč týmu.

Ale ještě na chvíli zpět k pátečnímu utkání. Za tři body mohou Lvi vděčit Radovanu Pavlíkovi. Jeho trefa po dlouhých 36 zápasech byla nakonec vítěznou. „Jednoznačně to byl v ten moment důležitý gól. Je skvělé, že se Ráďa chytil a věřím, že mu to pomůže směrem k play-off,“ přeje si nejproduktivnější hradecký forvard. První březnovou neděli už však čeká Hradec poslední kolo základní části, a to na vítkovickém ledě. Vzhledem k postavení obou soupeřů to fakticky bude pomyslný předkrm před předkolem. Teoreticky by stačil k jistotě jeho zahájení na domácím ledě Lvům i bod, Okuliar se na to však dívat nechce. „Rozhodně chceme začínat play-off doma. Určitě chceme ve Vítkovicích vyhrát,“ prozrazuje 23letý útočník.

Bez ohledu na výsledek je ale jasné, že se loňští soupeři v semifinále utkají po nedělní bitvě znovu o dva dny později. Sedmizápasová série zůstane mnohým fanouškům v paměti nejen postupovým sedmým duelem na vítkovickém ledě, ale především šestým zápasem série, aktuálně nejdelším v české extralize vůbec. „Odehrálo se opravdu hodně minut, bylo to vyhrocené, emoce na obou stranách… pro nás je to ale minulost,“ odmítá přemítat v historii trenčínský rodák. Kdo dostane v předkole výhodu hrát první dva duely na domácím ledě?

MarcelBarinka
Od sezony 2017/18 působil syn Michala Barinky mimo český hokej. Nejprve prošel vyhlášenou akademií Salcburku, dvě sezony odehrál i v kanadském Halifaxu. Poté se přesunul do německé extraligy a zejména v Kolíně nad Rýnem rozhodně nehrál druhé housle, čtvrtý ročník v řadě ale u západních sousedů nedokončil. Vytáhly si ho totiž Vítkovice, kde se Barinkovi daří. Za 34 duelů zapsal bilanci 11+9 a táhne ostravský tým vpřed.

Vítkovice po mizerném začátku uhrály předkolo

Začátek sezony nezastihl ostravský celek rozhodně v dobré formě. Z prvních deseti zápasů totiž vyhrál jenom tři a pohyboval se tak hned ve spodních patrech tabulky. Vítkovičtí se protrápili i listopadem, v němž nevyhráli ani jeden ze sedmi duelů. Tou dobou prožili ve jedné z největších hokejových arén v republice turbulentní období. Již od konce října byli bez trenéra Holaně, na vlastní žádost pak po sérii porážek odešel snajpr Peter Mueller. Právě tam se však začal extraligový ročník lámat. Ridera se totiž najednou zvedla, z posledních 30 duelů má 53 bodů, tedy čtvrtý nejvyšší počet a může pomýšlet i na zahájení play-off na domácím ledě.

S tím se tak pojí i týmové statistiky. Tým z moravské části třetího největšího města republiky je v ofenzivě jenom o dvě branky horší než Hradec, když nastřílel 131 gólů. Inkasoval jenom o pět více, což je totožné číslo, jaké mají Lvi. Loňský semifinalista je navíc velmi častým střelcem prvních gólů v utkání, do vedení šel 33krát, jenom 19krát se mu však podařilo dotáhnout duel do vítězného konce. Ostravané jsou poměrně nebezpeční i v přesilových hrách, když mají využití jenom těsně pod 21 procent, což z nich dělá šestý nejlepší tým v této statistice. Zajímavostí pak je, že v oslabení trávili nejméně času z celé extraligy, a to 225 minut a 58 sekund. To se tak pojí i s jejich postem nejméně trestaného týmu, za 51 utkání obdrželi jenom 360 trestných minut.

Co se produktivity týče, tu paradoxně vede hráč, který je postaven mimo sestavu a dost možná již ve Vítkovicích pokračovat ani nebude. Dominik Lakatoš má za 44 duelů bilanci 12+17, v Lize mistrů navíc vyhrál bodování celé soutěže. Dle slov trenéra Trnky byl však postaven mimo sestavu z výkonnostních důvodů. Mimo Lakatoše tak vede produktivitu Stuart Percy, jenž navázal na skvělou sezonu v Motoru a je nejproduktivnější obránce týmu. Výborně se po sezonách v německé DEL ukázal i Marcel Barinka, za 34 zápasů nastřílel 11 branek a je třetím nejlepším střelcem týmu. Výbornou sezonu prožívá i Lukáš Klimeš, který měl původně spíše krýt záda Machovskému. Nakonec odchytal většinu duelů, konkrétně 39. Statisticky se navíc řadí na úplnou špičku extraligy, sedm vychytaných nul je s přehledem nejvíce.

Sestavy z minulého utkání

Klimeš – Percy, Raskob, J. Mikuš, Grman, Auvitu, Prčík, Jeřábek – Fridrich, Barinka, Zdráhal – Roberts Bukarts, Krieger, Rihards Bukarts – Půček, Claireaux, Lednický – Peterek, Chlán, Přibyl