Preview k zápasu
so 17.2.2024 | Jan Hirsch

Základní část se blíží ke konci! Lvi vyrazí do Karlových Varů

Základní část ubíhá jako voda a do jejího konce svěřencům Tomáše Martince zbývá poslední šestice duelů. V tabulce se nachází na osmé pozici, kterou hájí s tříbodovým náskokem na olomoucké Kohouty. Hradečtí ale stále sledují dění v tabulce směrem výše, zbývají poslední kola na zisk důležitých bodů do tabulky Tipsport extraligy. Urvat body mohou Východočeši na západě, a to v Karlových Varech, kde při prvním vzájemném měření sil letos uspěli. Jak tomu bude podruhé? Duel začne v nedělních 15:30.

„Už pilujeme hru na play-off, moc zápasů přeci jen nezbývá.“

#19 Tomáš Pavelka (o blížící se nadstavbě)

Skóre páteční bitvy s Třincem rozčísl v první třetině Martin Růžička, a to hned dvakrát. Domácí se dokázali Drakům dorovnat, nakonec však padli 2:3. Takto mač hodnotí jeden ze střelců, Tomáš Pavelka. „Myslím si, že jsme čtyřicet minut byli lepším týmem, bohužel v první třetině jsme nebyli dost důslední. Řekli jsme si, že máme pořád spoustu času, podařilo se nám dát dva góly a byl to znovu vyrovnaný zápas. Když budeme hrát tak jako na konci, máme šanci na body. Už pilujeme hru na play-off, moc zápasů přeci jen nezbývá,“ podotýká obránce, který v přesilové hře upravil skóre na 2:2. „Rád bych se takhle trefoval častěji, Jay (Blain) mi takto přihrává dost často. Říkali jsme si i v kabině, že jsme předvedli dobrý výkon a vytvořili si šance i proti tak dobře defenzivně organizovanému týmu jako je Třinec,“ pochvaluje si i přes porážku rodák z Ostravy.

Velkým plusem hry Hradeckých byli početní výhody. Oba góly proti Slezanům padly právě z nich (Giorgio Estephan se trefil tři sekundy po vypršení) a už pět utkání v řadě se klubu zpod Bílé Věže podařilo alespoň jednu využít. „Na přesilovkách jsme pracovali, snažíme se je doladit do play-off. Máme i více variant, ať můžeme překvapit soupeře,“ prozrazuje zadák s finskými zkušenostmi. On i jeho tým si uvědomuje, že je čeká posledních šest utkání základní části. „Bodů se dá získat pořád dost, ale nyní je pro nás přednější naše hra, kterou potřebujeme stabilizovat, abychom do vyřazovacích částí šli s co nejméně výpadky a drželi konzistentní výkony,“ říká hradecká devatenáctka.

Odchovanec Vítkovic se trefil už poosmé, rána od hranice útočného pásma patří k jeho specialitám. Když obránce dostane puk na modrou a vidí, že jeden nebo dva hráči jedou před brankoviště, tak má víc chuti na střelu, než když gólmanovi nikdo necloní. Už jsme takto pár gólů dali,“ popisuje ofenzivní úděl beků v týmu. Vyzkoušet si to bude moct i proti Karlovým Varům, které však mají o dost jiný styl hry než předchozí soupeř. „Vary mají systém postavený trochu jinak než Oceláři, očekávám daleko bruslivější hokej a budou i více napadat. Třinec několikrát hru uzavřel ve středním pásmu, Energie bude úplný opak, řekl bych, že nás minimálně dva hráči budou pořád forčekovat. Máme den na přípravu, abychom je v tomto přehráli,“ uzavírá Tomáš Pavelka.

Dávid Gríger
Slovenský útočník se do Karlových Varů vrátil po dvou ročnících v Liberci a hned se začlenil zpět mezi opory. S 16 góly a 17 přihrávkami je neproduktivnějším hráčům týmu a má našlápnuto k jedné ze svých nejlepších sezon.

Západočeši odehráli zápas pod širým nebem

Energie tuto sezonu úřaduje ve spodních patrech tabulky a výher sbírá pomálu. Více než tři úspěchy za sebou se jim ještě získat nepodařilo, naopak na přelomu ledna a února natáhla šňůru proher na čtyři utkání. Nejprve Vary nestačily na Vítkovice (0:3), poté podlehly Brnu (1:5), doma nepřemohly Olomouc (1:3) a poslední porážka od Plzně (3:4) nakonec vedla k odstoupení trenéra Bruka, kterého nahradil jeho dosavadní asistent Václav Eismann. Pod novým kormidelníkem Karlovarští tuto sérii zlomili, ve středečním kole proti Mladé Boleslavi zvítězili 4:1, následně však padli s Plzní v zápase pod širým nebem v německém Klingenthalu. Energie tak odehraje dva duely během necelých čtyřiadvaceti hodin. Po pětačtyřiceti odehraných utkáních se tak Západočeši nacházejí na 11. pozici.

Zlepšení by klub z lázeňského města potřeboval především v útoku, 109 vstřelených branek je třetí nejhorší počin v lize. Naopak za obranu se stydět nemusí, puk ze své sítě lovili pouze ve 117 případech, lépe na tom jsou jen tři týmy. Ofenzivní disciplíny jsou tedy pro Energetiky mnohem méně oblíbenými než ty defenzivní, což potvrzují i úspěšnosti v přesilovkách (16,67 %, třetí nejhorší výkon) a oslabeních (82,63 %, třetí nejlepší výkon). O něco radši hrají doma, kde za 21 utkání posbírali 29 bodů. Na hřištích soupeřů ale není statistika pro mistry ze sezony 2008/09 o mnoho horší, ze 23 zápasů vytěžili 26 bodů.

Nejproduktivnějším hráčem týmu je navrátilec Dávid Gríger (16+17), který se dlouho držel i desítky střelců celé ligy, zbrzdilo ho však zranění a nyní je na 27. místě. Pravidelně boduje také Tomáš Rachůnek, který má na kontě 12 gólů a 13 přihrávek. Nejvytěžovanějšími hráči jsou beci Michal Plutnar a Matěj Stříteský,s průměrem více než 20 minut na zápas. Jasnou jedničkou je Dominik Frodl. Rodák z hlavního města má druhou nejlepší úspěšnost (92,56 %), odchytal však o dvanáct utkání více než první Dominik Pavlát. Záda mu kryje Vladislav Habal.

Sestavy z minulého utkání

Frodl (Habal) – Bartejs, Huttula, McFadden, Stříteský, Mikyska, Havlín, Dlapa – Jiskra, Černoch (C), O. Procházka – Rachůnek (A), Gríger, O. Beránek (A) – Kangasniemi, Hladonik, Koffer – Redlich, Kofroň, Kružík.