Preview k zápasu
út 11.10.2022 | Tomáš Kalas, Adam Kodet

Základní skupinu CHL uzavře Hradec odvetou s Berlínem

Hokejová Liga mistrů středečním dnem definitivně uzavře její první část, a to základní skupiny. Zatímco v některých se bude bojovat o postup do posledních sekund, v jiných se bude hrát již pouze o čest nebo lepší výchozí pozici pro čtvrteční los. To je případ skupiny G, ve které se nachází Hradec. Postup si zajistil velkolepě před týdnem v Berlíně, jenže právě berlínští Lední medvědi chtějí v souboji pod Bílou věží oplatit Lvům bolestivou porážku a zakončit svoji cestu ligou vítězně. Zápas začíná v ČPP Aréně v 17:30.

„Jsou to úplně jiné zápasy než v extralize.“

Tomáš Hamara (o utkáních Champions Hockey League)

Výhrou na berlínském ledě v poměru 7:3 si Východočeši s předstihem zajistili postup a asistent trenéra Tomáš Hamara byl s průběhem celého utkání spokojen. „Od začátku jsme byli lepší a aktivnější, dostávali jsme se do šancí, které jsme ale neproměňovali,“ naráží Hamara na povedenou první třetinu, ve které ale Lvi inkasovali jako jediní. „Berlín hrál sice velmi tvrdě, my jsme byli však trpěliví, šli jsme si pro to a poslední třetinu nám to tam napadalo. Povedlo se nám dotáhnout do konce to úsilí, které tam bylo od začátku,“ oceňuje odhodlání týmu asistent hlavního kouče Tomáše Martince.

Slavit tak Hradečtí mohli s pětistovkou fanoušků, kteří vycestovali do Berlína převážně vlakovým speciálem, společně s hráči a partnery klubu. „Všichni byli nadšení. Spousta kluků a kolegové z realizačního týmu už to dříve zažili. Ti říkali, že to je výborná věc a těšili se na to. Navíc se nám povedlo vyhrát, o to více tam pak byly ty emoce a bylo to pro nás velmi hezké,“ chválí nejenom Hamara celou myšlenku a organizaci. Ten již Ligu mistrů navíc jednou zažil, a to v pražské Spartě, kde dělal v loňském ročníku taktéž asistenta. Jak pohlíží na celý projekt?

„Kvůli cestování je to sice náročné na hráče, ti ale mohou vidět nejlepší evropské týmy a je to pro ně výborná konfrontace. Ať už to jsou severské týmy, nebo právě Berlín, kde je hodně cizinců. Jsou to úplně jiné zápasy než v extralize a za mě je to dobrá věc,“ chválí si znovuoživení této soutěže 49letý trenér.

Hradec má již postup zajištěn, ale může stále pomýšlet na první místo, musí však vyhrát za 3 body. Při rovnosti bodů i skóre vzájemných zápasů s Frölundou totiž rozhoduje vyšší počet gólů v jednom vzájemném zápase. Dozná sestava nějakých větších změn? „Chtěli bychom dát prostor i hráčům, které máme v Kolíně, aby se více ukázali. Kluci můžou hrát bez nervů, ne pod takovým tlakem,“ prozrazuje zkušený kouč směrem ke středečnímu zápasu. „Určitě do toho půjdeme s lehčí hlavou, ale budeme chtít doma před vlastními fanoušky vyhrát,“ uzavírá Hamara odhodlaně.

MatthewWhite
Kalifornský rodák je opravdovým tahounem Berlína. Loni vyhrál týmovou produktivitu, získal pro Eisbären druhý titul v řadě a září i v CHL. Je nejvytíženějším hráčem týmu a oplývá střeleckou úspěšností 21 %.

Berlín je ze hry o postup do vyřazovacích bojů

Postupový klíč CHL je jasný – dva nejlepší celky z každé skupiny postoupí, pro další dva cesta hokejovou Evropou končí. A už před odehráním posledního kola ve skupině G je o dvou šťastných týmech rozhodnuto. Frölunda i Mountfield jdou dál, Eisbären a Grenoble končí. To ale neznamená, že Berlín jede do Hradce zápas odevzdat, naopak. O týden dříve už Němci měli soupeře v ohlušující atmosféře v hrsti, jenže v poslední třetině odešli fyzicky a Mountfield oslavil výhru 7:3 a postup do dalších kol. Od té doby ale svěřenci Sergeho Aubina zapsali v domácí DEL dvě výhry nad Ingolstadtem a Norimberkem.

Jedním z rozhodujících faktorů berlínského neúspěchu jsou přesilovky. Proti Hradci promarnili lední medvědi čtyři takové příležitosti na odskok ve skóre, celkově jich využili jen 18 % a patří k horším týmům CHL v tomto ohledu. Také klíčová vhazování, která několikrát vedla k inkasovaným gólům, Němci nezvládali, jen dva celky mají horší úspěšnost na buly než jejich 40,63 %. Naopak ale Eisbären vyhovuje agresivní a nátlaková hra, s téměř 11 hity na zápas patří k nejtvrdším celkům soutěže.

Jednoznačnou hvězdou nejbližšího hradeckého soupeře je jistojistě Zach Boychuk. Aktuálně je se 7 brankami nejlepším střelcem celé CHL, vždyť proti Mountfieldu se naposledy prosadil dvakrát. Vede také týmovou tabulku pravdy s 5 kladnými body. Matthew White je zase nejvytíženějším hráčem týmu s průměrem 19:55 na zápas, během tohoto času vypálil na branku 19 střeleckých pokusů, nejvíce ze všech ledních medvědů. Platný je i na opačném konci hřiště, protože zablokoval 6 pokusů soupeře. Marco Baßler rozdal nejvíce ran, statistici mu napočítali celkem 9 hitů v 5 dosavadních mačích.

Pravidla vstupu na utkání

Na zápas Ligy mistrů proti Berlínu mají volný vstup majitelé všech permanentek (kromě verze „základní nové“), ostatní fanoušci si musí zakoupit jednorázové vstupenky. A to buď v předprodeji on-line, v Infocentru HK nebo na pokladnách ČPP Arény. Ty se v den utkání otevírají dvě hodiny před startem, tedy v 15:30, vstup do haly bude umožněn hlavním vchodem od 16:00.

Sestavy z minulého utkání