Preview k zápasu
čt 10.12.2020 | Adam Kodet

Zápas pravdy. Potvrdí Hradec výhru proti rozjetým Varům?

Mountfield HK v úterý na svém ledě přejel Motor 6:1, ve sportu je ale mnohem složitější výsledek potvrdit než ho uhrát napoprvé. A o to víc, když proti vám stojí násobně silnější vyzyvatel. Karlovy Vary znovu udivují extraligu a pohybují se na příčkách, o kterých se jim před pár lety ani nezdálo. Z 15 posledních zápasů prohrála Energie jen dvakrát a na Lvy tak po cestě přes celou republiku čeká složitá prověrka. Zápas startuje v 17:30.

„Dneska už jsou všechny zápasy těžké. Musíme prostě zabrat a urvat vítězství!“

#70 Radek Smoleňák (před zápasem s Energií)

Hradec v úterý nepřipustil další kolaps a s Motorem si poměrně bezpečně poradil, alespoň co se týče výsledku. „Jsme rádi, že jsme dokázali vyhrát a i hra vypadala docela dobře. Je důležité na tento výkon navázat a zase vyhrát,“ potvrzuje kapitán Radek Smoleňák, že i obraz hry se lehce zlepšil. „Abychom se ale dostali do nějaké psychické pohody, potřebujeme těch zápasů vyhrát daleko víc,“ dodává útočník se sedmdesátkou na zádech.

Střet s posledním týmem tabulky sice nebyl tím nejtěžším možným testem připravenosti, herní zlepšení se ale dle nejproduktivnějšího útočníka Lvů dostavilo. „Nebyl to náš nejlepší výkon, určitě jsme odehráli i lepší zápasy. Ale aspoň tam už byly věci, které bychom měli dodržovat. Byl to dobrý odrazový můstek,“ vzhlíží k následujícímu průběhu ligy s důvěrou v lepší zítřky. „Potřebujeme se dostat na nějakou vlnu, abychom dohnali týmy před námi,“ prozrazuje rodák z Prahy, který by rád viděl Mountfield ve vyšších patrech tabulky.

V pátek čeká na Lvy podstatně těžší kalibr, na západě Čech se postaví aktuálně třetím Karlovým Varům, které natahují vítěznou šňůru. „Já osobně bych řekl, že máme svých myšlenek dost a nemáme moc chuť a prostor koukat na ostatní,“ odpovídá na dotaz ohledně kvalit pátečního vyzyvatele. „Dneska už jsou všechny zápasy těžké. Musíme prostě zabrat a urvat vítězství!“ má závěrem jasno čerstvě čtyřiatřicetiletý forvard o tom, že není slabých soupeřů.

PetrKoblasa
Přesilovkový fantom dal letos šest branek, pět z nich padlo v početní výhodě a čtyři jeho trefy byly vítězné.

Energie vystoupala po letech na průběžné pódium

Třetí příčka po třetině soutěže? To si možná nevysnil ani ten nejvěrnější karlovarský fanoušek. Jenže Energie válcuje jednoho soupeře za druhým a dokáže rozhodovat a otáčet i vyrovnané zápasy. Třeba ve Zlíně v polovině třetí třetiny prohrávala 2:4, ještě před závěrečnou sirénou ale stihli Západočeši dokonat famózní obrat na 5:4. Z osmnácti zápasů odcházeli pokořeni jen čtyřikrát, z posledních dvanácti dokonce jen jednou! Aktuální vítězná šňůra čítá 6 zářezů.

Síla Varů se dá odhadnout i z toho, že často dokáží otáčet nepříznivý stav. Vždyť první gól vstřelili Energetici jen šestkrát, nejméně ze všech. Karlovarští ještě letos neprohráli v nastaveném čase, jejich devízou je hlavně pohyb. I proto vybojovali druhý nejvyšší počet přesilových her. V početní výhodě i nevýhodě se řadí hráči z lázeňského města spíš k průměru, nevynikají ani v četnosti střelby, soupeř je častěji přestřílí. A na buly jsou Západočeši druzí od konce. Dle různých statistik je tedy docela s podivem, kam se až svěřenci Martina Pešouta dokázali vyšplhat.

Ofenzívu Energie táhne hlavně první letka. Skvělý rok prožívá znovu Jakub Flek, který se dostal i do širší nominace reprezentace a se 14 body navazuje na své loňské maximum. Zdatně mu sekundují zámořské posily a parťáci z formace David Kaše a Jakub Lauko, je třeba ale připomenout i dva poměrně nenápadné klenoty sestavy. Tomáš Vondráček i Petr Koblasa jsou se šesti góly v tabulce střelců hned za Flekem. Libor Zábranský se pak s pěti trefami řadí k nejlépe střílejícím bekům ligy. A obrovskou jistotu mají Vary v brance. Filip Novotný je s úspěšností 92,44 % třetí nejlepší v lize, dvakrát vychytal nulu a svými výkony je schopný sám vyhrávat zápasy.

Sledujte zápas na HokejkaTV.cz, pro permanentkáře zdarma!

Utkání se prozatím budou hrát bez přítomnosti diváků. Permanentkáři všech extraligových klubů, tudíž i toho hradeckého, mají i nadále unikátní možnost sledovat přímé přenosy z české nejvyšší soutěže bezplatně, a to na HokejkaTV.cz také v průběhu prosince. Pokud nejste majitelem permanentky, stále si můžete předplatné zakoupit a tím přímo podpořit klub (více zde).

Sestavy z minulého utkání


Mazanec – Hronek, Nedomlel, F. Pavlík, Šalda, Zámorský, Jank, Čáp – Kelly Klíma, Cingel, Orsava – Smoleňák, Růžička, J. Sklenář – Kevin Klíma, Koukal, Perret – Jergl, Lev, Pilař.