Preview k zápasu
po 13.9.2021 | Petr Koval | Foto: Roman Mareš / Rytíři Kladno

Zápasový kolotoč se znovu rozjíždí, Lvi změří síly s Rytíři

Po volném kole je tu druhý ostrý zápas. Hradec míří do Chomutova, kde našli dočasný azyl kladenští Rytíři. A po nevydařené premiéře si svěřenci Tomáše Martince budou chtít spravit chuť. Pod Ještědem totiž nedokázali vstřelit branku a prohráli nejtěsnějším možným rozdílem, body nezískali ani v posledním venkovním utkání s Rytíři – v prosinci 2019 padli 1:3. Událost starou téměř 21 měsíců ale pamatuje jen osm hráčů aktuálního kádru. Připíšou si Lvi první body? A kdo vstřelí premiérovou branku? Startujeme v úterý v 18:00.

„Vždycky je výhoda hrát před vlastním publikem. Dá se říct, že oni jsou toho zbaveni.“

#45 Filip Pavlík (o dočasném azylu Kladna v Chomutově)

Hradci se proti Liberci dlouhodobě nedaří a ani začátek letošní sezóny nebyl výjimkou. Série porážek se tak protáhla na osm, navíc Mountfield nedal v Liberci gól už 148 minut. „Když nedáte gól, nemůžete vyhrát. Samozřejmě tam nějaké příležitosti byly, ale žádnou tutovější jsme neměli. Ty menší jsme nedokázali dotlačit do konce,“ uvědomuje si hradecký bek Filip Pavlík.

Východočeši měli hned ve druhém kole volný los, zápas tak vystřídal náročný trénink. „Byl v podobné intenzitě jako ostré utkání, což je dobře. Teď se to zase rozjede a budeme hrát téměř ob den, takže se do toho v klidu dostaneme,“ říká hráč s nejtvrdší střelou v extralize. První duel byl tak dobrou prověrkou. „V přípravě kluby zkouší různé hráče a varianty. Liga je mnohem rychlejší, bojovnější a zápasy jsou hrané v mnohem větší intenzitě. Každý chce zkrátka uhrát co nejvíce bodů hned ze začátku, aby získal pohodu pro svůj tým,“ dodává.

Do komfortní pozice se tak jistě budou chtít co nejrychleji dostat oba týmy. „Sice dvakrát prohráli, ale určitě nás nečeká nic lehkého. Musíme do utkání vletět, vstřelit nějaké góly a hrát dobře, abychom to strhli na svoji stranu,“ ví devětadvacetiletý obránce. Kladno provádí rekonstrukci stadionu, proto se pro něj dočasným domovem stal Chomutov. „Řekl bych, že v tuto chvíli není asi nikdo domácí. Hrajeme v podstatě na neutrální půdě, kam přijedou naši i jejich fanoušci. Vždycky je výhoda hrát před vlastním publikem. Dá se říct, že oni jsou toho zbaveni,“ uzavírá Filip Pavlík.

DanielCiampini
Člen posledního All-Star týmu ICEHL si vyzkoušel prestižní NCAA, AHL i soutěže v Evropě. V novém působišti bude třicetiletý křídelník chtít navázat na pětiletou šňůru, kdy si drží skvělou bilanci bodu na zápas.

Tým plný zahraničních posil

Rytíře po návratu do nejvyšší české soutěže opustilo mnoho hráčů. Mezi tři tyče se už v kladenském dresu nepostaví loňská jednička Andrej Košarišťan, jenž přestoupil do Mladé Boleslavi, odkud posléze putoval do Košic na hostování. I brankář Adam Brízgala změnil působiště. Nově chytá v Porubě. Jaromír Jágr se bude muset obejít rovněž bez služeb obránců Ondřeje Mikliše (Sparta), Matyáše Zeligra (Slavia), produktivního Američana Luca Snuggeruda (Bratislava Capitals), Vsevoloda Sorokina (Jugra) a Josefa Zajíce (Prostějov). V útočných řadách už nebude působit Rostislav Marosz, který se vrátil do Vítkovic. Organizaci změnil také Patrik Machač (Slavia), Štěpán Bláha (Ústí nad Labem), Tomáš Guman (Poruba) nebo mládežničtí reprezentanti Šimon Jelínek (Prostějov) a Matyáš Šapovaliv (Saginaw Spirit).

S kapitánem Tomášem Plekancem bude naopak nově působit dvojice Čechů – nejproduktivnější hráč základní části loňské sezóny Chance ligy Matěj Beran a obránce Marek Baránek. Převážně však Kladno posílily akvizice se zahraničními zkušenostmi, a to včetně trenéra Jeffreyho Paula. Brankářskou jedničkou by měl být Landon Bow, jenž v dresu Dallasu okusil NHL. V nejlepší soutěži světa si zahrál také bek Jacob Dotchin, což je opora obranných řad. Dalšími Kanaďany v týmu nováčka jsou obránci Cody Donaghey, Kyle Wood nebo druhý nejproduktivnější hráč minulého ročníku ICEHL Daniel Ciampini. Listinu příchozích pak uzavírají Američan Daniel Kristo a obránce s americkým i norským občanstvím Hakon Nilsen.

V přípravě Středočeši odehráli celkem devět duelů, ze kterých odešli poraženi pouze třikrát. Zato v extralize zatím na své první body čekají. V úvodním střetnutí podlehli Vítkovicím 1:2, když se o jedinou branku Rytířů postaral Tomáš Plekanec, jenž spolu s posilou Jakem Dotchinem pobyl necelých 27 minut na ledové ploše. V dalším střetnutí bílomodří třikrát vedli, přesto na body nedosáhli. V Budějovicích nezvládli především druhou periodu, kdy obdrželi pět branek, a padli 5:7. Gólově se prosadil i exhradecký Adam Kubík. Získá Kladno první body právě s Hradcem?

Sestavy z minulého utkání


Lukeš – Nedomlel, Blain, Gaspar, F. Pavlík, Kalina, McCormack, Jank – Smoleňák, Cingel, Jergl – Perret, Lev, Orsava – Pilař, Lalancette, Oksanen – Kevin Klíma, Koukal, Kelly Klíma.