Aktuální zprávy z klubu
so 12.11.2022 | Petr Koval | Foto: Jan Beneš / Český hokej

Zastoupení Lvů v reprezentacích. Kdo obléká nejcennější dres?

Extraligový kolotoč se druhý listopadový týden zastavil. Poprvé v sezóně totiž národní tým odehraje mezi 10. a 13. listopadem 2022 tradiční Karjala Cup. Pozvánku na finský turnaj obdržel i forvard Marek Zachar. Není ale jediným hradeckých hráčem, jenž si vyzkouší mezinárodní scénu. Do slovenské reprezentace totiž Craig Ramsay pozval Olivera Okuliara a staronovou posilu Lvů Mislava Rosandiče. A kdo sbírá zkušenosti v mládežnických výběrech?

Kari Jalonen spolu s novým generálním manažerem Martinem Havlátem oznámili před časem nominaci, kde figuruje i Marek Zachar. Ten tak k 98 startům v mládežnických reprezentacích a 2 utkání v národním A-týmu přidat další zápas v Euro Hockey Tour. Jeho lajna nedostala prostor v Českých Budějovicích proti Švédsku, o víkendu v Turku proti Finsku už však ukazoval své hokejové umění. Do přístavního města ale neodcestoval jako jediný zástupce Mountfieldu. Mezi členy realizačního týmu je tradičně také hradecký fyzioterapeut Radovan Sakaláš.

Čtyřiadvacetiletý útočník není jediným reprezentantem své země na následujících akcích. Německého turnaje v Krefeldu se zúčastní i dvaadvacetiletý útočník Oliver Okuliar. Ten Slovensko reprezentuje spolu s novým spoluhráčem – bronzovým medailistou z Pekingu Mislavem Rosandičem. Zkušený bek povede svůj tým jako kapitán do zápasů s Rakouskem, Dánskem a Německem.

I dva prospekty Lvů, které letos hájí barvy nejen Mountfieldu, ale převážně partnerského Kolína, Lukáš Pajer a Petr Moravec, oblékají nejcennější dres. Na Turnaji pěti v Porubě bojují od středy do neděle o účast na prosincovém mistrovství světa v Kanadě. Hned v prvním utkání nastoupil Lukáš Pajer ve formaci s ex-hradeckým spoluhráčem Šimonem Marhou. Gól Petra Moravce v úvodím střetnutí v čase 59:59 porážce se Švédy nezabránil. Ve druhém zápase proti Finsku U19 se trefil znovu, k němu se přidal i Lukáš Pajer.

I v mladších kategoriích má Hradec své zastoupení. V reprezentaci do osmnácti let se mezi náhradníky objevil brankář Jan Kasal. Na World Hockey Challenge v Kanadě pro hráče U17 odcestovali útočníci Jiří Klíma s Lukášem Králem. Na přípravný kemp v Příbrami zase zavítali Štěpán Černý a Dominik Pavlík. Ti tak proti Slovensku a Švýcarsku oblékli svůj první reprezentační dres.