Tiskové zprávy
út 17.5.2022 | Jan Vavřina

Ze Sparty do Hradce. Trenérský tým doplní Tomáš Hamara

Mountfield HK zná kompletní složení trenérského štábu na sezónu 2022/23. Po odchodu Ladislava Čiháka hledalo vedení klubu kouče, který bude spolupracovat se stávajícím duem Martinec – Svoboda. Na jednoleté smlouvě se proto domluvilo s Tomášem Hamarou, který pod Bílou věž přichází z pražské Sparty.

Hráči A-mužstva pokračují v přípravě na nový extraligový ročník a ještě nějaký čas potrvá, než vyjedou k prvním zápasům. Už nyní ale vědí, že za jejich zády budou stát Tomáš Martinec spolu s asistenty Petrem Svobodou a Tomášem Hamarou.

Jak probíhal výběr nového asistenta prozrazuje generální manažer Aleš Kmoníček. „Absolvovali jsme řadu jednání s mnoha potenciálními asistenty pro náš tým. Musím říct, že v tomto případě jsem nechal velký prostor Tomáši Martincovi, jelikož se jedná především o jeho spolupracovníka. Pro Tomáše Hamaru rozhodl jeho velký zájem stát se členem našeho realizačního týmu i celkový přehled a podobné pracovní nastavení, které je pro nás velmi důležité. Věřím, že rychle zapadne do mužstva a pomůže nám ke splnění našich cílů,“ přeje si královéhradecký GM.

A co na rozšíření svého štábu říká hlavní lodivod Tomáš Martinec? „Jsme rádi, že jsme získali posilu na střídačku v podobě Tomáše – je to kouč, který už má něco za sebou a jeho zkušenosti od mládeže i mužů se nám budou hodit. Do nástupu na led je ještě daleko, nyní tak budeme mít dostatek času na to pobavit se o rozdělení našich rolí a celkové spolupráci,“ říká na konto devětačtyřicetiletého kouče hradecký rodák.

Sám Tomáš Hamara se pak těší na novou výzvu, která ho na soutoku Labe s Orlicí čeká. „S vedením jsme byli v kontaktu už nějakou dobu. Jednání ale nabrala rychlý spád během víkendu, kdy vznikla finální dohoda o spolupráci. Jsem za to strašně moc rád a doufám, že to klubu v sezóně adekvátně vrátím. Věřím, že vytvoříme dobrý kolektiv a pomůžeme zase o něco pozvednout jméno Hradce,“ přeje si nová tvář Mountfieldu HK.

Profil Tomáše Hamary

Tomáš Hamara se narodil 7. prosince 1972 v Praze a odmala se věnoval lednímu hokeji. Nastupoval na pozici obránce a v tuzemsku působil hlavně v třetiligových Benátkách nad Jizerou. Kromě nich si vyzkoušel také nižší německé soutěže. Po skončení hráčské kariéry se dal na trenérskou štaci, postupně vedl mládežníky i dospělé.

Na pražské Hvězdě měl na starost juniory, v Jablonci nad Nisou už také seniory. V sezóně 2016/17 se přesunul ke sparťanské mládeži, vedl i dorost a juniorku, a následně podobně staré hokejisty u konkurenční Slavie. Poté už se jeho dráha soustředila výhradně na dospělou kategorii – trénoval prvoligovou Kadaň a Sokolov, který spolupracoval se Spartou. Právě Pražané si ho do svého štábu vytáhli před ročníkem 2021/22, v němž spolu s kolegy dovedl tým k extraligovému stříbru. Nyní ho čekají další výzvy ve východočeské metropoli.