Rozhovory
ne 12.2.2023 | Jan Vavřina

Zlepšené výkony? Tým se ještě více semkl, těší Tomáše Martince

Zběsilé extraligové tempo na chvíli zvolnilo. Naposledy v tomto ročníku. A to díky reprezentační přestávce, na kterou naváže závěr základní části a boje nejdůležitější – vyřazovací. Družinu Tomáše Martince čeká nejprve série čtyř duelů v sedmi dnech, měl by však již mít k dispozici většinu donedávna zraněných hráčů. S jakou vizí vstoupí Lvi do závěrečné fáze sezony?

Pane trenére, aktuálně se nacházíte na 6. místě. Na dohled máte 4. pozici, zároveň se na vás tlačí týmy zespoda. Jaký je váš cíl pro závěr základní části?
Do jejího konce nám zbývá odehrát osm zápasů. Samozřejmě budeme chtít navázat na výsledky a především zodpovědné výkony, kterými se hráči prezentovali před reprezentační pauzou, kdy jsme uhráli sérii vítězství. Uvidíme, na co to bude nakonec stačit a z jaké pozice postoupíme do další fáze.

Podáváte momentálně letos nejlepší výkony?
Posledních výsledků si samozřejmě moc ceníme. Tým se ještě více semkl a zodpovědnou hrou už se přiblížil výkonům, které bychom chtěli předvádět v play-off.

„S dlouhodobě zraněními hráči to vypadá konečně optimisticky.“

Tomáš Martinec (o vyprazdňující se marodce)

Podle dosavadních výsledků to vypadá, že v prosincovém derby, které jste zvládli 4:0, nastal zlom. Do té doby převažovaly porážky, od tohoto momentu máte bodové a výherní série. Čemu tu změnu přisuzujete?
Derby s Pardubicemi jsou vždycky výjimečná. A někdy i krásná, obzvlášť pokud doma zvítězíte po výborném výkonu hráčů 4:0. Řekl bych, že naše extraligové výsledky v dosavadním průběhu sezony jsou z velké části ovlivněny neustálou rozsáhlou marodkou a snahou uspět v CHL, což se, myslím, díky našim výborným výkonům podařilo. Musíme si přiznat, že pokud bychom si v budoucnu vybojovali účast v CHL, bude důležité mít širší soupisku hráčů. Ten zlom bych tedy neviděl vyloženě v derby, ale v tom, že jsme se mohli soustředit čistě na extraligové zápasy.

S marodkou se potýkáte celý ročník, neustále na ní figuruje několik hráčů. Jaký je jejich aktuální stav?
S dlouhodobě zraněnými hráči to vypadá konečně optimisticky, postupně se zapojují do tréninku s týmem. Zápasů do konce základní části už není mnoho a bylo by dobré, kdyby jich stihli odehrát co nejvíce. Kromě Radka Smoleňáka by měli být připraveni naskočit do zápasu všichni – tedy i Michael Gaspar, Oliver Okuliar, Marek Zachar a Radek Pilař. Je však možné, že někdo začne v Kolíně. To budeme řešit podle momentální situace a stavu hráčů. Každopádně věřím, že do play-off už budeme moci nastoupit v nejsilnější možné sestavě.

V posledních týdnech i měsících jste museli sestavu poměrně lepit, zaskakovali hráči z Kolína i juniorky. Jak svou roli zvládli?
Předně je potřeba říct, že jsme do sezony šli s předsevzetím, že dáme v A-týmu opět příležitost našim odchovancům a hráčům Akademie. Dokonce byly zápasy, do kterých nastoupilo kvůli velké marodce až osm kluků hrajících pravidelně v Kolíně či juniorce. Byla to extrémní situace a na výsledcích se to projevilo. Byla to však pro všechny hráče, kteří dostali příležitost, velká zkušenost, která jim může v jejich další kariéře jen a jen pomoct.

„Nyní už se připravujeme a soustředíme na nejdůležitější část sezony.“

Tomáš Martinec (o nadcházejícím období)

Tým letos doznal poměrně velkých změn, na poslední chvíli se k němu připojili Ethan Werek a Matěj Machovský. Co si od nich pro závěr sezony slibujete?
Ethan Werek je hráč, který má výborné fyzické parametry. Takový nám tu chyběl. Pamatuji si, jak rozdílový byl v play-off pro Třinec, se kterým nakonec slavil mistrovský titul. Věřím, že se i díky svým zkušenostem stane důležitým článkem v našem týmu. Matěj Machovský je také velice zkušený gólman, na svůj věk už toho má poměrně hodně za sebou. Vytvoří dvojici s Kivim (Henrim Kiviahem) a já pevně věřím, že všechno bude klapat a vyladíme formu na play-off.

Končí poslední reprezentační přestávka, jak jste ji strávili?
Kluci nejprve dostali krátké volno, aby doléčili drobná zranění. Kromě některých marodů chyběl i Jordann Perret, který odjel na reprezentační sraz Francie. V pondělní dohrávce proti Třinci by však už měl být k dispozici. Nyní už se připravujeme a soustředíme na nejdůležitější část sezony, na kterou se my, a věřím, že i fanoušci, velice těšíme. Jejich podporu totiž budeme opět moc potřebovat.