Aktuální zprávy z klubu
so 15.1.2022 | Jan Vavřina

Změna v týmu: Patrik Lamper se loučí, novou tváří Nikita Ščerbak

Mountfield HK letos poskládal velice stabilní kádr, vždyť první hráčské pohyby v průběhu sezóny přichází až v polovině ledna, tedy dva týdny před koncem přestupního období. Východočechům se v létě vyplatil lov ve slovenských vodách, ze stejné soutěže přichází také ruský forvard se zkušenostmi z NHL Nikita Ščerbak. Kapitola Patrika Lampera v Hradci Králové se naopak předčasně uzavřela.

Vedení klubu pravidelně monitoruje hráčský trh, na něm se před časem objevil Nikita Ščerbak. Šestadvacetiletý rodák z Moskvy má kromě kvalitního herního projevu také zajímavý životopis. V roce 2014 ho v 1. kole draftoval Montréal Canadiens, v jehož dresu pak do nejlepší soutěže světa naskočil a hned v prvním duelu se gólově prosadil. Následovalo dalších 36 zápasů v NHL, poté také v AHL nebo KHL. Naposledy posbíral 21 bodů (6+15) v Banské Bystrici, odkud se přesouvá pod Bílou věž.

„Průběžně sledujeme hráčský trh pro případné doplnění kádru včetně možností trejdu v rámci extraligy. V Česku se prozatím vhodná příležitost nenaskytla, tak jsme si vytipovali několik zahraničních jmen, mezi kterými se stal prioritou Nikita. Po delším jednání se zástupci Banské Bystrice jsme dospěli k možnosti jakéhosi zahraničního trejdu za Patrika Lampera. Nikita je v ideálním hokejovém věku, má zkušenosti z NHL, AHL a KHL a i z tohoto důvodu věříme, že nám pomůže a zkvalitní naši ofenzívu,“ přeje si generální manažer Aleš Kmoníček.

Do týmu s beranem ve znaku se naopak vrací Patrik Lamper. Slovenský útočník přišel na soutok Labe s Orlicí před sezónou, vinou série zranění ale naskočil jen do 21 z 39 utkání. V nich zaznamenal 5 bodů (2+3), další už nepřidá.

„Patrik bohužel nenavázal na svoje velmi dobré výkony v přípravě, a to i kvůli častým zraněním, která ho provázejí touto sezónou. Nyní se dostal na hranu sestavy, a proto jsme se domluvili na ukončení smlouvy. Patrik potřebuje změnu, aby se mohl dostat na pozici a do role, kam díky svým zkušenostem a schopnostem patří, což věřím, že se mu v Banské Bystrici zcela jistě podaří. V každém případě chci Patrikovi poděkovat za jeho působení u nás a popřát mu především pevné zdraví v jeho další hokejové kariéře,“ doplňuje Aleš Kmoníček.

Profil Nikity Ščerbaka

Nikita Ščerbak (Shcherbak) se narodil předposlední den roku 1995 v Moskvě, kde se vyučil hokejovému řemeslu. V sezóně 2013/14 se vydal za moře, kde nastupoval dva roky ve WHL s nadprůměrnou bodovou produkcí 78 a 82 bodů v 65 a 65 duelech. V roce 2014 prošel úspěšně draftem, hned v prvním kole po něm sáhl slavný Montréal, a to jako po 26. v pořadí – hned za Davidem Pastrňákem.

Na první start v NHL si ale musel nějaký čas počkat, a to do 7. ledna 2017, kdy naskočil do zápasu proti Torontu a hned se gólově prosadil. V čase 19:59 předvedl v přesilovce rychlé ruce a pomohl svému týmu k vítězství 5:3. V nejkvalitnější hokejové soutěži posbíral postupně 37 startů, 6 gólů, 2 asistence, a tím pádem 8 bodů. Více času ale trávil ve farmářských týmech.

Na sezónu 2019/20 se vrátil do Ruska, vystřídal dresy Avangardu Omsk a Traktoru Čeljabinsk v KHL, poté následoval comeback za moře. Vloni měl průměr přes půl bodu na zápas v Texasu v AHL, kde také zažil jeden nepříjemný moment, když mu brusle soupeře rozřízla tvář a ústa. Letos posbíral průměrně téměř bod na utkání v Banské Bystrici u našich východních sousedů. Krátce po Novém roce se ale domluvil na nové spolupráci s Mountfieldem HK, a to prozatím do konce aktuálního ročníku.

Statistiky Nikity Ščerbaka