Tiskové zprávy
so 10.6.2023 | Daniel Krátký

Zpátky doma! Trenérský štáb Mountfieldu doplní Peter Frühauf

Trenérský tým po stříbrné sezoně 2022/23 doznává dalších změn, po odchodu asistenta Petra Svobody míří pod Bílou věž pro fanoušky jedno velmi známé jméno. Peter Frühauf totiž po sedmi letech hlásí návrat do Hradce Králové, kde tak doplní dosavadní trenérský štáb s hlavním koučem Tomášem Martincem a jeho asistentem Tomášem Hamarou.

Poslední zápas v dresu Lvů odehrál Peter Frühauf 22. března 2016 proti Mladé Boleslavi v rámci play-off, poté se na ledě Východočechů ukázal ještě v dresech Plzně a Dukly Trenčín. Následně se vydal na trenérskou dráhu, pozici asistenta zastával v Trenčíně i u slovenské hokejové reprezentace, jak u A-týmu, tak i u dvacítky. Nyní se vrací zpátky domů, k reprezentaci přidá totiž ještě jednu výzvu. A to zpět v Hradci Králové, kde se stane novým asistentem Tomáše Martince.

Jak probíhal výběr nového asistenta prozrazuje generální manažer Aleš Kmoníček. „S Peterem jsme vedli jednání o možné spolupráci již dvě sezony, ale vzhledem k jeho vytížení u slovenské reprezentace dospělých i U20 to nebylo doposud možné, Peter měl však velký zájem se připojit k trenérskému štábu v Hradci Králové, a proto se letos s realizačním týmem slovenské reprezentace domluvil na tom, že může během sezony působit v našem týmu. Peter byl vždy moje priorita, vzhledem k tomu, že v Hradci působil a hrál za něj, má skvělé charakterové vlastnosti a v posledních letech se významně posunul ve své trenérské kariéře. Jsme moc rádi, že jsme se domluvili na dvouleté spolupráci,“ popisuje představitel Východočechů.

A co na rozšíření trenérského štábu říká hlavní lodivod Tomáš Martinec, který Petera Frühaufa vedl pod Bílou věží ještě jako hráče? „Peter je vynikající člověk s obrovským charakterem, který v minulosti zanechal v Hradci Králové významnou stopu jako hráč a já se moc těším na naši spolupráci. V posledních letech jsme spolu hodně diskutovali o hráčích vhodných do herního systému Mountfieldu HK i slovenské reprezentace. Myslím, že máme na hokej podobný náhled,“ prozrazuje hlavní kouč Hradce Králové.

#PF2025

#PF2025

Zveřejnil(a) Mountfield HK dne Sobota 10. června 2023


Profil Petera Frühaufa

Rodák z Prešova zahájil kariéru právě ve svém rodném městě, kde nakoukl i přes druhou nejvyšší soutěž do dospělého hokeje. To ještě jako dorostenec a reprezentant do osmnácti let. Peter Frühauf se poté během sezony 2001/02 přesunul do zámoří, kde oblékl dres týmu Topeka Scarecrowns v USHL. Po roční zámořské anabázi si tehdy mladý zadák zvolil návrat do rodné země.

Po letech, během kterých na sebe upozornil ve slovenské extralize, v dresech Zvolena, Banské Bystrice či Slovanu Bratislava se šikovný obránce přesunul do organizace Mountfieldu. Po roce v Českých Budějovicích zažil slovenský obránce přesun pod Bílou věž a první roky Lvů po návratu do nejvyšší soutěže. Zde si získal srdce snad všech fanoušků, navíc vyhrál i ten nejdůležitější životní zápas.

Po čtyřech letech v Hradci Králové se 183 centimetrů vysoký obránce přesunul přes Litoměřice a Plzeň zpět na Slovensko, kde si s Duklou Trenčín zahrál i finále slovenské extraligy. Po ročníku 2018/19 pak ukončil kariéru. A hned na svou hráčskou kariéru navázal na střídačce, právě v Dukle Trenčín doposud strávil první roky trenérské kariéry.

Od ročníku 2022/23 se postavil také na střídačku A-týmu a kategorie U20 v rámci slovenské reprezentace. Nyní k angažmá u národního týmu přidá ještě to v Hradci Králové, kde podepsal dvouletý kontrakt a bude novým asistentem Tomáše Martince.