Preview k zápasu
čt 21.3.2024 | Jan Hirsch

Zpět do Pardubic. Jedeme tam vyhrát, velí kapitán Jan Eberle

Ve druhém domácím zápase to bohužel hradeckým hokejistům nevyšlo. Po skvělých obranných výkonech obou týmů nakonec Mountfield padl fotbalovým poměrem 0:1, stejně jako v předchozích čtyřech kláních tak rozhodla jediná branka. Série se nyní vrací do Pardubic, které mají k dispozici první mečbol, vedou na zápasy 3:1. Svěřenci Tomáše Martince v čele s kapitánem Janem Eberlem ale udělají vše pro to, aby se jim tato, ani žádná další z možností na rozhodnutí o postupu nepodařila využít. Páté čtvrtfinále startuje na ledě enteria areny v sobotních 17:00.

MatejPaulovič
Slovenský forvard narozený v Topoľčanech patřil k velkým talentům a už jako šestnáctiletý odjel zkusit štěstí do Švédska. Tam se ale u dospělých neprosadil a po následné tříleté štaci v zámoří se vrátil do rodné země. Po skvělé sezoně v dresu Nitry zavítal do českých vod, vybral si ho právě Hradec. Během sezony 2019/20 byl ale vytrejdován k rivalovi, u kterého zůstal až dodnes. V Dynamu se z něj stala pevná součást týmu a jediným gólem zápasu se mu podařilo rozhodnout čtvrté čtvrtfinále.

Jednogólový rozdíl se pro čtvrtfinálovou sérii mezi východočeskými soupeři stal prakticky pravidlem. Bohužel pro Mountfield byl třikrát šťastnějším týmem jeho protivník. „Všechny zápasy v sérii byly neskutečně těsné, mohly se překlopit na jednu nebo na druhou stranu. Vytváříme si dost šancí, dostáváme Dynamo pod tlak, ale nedokážeme to zúročit,“ mrzí hráče s céčkem na hrudi. „Je to boj o každý centimetr,“ vystihuje předchozí duely

Pro poslední klání to platí obzvlášť, pod Bílou věží byl k vidění jediný gól, který vstřelil Matej Paulovič. „Opět to bylo vyrovnané utkání, bohužel jsme v něm nedokázali vstřelit žádnou branku a tudíž jsme nemohli vyhrát. Trápili jsme se v produktivitě a myslím, že to byl hlavní důvod naší prohry,“ smutní rodák z Kladna. Po inkasování se totiž Lvi tlačili za vyrovnáním a klub z perníkového města výrazně přehrávali. Problémy jim ale dělala obětavá obrana Pardubic, která se vrhala do střel a na Willa nechala projít pouze pár puků. Ve slotu zkrátka nebylo kudy.

Podle očekávání nabídly odehrané mače spoustu vyhrocených situací a provokací soupeřů na obou stranách. „Nemám potřebu se k tomu vyjadřovat, jsou to pardubičtí hráči, takže mě moc nezajímají. Jsem rád za to, jak hrají kluci v našem týmu a vážím si každého z nich,“ cení si hradecká patnáctka. Zajímavá se situace se udála čtyřicet sekund před koncem, kdy Pánik vyhazoval puk směrem k prázdné kleci, do cesty se mu však omylem postavil sudí. „Možná to jelo do branky, to teď už ale nikdo nezjistí. Měli jsme z toho další šanci na vyrovnání, bohužel se nám ji nepodařilo využít,“ vrací se k momentu odchovanec Rytířů.

Co zlepšit před pátým duelem? „Musíme se zaměřit na koncovku a vyčistit si hlavu,“ ví forvard se zkušenostmi z mládežnické reprezentace. Často rozhodují úplné detaily a hraje se po všech stránkách vyrovnaná partie. Lze se přesvědčit i na faktu, že oba týmy vyslaly za celou sérii na sokova gólmana shodně 122 střel. „Je potřeba pokračovat v naší hře, dělat, co nám říkají trenéři a přetavit to v góly,“ doplňuje čtyřiatřicetiletý útočník.

Vynachválit si nemůže především atmosféru, kterou fanoušci ve dvou vyprodaných utkáních vytvořili. „Chtěl bych pochválit diváky, byla tady fantastická kulisa po obě utkání a cítíme, že celý stadion stojí za námi. Před takovýmto publikem je radost hrát. Určitě nás to žene k lepším výkonům. Ještě nic není rozhodnuto a do Pardubic jedeme vyhrát,“ velí na závěr kapitán Jan Eberle s tím, že chce spolu se svými kumpány vrátit sérii do Hradce Králové.

Sestavy z minulého utkání

Will (Pavlát) – Čerešňák, D. Musil, Košťálek, T. Dvořák, Hájek, Vála, Kolář – Hyka, Sedlák (C), Pánik – Radil, Zohorna (A), R. Kousal – Kaut, A. Musil, Paulovič – Vondráček, Poulíček (A), Mandát.