Ohlasy k zápasu
pá 21.10.2022 | Jan Brůna, Jan Vavřina

Zvítězil lepší tým, uznává Martin Štohanzl. Těšil se na atmosféru

V mládeži si vyzkoušel derby hned několikrát, na první zápas s Pardubicemi coby hráč áčka si musel počkat. Premiéra to sice nebyla vítězná, ale hlavně díky skvělé kulise si bude Martin Štohanzl zápas pamatovat. Jeho mužstvo neudrželo rychlé vedení a nakonec odešlo poraženo 2:5. V čem tkvěla silná stránka Dynama a jak se derby lišilo od těch chlapeckých?

Martine, vezměme to od začátku. Dynamo do utkání dobře vstoupilo, vy jste ale gólem dokázali jeho start utlumit.
Ano, byl to pro nás dobrý začátek. Dali jsme první branku, bohužel vedení nám dlouho nevydrželo. Pak jsme dostali dva góly za sebou a zápas se otočil. Určitě si myslím, že nám naše branka pomohla, i když to netrvalo dlouho.

Na startu druhé třetiny přišly další dva zásahy Pardubic. Byl to moment, kdy se duel zlomil na jejich stranu?
Na začátku jsme paradoxně ubránili dvě oslabení, což nás mělo trošku nakopnout. Ale naší nedůsledností jsme je nechali dostávat se do šancí a oni je proměnili. Kvalita Dynama v přesilovkách je znát, ale až na poslední oslabení jsme je zvládli dobře. Ubránili jsme i nevýhodu 3 proti 5, ale nenakoplo nás to a zvítězil lepší tým.

Zvláště poslední vyloučení byla velká škoda, když jste snižovali při power-play a ještě mohli pomýšlet na vyrovnání…
Do závěrečné sekundy věřím, že se dá srovnat tempo a dát nějaké góly. Pozitivní je alespoň, že jsme skórovali při hře 6 na 5 bez brankáře. Oslabení na konci se prostě stalo, musíme se z toho poučit do dalších zápasů.

„Věděli jsme, že mají výborné individuality.“

#16 Martin Štohanzl (o silné stránce Dynama)

Pro vás osobně to bylo premiérové derby za A-tým. Jak jste se vlastně těšil?
Těšil jsem se moc. Má to trošku hořkou pachuť, ale atmosféra byla neskutečná. Deset tisíc diváků fandilo skvěle a těším se do Hradce, až to budeme moci soupeři oplatit. Nejlepší kulisu jsem asi zažil Berlíně; od našich i domácích fanoušků, ale tady to bylo taky skvělé. Je to úplně jiné než derby v mládeži – tam jsme se všichni znali, protože jsme proti sobě hráli čtyři pět let. Tady už to není takové, protože kluků přímo z Pardubic tam moc není. Ale také to má svůj náboj.

Hradec trápila rozsáhlá marodka, hráči se postupně vracejí. Bude jejich zapojení do dalších utkání možná pozvolné?
Nějakou dobu to trvá, než si v lajnách sedneme. Teď nám to docela šlapalo, vyhráli jsme pět z posledních šesti zápasů. Je super, že jsou někteří kluci už zdraví. Určitě na tom zapracujeme a bude to lepší.

Asi se ukázalo, že Pardubice nejsou na prvním místě tabulky náhodou…
Věděli jsme, že mají výborné individuality. Chtěli jsme je přehrát poctivou týmovou prací, což se nám nepovedlo. Dostali jsme góly po našich chybách, nebylo to tak, že by Dynamo bylo celý zápas lepší. Neproměnili jsme šance a to rozhodlo. V extralize není nikdo, s kým by se hrálo jednoduše. Příště nás čeká Liberec, to bude také zajímavé – těžký soupeř, který dobře bruslí a je silný na puku i v soubojích. Máme jim co oplácet, prohráli jsme s nimi první kolo. Pojedeme tam zvítězit.