Zápasy
so 21.11.2009 | Martin Voltr

Zápas v Šumperku rozhodl Hradec v posledních dvou minutách

Zápasové menu

Vyrovnaný zápas byl k vidění v rámci 22. kola první ligy na šumperském zimním stadionu, kam zavítali hradečtí hokejisté. První branka padla až po dlouhých 37 minutách zásluhou Jana Hrušky. Na tento gól však domací dokázali odpovědět, stejně jako na druhý zásah hokejistů HC VCES. Ti ale dostali v závěru třetí třetiny možnost přesilové hry, čehož dokonale využili, když přesně v čase 58:00 skóroval opět Jan Hruška. Zařídil tak vítězný gól Východočechů, neboť domácí už síly na vyrovnání nenašli. Naopak, závěrečnou powerplay ztrestal kapitán Jaroslav Roubík a Hradec si tak odvezl z horkého šumperského ledu tři vybojované body za výhru 4:2.

Hosté vstoupili do zápasu aktivněji a hned během úvodních 30 vteřin měli dvě obrovské šance. Nejprve neuspěl Jan Hruška, následně minul poloprázdnou branku kanonýr Kadlec. Další průběh třetiny již však tak divoký nebyl, naopak zbytečně se kouskovala hra i díky úzkostnému metru hlavního rozhodčího, který často trestal klasické souboje a to na obou stranách. Více ze hry však měl hostující výběr, vyzrát na Hyláka zkoušeli Jan Berger i Aleš Křetínský, jehož střela navíc mířila nebezpečně k Vítu Budínskému. Ten ale na brankovišti nedokázal tečovat kotouč. Šumperk se úvodnímu tlaku hostů ubránil a naopak první ohrožení Luňákovy branky přinesla teč Janečky, puk skončil těsně mimo. Jeden z důležitých momentů se stal v polovině osmé minuty, kdy nechtěný střet ve středu kluziště odnesl obránce Lubomír Vosátko zlomeninou holenní kosti. Chvíli na to hráli pro změnu přesilovku domácí a Zdeněk Sedlák od hrazení tvrdou bombou provětral Luňáka, ten však prokázal své kvality. V dalších minutách měli pro změnu výhodu hosté a to dokonce dvojnásobnou. Největší šanci si vypracoval Martin Koudelka, Hylák jej však vychytal. Od desáté minuty přebírali iniciativu domácí, aktivně si počínali Jan Daneček či Tomáš Sedlák, jejich šance ale pokryl Luňák. V 17. minutě však hostující brankář nedosáhl na ránu Jana Danečka, kotouč k domácí smůle lehce minul tyč hradecké branky. Z protiútoku napřáhl Roubík, tvrdý příklep kapitána hostů pokryl Hylák v náručí.

Do druhé třetiny si hosté z té první přenesli ještě část přesilové hry, na Hyláka však pořádně nevystřelili. Ve třetí třetině se karta obrátila a početní výhodu měl Šumperk. Během jeho tlaku trefil Orsava boční síť branky, o chvíli později neskóroval ani Podešva, který pálil z mezikruží. Ve 27. minutě se na ledě poprvé v utkání objevil novic v domácím dresu Ondřej Švaňhal a hned se ujal gólovou přihrávkou mířící na Jiřího Nogu, ten ale sám před brankou prudkou příhru minul. Těsně před polovinou utkání hráli další přesilovku Hradečtí a dvakrát ostře pálil Křetínský. Jenže v obou případech neúspěšně, druhá rána však volala po gólovém efektu. Další důležitý moment přišel ve 33. minutě, kdy si Noga najel do útočného pásma a z kruhu zápěstím napálil kotouč do tyče. Pak dvakrát pálil Zukal, ale ani on na Luňáka nevyzrál. A tak poprvé udeřilo v šumperském obranném pásmu. Roubíkovu bombu sice Hylák vykryl, při dorážce měl ale Jan Hruška poměrně lehkou práci a otevřel skóre duelu.

I v úvodu třetí třetiny dohrávali hosté přesilovku, a opět z ní nic nevytěžili. Naopak Draci se dokázali prosadit při první vážnější akci. Po akci Haška s Rimmelem zasahoval Luňák a kotouč se dostal až k Ondřeji Švaňhalovi. Ten svou premiéru v dračím dresu okořenil brankou a rozjásal slušně zaplněné ochozy. Šumperk na chvíli ožil, pak ale převzali iniciativu opět Lvi z Hradce Králové. Stopku jejich gólovému snažení však vystavil Hylák, který pochytal často vyložené šance hostů. V 53. minutě se pak Hradec dočkal, když u pravé tyče šumperského brankáře nekompromisně zavěsil kotouč pod víko Vít Budínský. V 55. minutě tečoval Rimmelovo nahození Jan Daneček, Luňák si změnu směru kotouče pohlídal. O minutu později však již hradecký brankář kapituloval. Za brankou vydoloval kotouč Hulva, namazal jej před branku Zdeňku Sedlákovi a ten nekompromisně zavěsil. Samotný závěr utkání však lépe zvládli hosté. Nejprve po vyloučení Ondráčka vrátil potřetí na stranu Hradce Králové vedení muž utkání Jan Hruška, definitivu poté přidal při závěrečné power-play hradecký kapitán Jaroslav Roubík. Hokejovější hosté tak přehráli bojovnější Draky v poměru 4:2 a ukončili tak téměř měsíc trvající domácí neporazitelnost Draků.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jan Berger 0 0 0 0 0
Ondřej Březina 0 0 0 0 0
Vít Budínský 1 0 1 0 0
Lukáš Filip 0 0 0 0 0
Jaromír Florian 0 0 0 0 0
Jiří Hendrich 0 1 1 0 0
Jan Hruška 2 1 3 0 0
Ondřej Hruška 0 0 0 0 0
Jiří Kadlec 0 0 0 0 0
Milan Karlíček 0 0 0 0 0
Martin Klement 0 0 0 0 0
Martin Koudelka 0 1 1 0 0
Aleš Křetínský 0 1 1 0 0
Patrik Moskal 0 0 0 0 0
Richard Rapáč 0 0 0 0 0
Jaroslav Roubík 1 2 3 0 0
Tomáš Seidl 0 0 0 0 0
Štěpán Spudil 0 0 0 0 0
Jan Šejnoha 0 0 0 0 0
Martin Táborský 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Filip Luňák 60 36 2 34 94,44 0 0