Zápasy
so 2.10.2010 | Lenka Jonešová, Lukáš Souček

Hradec derby s Chrudimí zvládl, zvítězil 4:2

V sobotu večer bylo na ČEZ Stadionu v Hradci Králové na programu východočeské derby, ve kterém Hradec přivítal Chrudim. V prvním dějství měli více ze hry hosté, ale své šance využít nedokázali. Hradec byl v koncovce důraznější a hlavně proto vedl po prvních dvaceti minutách 2:1. Důležitý moment utkání přišel na začátku třetí třetiny, kdy domácí celek vstřelil dva rychlé góly. Na 3:1 zvyšoval Daniel Volráb a o dvě minuty později přidal další branku Patrik Moskal. Chrudim už jen dokázala snížit na konečných 4:2 a z Hradce odjíždí bez bodu. Hradec znovu využil výhody domácího prostředí a letos potřetí před svými fanoušky zvítězil.

Hned na začátku utkání se hradečtí hráči několikrát vydali prověřit pozornost Landsmana. Již v první minutě Ondřej Hruška vyslal do úniku Budínského, jehož počínání však skončilo offsidem. Další šanci měl druhý z Hrušků – Jan, který vystřelil z otočky nad Landsmanovu branku. Chrudim dostala ve čtvrté minutě možnost přesilové hry, Kubica byl vyloučen na dvě minuty za hákování. K jediné vážnější šanci se dostal hrající asistent trenéra Blažek, když z mezikruží vyslal střelu na Filipa Luňáka, který betonem poslal puk do rohu kluziště.

Po faulu Martina Táborského si Chrudim vytvořila několik šancí, když od modré střílel Drtina a pár sekund poté Sýkora. Hendrich se snažil o získání kotouče, sám se dostal do úniku, byl však faulován a Hradec tak v desáté minutě získal první početní výhodu. Domácí se usadili v útočném pásmu, na nic nečekali, Jan Hruška poslal puk na Oldřicha Horáka a ten v čase 10:09 prudkou ranou od modré čáry poslal Hradec do vedení – 1:0.

Domácí mohli své vedení hned zvýšit, když byl za podražení vyloučen Klejna. Přes celé hřiště se vydal Patrik Moskal, ale mířil těsně vedle Landsmanovy klece. Do dalších vážnějších šancí se Hradečtí nedostali a Chrudimští tak vycítili šanci, kterou využil v čase 14:25 Jiří Martinec a vyrovnal na 1:1. Hosté byli po vstřelení branky aktivnější, ale zapomněli na Víta Budínského, který si sjel před Landsmana, vystřelil a skákající puk do branky dopravil Patrik Moskal. V čase 16:53 tak byli domácí opět ve vedení a na konci první třetiny byl stav utkání 2:1.

Druhá třetina začala náporem chrudimských hokejistů, když se v situaci tři na dva řítili na Filipa Luňáka, ten zachoval klidnou hlavu, betonem puk vyrazil a kotouč za svá záda nepustil. Ve středním pásmu se puku ujal Budínský, tahem vystřelil, jeho střela však mířila vedle Landsmanovy klece. Do dalšího přečíslení, tentokrát dva na jednoho, se Chrudimští dostali ve dvacáté osmé minutě, jejich snahu výborným zákrokem zmařil Horák.

Následovalo několik vyloučení na straně Chrudimi, nápor Hradce sílil. Největší šanci si vypracoval Chmelíř, puk už se blížil do branky, ale Landsman vytáhl svou lapačku a zneškodnil Chmelířovu šanci na zvýšení skóre. Následovaly šance Jana Hrušky, Budínského a Čermáka, jejich střely ale mezírku v chrudimské brance nenašly. Druhá třetina tak branku nepřinesla a stav byl 2:1.

Ve třetí třetině faulovali domácí, Oldřich Horák hákoval a šel si odsedět dvouminutový trest. Hradečtí hokejisté ihned vybojovali puk a časomíra ukazovala čas 41:23, když v oslabení Daniel Volráb dotlačil kotouč za Landsmanova záda a zvýšil vedení na 3:1. Již při hře pět na pět, v čase 43:32, nahrál Hendrich Patriku Moskalovi, ten objel chrudimskou bránu a zasunul puk mezi Landsmanovy betony – 4:1. Chrudim se ještě nestačila vzpamatovat z gólu a zvýšit mohl Jan Hruška, který netrefil Landsmanovu prázdnou klec! Tím se však do protiútoku dostali Chrudimští, Šeda poslal dlouhý pas na Sýkoru, ten ihned přihrál Tomáši Blažkovi, který v čase 43:54 snížil na rozdíl dvou branek – 4:2.

Od čtyřicáté páté minuty se do několika vyložených šancí dostali domácí. Vít Budínský vystřelil z levé strany jen do Landsmana, následoval ho Volráb, který také nedokázal zamést puk do chrudimské klece. V čase 47:32 se blýskl parádním zákrokem Landsman, když se na něj řítil domácí Moskal. Chrudimský hráč se podél mantinelu snažil dostat do hradeckého obranného pásma, výborným zákrokem ho čistě zastavil Horák, pro kterého však v tu chvíli zápas skončil, když si poranil rameno. V posledních deseti minutách zápasu mohla ještě Chrudim zdramatizovat utkání, když hrála přesilovou hru. Hradečtí ovšem nic takového nepřipustili, naopak právě domácí Lukáš Chmelíř ujel hostující obraně a zastavil ho až chrudimský brankář, který pokryl jeho střelu. Pár sekund po něm se do vyložené šance dostali J. Hruška s Kadlecem, ale ani jeden z jmenovaných nedokázal vpravit puk do odkryté branky. V padesátéosmé minutě byl Landsman odvolán z branky, ale na stavu 4:2 už ani závěrečné powerplay hostů nic nezměnilo a tři body si do tabulky připsal Hradec Králové.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Vít Budínský 0 1 1 1 0
Zdeněk Čáp 0 0 0 0 0
Miloslav Čermák 0 1 1 0 2
Jiří Hendrich 0 1 1 1 2
Oldřich Horák 1 0 1 -1 2
Ondřej Hruška 0 0 0 1 0
Jan Hruška 0 1 1 -1 0
Lukáš Chmelíř 0 0 0 0 0
Jiří Kadlec 0 0 0 -1 0
Zdeněk Kubica 0 0 0 0 2
Patrik Moskal 2 0 2 1 0
Jaroslav Roubík 0 0 0 -1 0
Martin Táborský 0 0 0 0 2
Bohdan Višňák 0 0 0 0 2
Daniel Volráb 1 0 1 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Filip Luňák 60 39 2 37 94,87 0 0

Ohlasy k utkání

Jiří Slabý - Hradec Králové
Nebylo to úplně ideální vítězství, spíš takové upracované. Na druhou stranu, takovéhle zápasy mužstvo zcelují. Rozjížděli jsme se pomalu, ale o to je výhra cennější, radost větší a psychika hráčů roste. Filip Luňák byl dnes základním kamenem výsledku a nějaká chybička by se mu dala odpustit. Vyhráli jsme díky němu a díky bojovnosti mančaftu.

Pavel Rohlík - Chrudim
Pro nás to byl tak trochu katastrofický scénář, i když si myslím, že jsme dobře začali a v první třetině jsme měli více ze hry. Ve druhé třetině jsme hráli také výborně, když jsme prvních deset minut soupeře takřka nepustili z pásma. Pak přišla série našich vyloučení a celé se to otočilo, ale to jsme přežili. Třetí třetina byla stále otevřená, následně jsme však inkasovali hloupý gól a Hradec odskočil na 3:1. Pak už se nám s tím nepodařilo nic udělat. Trápí nás neproměňování šancí. Hradec byl v tomto o dost efektivnější, přestože měl méně ze hry.

Fotogalerie