Zápasy
st 28.9.2011 | Martin Voltr

Ústečtí Lvi rozsápali Hradec vysokým poměrem 7:2

Ve šlágru sedmého kola první hokejové ligy přivítali hradečtí hokejisté vedoucí Ústí nad Labem. Začátek utkání jim ale vůbec nevyšel, neboť v šesté minutě prohrávali už 0:3. Následně se jim sice podařilo zásluhou Martina Vágnera snížit, jenže Ústí suverénně ovládlo i druhou třetinu, ve které přidalo další čtyři branky. Za Východočechy už v závěru pouze korigoval Jan Berger na 2:7 a hosté si tak z hradeckého ledu odvezli po naprosto přesvědčivém výkonu tři body.

Hosté dali už v úvodu najevo, kdo bude pánem

Jestli někdo na hradeckém stadionu očekával opatrný začátek, byl na velkém omylu. A zjistil to už po 69 sekundách. Ústečtí hokejisté zatlačili svého soupeře a v nepřehledné situaci se nejlépe zorientoval Jiří Zeman, který poslal touš skrz klubko hráčů za záda překvapeného Jakuba Čecha - 0:1. No a za dalších třiadvacet vteřinek se skóre měnilo podruhé a ani tentokrát z toho neměli domácí fanoušci radost. Chybu v hradecké obraně totiž potrestal Rok Pajič, který ujížděl sám na Čecha a i v těžké pozici ho překonal podruhé - 0:2.

Hororový start domácího celku pokračoval. Na začátku šesté minuty nejprve nastřelil Jakub Lev tyčku, ale na jejím konci už byl jeho spoluhráč přesnější. U modré čáry napřáhnul k ráně Zbyněk Sklenička a propálil Čecha pod vyrážečkou - 0:3. Na to hradecká střídačka zareagovala oddechovým časem a světe div se, pomohlo to. Už za osmnáct sekund našel přesně Patrik Moskal Martina Vágnera a ten se po krátké pauze způsobené zraněním hned dočkal gólu - 1:3.

Pod Bílou věží nebyla o zajímavé situace nouze ani nadále. Martin Koudelka ujel v oslabení všem protivníkům, ale byl zahákován Zbyňkem Skleničkou a sudí byl nekompromisní – nařídil trestné střílení. Koudelka se k exekuci rozjel pomalu, načež chtěl Orcta překvapit a vyslal tvrdou přízemní ránu. Ta ale branku minula. Další šanci pak neproměnil aktivní Jiří Kadlec, který na Orcta nevyzrál poté, co za bránou obral o puk Jiřího Kučného. Zbytek třetiny už nepřinesl zdaleka tolik vzruchu a hosté si v klidu hlídali dvoubrankový náskok.

Zlý sen Hradeckých pokračoval

Převaha Ústeckých Lvů však pokračovala i ve druhé třetině a jestliže domácí po vstupu na led ještě živili naději na body, pak o ni velmi rychle přišli. Hosté předvedli učebnicovou kombinaci po ose Rod –Lev - Jiří Kučný a poslední jmenovaný nadvakrát dorazil puk za Čechova záda - 1:4. Hradečtí se ještě pokoušeli se stavem něco udělat, ale jejich soupeř se bránil precizně a vyčkával na další šance. V jedné z nich trefil David Pazourek boční konstrukci hradecké klece.

V závěru druhého dějství ale přišla další hrůzostrašná pasáž pro domácí svadru. Nejprve našel v přesilovce dlouholetý exhradečák Jaroslav Roubík Martina Šagáta, jenž už to měl do prázdné - 1:5. Za půl minutky přinesla další zásah favorita pohotová střela Robina Kováře - 1:6.

No a že Hradečtí byli v tomto zápase skutečně na ručník, dokumentovala akce Miroslava Třetiny. Ten byl dalším z řady hostujících hráčů, které nechala hradecká obrana projet pásmem naprosto bez povšimnutí a kteří posléze vstřelili jednoduchý gól. Po bekhendové kličce zasunul Třetina puk za záda bezmocného Jiřího Blažka, který po šestém úderu nahradil Jakuba Čecha v domácí brance - 1:7.

Závěr se nesl v pohodovém tempu

Za tohoto stavu se sváteční mač pochopitelně už jen dohrával. V úvodu třetí periody byly k vidění šance na obou stranách, Alinč ovšem nenašel recept na Blažka a Jiří Kadlec těsně minul Orctovu klec. Hradecká dvojka, která nastoupila ke svému prvnímu utkání v sezóně, se musela pořádně vytáhnout také ve 48. minutě. To byl před ním úplně sám obránce Jan Klobouček, jenže povedená klička ústeckého kapitána ztroskotala na skvělém Blažkově zákroku.

Za chvíli se tak rozvlnila síť na druhé straně. Čtvrtá formace domácích předvedla jedno ze svých dobrých střídání a zblokovaný pokus Zdeňka Kubici se dostal na hranici brankoviště k osamocenému Janu Bergerovi, který z první procedil kotouč mezi Orctovými betony - 2:7. Jeho útok dostával hodně prostoru a měl i další světlé okamžiky, ale Lvi už zápas dohráli s přehledem. Dlouho očekávané střetnutí tak skončilo hodně nepříjemnou prohrou Hradce.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jan Berger 1 0 1 -1 0
Luděk Brož 0 0 0 -3 0
Vít Budínský 0 1 1 -1 0
Zdeněk Čáp 0 0 0 -1 0
Václav Čížek 0 0 0 -1 0
Jiří Hendrich 0 0 0 0 0
Lukáš Chmelíř 0 0 0 -1 0
Ladislav Jindřich 0 0 0 -1 2
Jiří Kadlec 0 0 0 -1 2
Milan Karlíček 0 0 0 -2 2
Martin Koudelka 0 0 0 0 0
Vladislav Kubeš 0 0 0 -1 0
Zdeněk Kubica 0 1 1 -1 0
Ondřej Látal 0 0 0 -1 0
Šimon Macháň 0 1 1 0 0
Patrik Moskal 0 1 1 -1 0
Ondřej Poživil 0 0 0 -1 0
Michal Tvrdík 0 0 0 -1 0
Martin Vágner 1 0 1 -1 0
Jan Zdráhal 0 0 0 -1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Jiří Blažek 23 10 1 9 90,00 0 0
Jakub Čech 37 31 6 25 80,65 0 0

Ohlasy k utkání

Jiří Slabý (HC VCES Hradec Králové):
Těžko se hodnotí takové utkání před vlastním publikem, je to nepříjemná prohra. Zaspali jsme hlavně úvod zápasu, kdy jsme si nechali dát tři laciné branky a to se poté již špatně obrací. Proti takovému mužstvu se těžko prosazuje, jelikož je to velice kvalitní mančaft. Všechny šance, které jsme si vytvořili, Orct pochytal, zato nás soupeř nemilosrdně trestal.

Milan Skrbek (HC Slovan Ústečtí Lvi):
V prvních dvou třetinách byl výkon z naší strany velmi dobrý, dařilo se nám především střelecky. Poslední dějství už bylo poněkud slabší. Nám také možná pomohlo to, že Hradec neproměnil trestné střílení v první třetině, ale to jsou jenom dohady.

Fotogalerie