Zápasy
so 18.2.2012 | Martin Voltr, Lukáš Souček

Hradec porazil Medvědy a zajistil si postup do play-off

Hradečtí hokejisté se po jednozápasové pauze způsobené nepřízní počasí představili na domácím kluzišti proti berounským Medvědům. Zatímco Hradečtí bojovali o jistotu play-off, Beroun potřeboval vylepšit svou výchozí pozici pro následné boje v play-out. V sobotu tak bylo mezi hradeckými mantinely o co hrát a po šedesáti minutách hry se nakonec radovali právě domácí. Ti zápas kontrolovali, přestože byl Beroun stále na dostřel. Hradec si tak tříbodovým vítězstvím zajistil postup do vyřazovacích bojů, svého soupeře ale bude znát až příští týden.

Domácí začali lépe a tvrdili roli favorita

Hradec vstoupil do zápasu s přehledem a od samotného počátku byl lepším týmem. Hned po třech minutách se také dostal do vedení. Michal Tvrdík viděl, že se soupeřova pětice rozestoupila, protáhl se mezi ní do gólové šance a ačkoli byl faulován, stačil posunout puk k tyčce váhajícího Slipčenka – 1:0.

Jediné šance Medvědů vznikaly po obranných kiksech domácích. Ve velkých možnostech neuspěli Švagrovský ani Besser, ale první jmenovaný se v desáté minutě vysmýkl chybujícímu Jánu Bendíkovi, jenž ho následně nedovoleně zastavil a zkušený útočník dostal možnost trestného střílení. David Švagrovský ho povedenou stahovačkou do forhendu proměnil a srovnal na 1:1.

Jenže vyrovnaný stav nevydržel dlouho, brzy ho zrušil Tomáš Nosek. Mladík z Pardubic se prezentoval sebevědomou akcí a svůj výjezd zpoza branky zakončil přesnou švihovkou do bližšího růžku berounské klece – 2:1. Hradečtí působii i nadále lepším dojmem a jejich vedení po první části bylo zasloužené.

Hradec se odpoutal na rozdíl dvou branek

Prostřední dějství ale začalo oboustranně hodně ospalým tempem. Beroun vycítil šanci a Východočechy si příliš nepouštěl k tělu. Jenže těm stačila první šance třetiny k navýšení skóre! Znovu se o to postaral kapitán juniorského výběru na nedávném mistrovství světa Tomáš Nosek, jenž tentokrát těžil z odražené dělovky Martina Záhorovského a bez potíží poslal kotouč do odkryté svatyně – 3:1.

Hradeckým však elán nevydržel dlouho. Těsně před koncem třicáté minuty ho zmrazil Vladimír Říha, který posunul puk po brankové čáře a Jakub Čech si ho betonem nešťastně srazil za svá záda – 3:2.

Před uplynutím čtyřiceti minut se ale stav měnil ještě jednou, díky čemuž šli svěřenci Jiřího Mičky zpátky do dvoubrankového vedení. Martin Záhorovský poslal v přečíslení nahrávku Zdeňku Kubicovi, pro něhož nebylo těžké potrestat daleký Slipčenkův výjezd z brány – 4:2. Chvíli nato mohlo být v hradeckém táboře ještě veseleji, ale berounský brankář si proti Patriku Moskalovi spravil chuť výtečným zákrokem.

Berounská snaha se konečného zúročení nedočkala

I tak ale došlo v kleci středočeských šelem ke střídání, do třetí třetiny totiž místo Roberta Slipčenka nastoupil Daniel Kareš. Ten však neměl za celou třetinu tolik práce jako jeho protějšek. Medvědi se totiž nevzdávali, což do průběžného stavu promítli v čase 48:27 – v oslabení dostali výhodu a Partik Husák povedeně pověsil puk pod horní tyčku hradecké klece. Už to zase bylo jen o gól – 4:3.

Hru ve třetí periodě často brzdila vyloučení na obou stranách. Po trestech domácích hráčů si přitom Beroun vytvářel nebezpečné situace a několikrát byl před Jakubem Čechem blízko k vyrovnání. Když si ale v samotném závěru vybral oddechový čas a odvolal brankáře, už se k pořádnému náporu nedostal. Předposlední tým tabulky tak pod Bílou věží neuspěl, naopak Hradci Králové zajistily tři body definitivní pojistku postupu do play-off.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Ján Bendík 0 0 0 0 0
Jan Berger 0 0 0 1 2
Vít Budínský 0 0 0 -1 2
Václav Čížek 0 0 0 0 0
Lukáš Havel 0 0 0 0 2
Jiří Hendrich 0 0 0 0 0
Lukáš Chmelíř 0 0 0 1 0
Jiří Kadlec 0 0 0 -1 0
Tomáš Karpov 0 0 0 0 0
Vladislav Kubeš 0 0 0 1 0
Zdeněk Kubica 1 0 1 3 0
Rostislav Marosz 0 0 0 0 4
Patrik Moskal 0 0 0 -1 0
Tomáš Nosek 2 0 2 3 0
Ondřej Poživil 0 1 1 2 2
David Roupec 0 0 0 1 0
Michal Tvrdík 1 0 1 1 0
Martin Vágner 0 0 0 0 0
Martin Záhorovský 0 2 2 3 0
Jan Zdráhal 0 0 0 2 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Jakub Čech 60 32 3 29 90,63 0 0

Ohlasy k utkání

Jiří Mička (HC VCES Hradec Králové):
Klidně si můžeme dvě hodiny pouštět video a vytýkat si chyby. Výkon byl z naší strany velmi špatný. S předvedenou hrou tedy vůbec nejsem spokojen. Když to ale shrnu ve finále, máme tři body, což je důležité. Jak se říká, je lepší mít tři body a hrát tužku, než obráceně.

Petr Vyskočil (HC Berounští Medvědi):
Dnes jsme nepodali špatný výkon. Bohužel se to vše obešlo bez bodového efektu, což je velká škoda. Jinak musím říci, že hráči plnili vše, co jsme si před zápasem řekli. S výkonem jsem spokojen. Hokej se ale hraje na body. Ve třetí třetině jsme museli nahradit brankáře, Slipčenko měl nějaké zdravotní problémy.

Fotogalerie