Zápasy
so 15.9.2012 | Luboš Vácha, Martin Voltr

Hradec dvakrát ztratil nadějný náskok, přesto veze domů výhru v nájezdech

Zápasové menu

Utkání druhého kola sehráli Královští lvi neplánovaně venku, na ledě Havlíčkova Brodu. Hned ve třetí minutě se gólem uvedla čerstvá posila hradeckého kádru Michal Mikeska. Východočeši se pak odpoutali na rozdíl dvou branek, který sice domácí smazali, ale svěřenci trenéra Martina Hostáka si za svou útočnou aktivitu vysloužili návrat do vedení 4:2. To však ještě nebyl konec, neboť Rebelové stačili znovu vyrovnat a dramatický zápas nakonec dospěl do samostatných nájezdů. Až šestá série a trefa Davida Švagrovského rozhodla o tom, že dva body za první vítězství v sezóně putují do Hradce Králové!

Hradec udeřil hned v úvodu

Zápas začali mnohem aktivněji hokejisté Hradce Králové, kteří se vyvarovali chyb v obraně a v útoku. To jim také hned ve třetí minutě přineslo sladkou odměnu v podobě prvního gólu. David Roupec založil velmi rychlý útok a na modré uvolnil novou posilu Hradeckých Michala Mikesku, který se s ničím nemazal a střelou pod Suchanovu horní tyčku otevřel skóre utkání – 0:1.

Posléze přišlo zpestření, jež mají v oblibě zejména diváci. V samostatném úniku, během vlastního oslabení, byl faulován Petr Haluza, a tak sudí nařídil trestné střílení. Exekutor Haluza však neuspěl. Následná obrovská hrubka domácích na modré znamenala další únik hradeckých útočníků. Jaroslav Suchan ale předvedl svou bystrost, kterou zachránil tým před inkasovanou brankou.

Ke konci úvodního dějství se u levé tyče domácí branky zjevil nikým nehlídaný Hendrich. Střílenou přihrávkou na něj adresoval puk Chmelíř. První jmenovaný však černou gumu tečoval do ochranné sítě. V závěru první dvacetiminutovky byl za tvrdý zákrok, po kterém Milan Valášek odešel do kabiny, vyloučen Kostourek, a to na pět minut plus do konce utkání.

Druhá perioda přinesla gólové hody

Domácí mužstvo tak vstupovalo do druhého dějství v náročném oslabení. První polovinu početní nevýhody ubránilo. Během té druhé však Suchan podruhé v zápase lovil puk ze sítě. Roupec střílenou nahrávkou našel Zdeňka Kubicu, který ze vzduchu přesně dopravil touš do klece – 0:2.

Zanedlouho ale Rebelové odpověděli kontaktním gólem. Rytnauer zavezl puk do pásma, Čech jeho pokus o křižnou přihrávku překazil vypíchnutím holí. Kotouč však bystře zachytil Petr Štěpánek a v pádu dokázal umístit puk do sítě Hradeckých – 1:2. Následně si v přesilové hře vytvořili Východočeši velký tlak, zvýšit vedení se jim nepodařilo.

Krátce poté rozjeli Rebelové další akci. Endál na modré zpracoval puk a zaslal jej najetému Petru Polodnovi, který zajel až do rohu kluziště, odkud si našel v druhé vlně rozjetého Miroslava Třetinu. Ten se po přihrávce dlouze natáhl a doklepl puk takřka do prázdné klece – 2:2.

Druhý gól Rebely výrazně nabudil, ve druhém dějství se jim několikrát podařilo dostat hosty pod tlak. Veškeré snažení ale přerušila podobná chyba jako v předchozím dějství. Veliká díra v obraně dala Hradeckým šanci na únik. Za vyhozeným pukem uháněl Valášek, který byl domácí obranou odstaven za hranicí pravidel. Rozhodčí ale ponechali výhodu, během níž uzmul puk Vladimír Říha. Padáčkem nedal Suchanovi sebemenší šanci a upravil skóre na 2:3.

Vyrovnání Rebelů na poslední chvíli nastolilo prodloužení

Velkou šanci měl v úvodu poslední části hry Ondráček, jenž z úhlu útočného pásma vybruslil až před Čecha, jehož chtěl překvapit střelou k tyči. Hostující maskovaný muž vykryl puk bruslí. Při tomto manévru však v brankovišti ztratil stabilitu a byly z toho pořádné zmatky. Poblíž nikdo z Rebelů nebyl, a tak branka Hradce nebyla ohrožena.

Na druhé straně hned nadvakrát ohrožoval Suchanovu klec Haluza. Jeho střelecký pokus musel domácí brankář vytěsnit ramenem. Posléze to Haluza zkoušel znovu, tentokrát se po tvrdém, ale čistém hitu sbíral z ledu. Královští lvi se ale zanedlouho, konkrétně v 52. minutě, snažili prosadit znovu a tentokrát se jim to povedlo. Od modré nenápadně vypálil Martin Vágner a jeho střela prosvištěla nad Suchanovou vyrážečkou – 2:4.

Rebelové však neklesli na mysli a rychle vstřelili kontaktní branku. Rytnauer si zpoza branky našel na brankovišti číhajícího Petra Štěpánka. Ten pohotovou dorážkou skrz betony překonal překvapeného Čecha – 3:4. To nebylo vše. Domácí Ondráček zavezl touš do útočného pásma, kde u tyče našel dobře stojícího Štěpánka, jemuž střela vůbec nesedla. Vše ale napravil Ladislav Rytnauer, jenž střelou k tyči procedil ležícího brankáře – 4:4.

Diváci sledovali nervy drásající nájezdy

Zkraje prodloužení měl obrovskou šanci Pavlík, ten ale tutovou příležitost neproměnil. Na druhé straně se do úniku na Suchana dostal Chmelíř, byl však faulován. Rebelové se tak museli potýkat s nepříjemností. Závěr prodloužení museli odehrát ve třech. Ubránili se.

Oko diváka tedy mělo v prvním domácím ligovém zápase možnost vidět samostatné nájezdy. Do branky Rebelů se postavil mladý brankář Daniel Dolejš. Dramatický vývoj v dlouhé sérii ukončil střelou mezi betony David Švagrovský – 4:5sn. Oba soupeři si tedy body rozdělili mezi sebe. Královští lvi odcestovali se dvěma.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jan Berger 0 0 0 1 6
Luděk Brož 0 0 0 0 0
Vít Budínský 0 0 0 0 0
Zdeněk Čáp 0 0 0 0 0
Václav Čížek 0 0 0 0 2
Petr Haluza 0 0 0 -1 0
Jiří Hendrich 0 0 0 0 4
Lukáš Chmelíř 0 1 1 -2 0
Milan Karlíček 0 0 0 -1 0
Martin Klement 0 0 0 0 0
Zdeněk Kubica 1 0 1 -1 10
Šimon Macháň 0 1 1 0 0
Michal Mikeska 1 0 1 -2 2
Patrik Moskal 0 0 0 0 2
David Roupec 0 2 2 -1 0
Vladimír Říha 1 0 1 0 0
David Švagrovský 1 0 1 0 2
Michal Tvrdík 0 1 1 1 0
Martin Vágner 1 0 1 1 2
Milan Valášek 0 1 1 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Jakub Čech 65 46 4 42 91,30 0 0

Ohlasy k utkání

Karel Dvořák (HC Rebel Havlíčkův Brod):
My jsme první třetinu, nechci říct, že prospali, ale byli jsme pomalí, dávali jsme si špatné přihrávky. První třetina nám moc nevyšla, ale za tu druhou a třetí třetinu musím mužstvo pochválit, protože si myslím, že jsme to uhráli dneska hlavně bojovností. Ten bod je dnes, řekl bych, zlatý, v prodloužení jsme měli samozřejmě šanci, ale to je vabank. Jsem rád, že jsme to uhráli takhle na remízu a získali jsme bod.

Martin Hosták (Královští lvi Hradec Králové):
Zápas jsme začali dobře. Myslím si, že první třetina se nám povedla, protože jsme nejančili a hráli jsme to, co jsme potřebovali. Trošku jsme chtěli rozbít tu útočnou vozbu Brodu, což se nám podařilo. Navíc jsme tam měli pár brejků a trestné střílení. Vedli jsme 1:0, takže první třetina byla z naší strany opravdu dobrá. Pak se hra hodně vyrovnala, Brod měl šance, my jsme se snažili o brejky, byly tam přesilovky, hra byla taková rozbitá. Škoda, že jsme neudrželi vedení 4:2, protože jsme měli nakročeno k vítězství. Brod měl ale tlak do brány, šel za vyrovnáním a my jsme udělali pár chyb, které soupeř dokázal potrestat. Pak už jsme byli šťastnější v nájezdech, což je vždycky loterie. Kuba Čech chytl ten nejdůležitější, poslední.