Zápasy
so 29.9.2012 | Tomáš Schmiedt, Martin Voltr

Lvi neprolomili domácí království Mory a prohráli 2:4

Zápasové menu

Při posledním výjezdu do Ústí hradeckým hokejistům role outsidera pomohla. Tentokrát zamířili do Olomouce, posíleni o další dvě nové tváře – obránce Jakuba Kaniu z Třince a útočníka Martina Šagáta z Pardubic. Druhý jmenovaný se podílel na obratu, kterým se Východočeši dostali do vedení 2:1. Hradecké fauly a dvě využité přesilovky Mory ale zase všechno změnily. Napínavý zápas rozhodla Olomouc až sekundu před koncem gólem do prázdné brány, takže ani Královští lvi nepřerušili její stoprocentní domácí bilanci.

Zápas mezi Olomoucí a Hradcem Králové měl jistě pro oba tábory zajímavý náboj. Kohouti doma v novém ročníku ještě neprohráli, zatímco Královští lvi šest duelů marně čekali na tříbodové vítězství, což na Hané chtěli změnit.

Hradečtí na inkasovaný gól rychle reagovali

Jejich touha po úspěchu byla znát hned od začátku, paradoxně zaútočili při úvodní přesilovce domácích. Jenže přečíslení dvou proti jednomu i Mikeskův výpad vždy skvěle zastavili olomoučtí beci.

První branka utkání nakonec padla až ve 14. minutě utkání, kdy se po parádní souhře elitního útoku Mory prosadil střelou pod horní víko Jakub Herman. Hradec však ve dvojnásobné početní výhodě odpověděl, nový muž v sestavě Martin Šagát se výstavní ranou z levého kruhu trefil přesně do šibenice – 1:1.

Obrat na jedné i druhé straně

Úvod prostřední dvacetiminutovky vyšel lépe Královským lvům, kteří dokonali svůj obrat. Z bezprostřední blízkosti nedal Kašíkovi šanci Vít Budínský - 1:2. Poté si krátkou dvojnásobnou přesilovku vyzkoušeli i Kohouti, jenže ti se v ní gólové radosti nedočkali.

Další otočení skóre, tentokrát ve prospěch Hanáků, přišlo v závěru druhé třetiny, kdy Mora dvakrát udeřila v přesilové hře. Bomba Houdka od modré byla Ondřejem Švaňhalem ztečována tak šikovně, že puk přeloboval Čecha a zapadl do hradecké klece – 2:2.

Jedenáct vteřin před začátkem druhé přestávky navíc vsítil třetí olomoucký gól Matěj Pekr, který z těžkého úhlu dorazil mezi tři tyče vyraženou Ondruškovu střelu – 3:2.

Domácí si už výhru vzít nenechali

V poslední třetině se Hradec Králové hnal za vyrovnáním, jenže defenziva Mory v čele s Kašíkem odolávala. Navíc v oslabení Selingr svým nepříjemným pokusem zasáhl břevno.

Tři minuty před koncem zápasu hráli Východočeši v početní výhodě, ve které se odhodlali ke hře bez brankáře. Místo gólu ale vyvrcholila jejich vyloučením, které šance Lvů na body výrazně snížilo. Definitivně je pohřbil sekundu před koncem střelou do prázdné branky Radim Kucharczyk – 4:2.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jan Berger 0 0 0 -1 2
Vít Budínský 1 0 1 1 0
Zdeněk Čáp 0 0 0 0 0
Václav Čížek 0 0 0 0 2
Lukáš Finsterle 0 0 0 0 0
Petr Haluza 0 1 1 1 2
Jiří Hendrich 0 0 0 0 0
Lukáš Chmelíř 0 1 1 0 2
Jakub Kania 0 0 0 0 0
Milan Karlíček 0 0 0 0 0
Zdeněk Kubica 0 0 0 0 0
Šimon Macháň 0 0 0 -1 0
Michal Mikeska 0 1 1 1 0
Patrik Moskal 0 0 0 0 0
David Roupec 0 1 1 0 0
Vladimír Říha 0 0 0 0 4
Martin Šagát 1 0 1 -1 2
David Švagrovský 0 0 0 0 0
Martin Vágner 0 0 0 0 2
Milan Valášek 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Jakub Čech 58 33 3 30 90,91 0 0

Ohlasy k utkání

Petr Fiala (HC Olomouc):
Díky produktivitě v přesilových hrách jsme získali tři body nad velice těžkým soupeřem. Samozřejmě jsme věděli, že se nemůžeme koukat na tabulku, která vůbec neodpovídá síle mužstva, jako je Hradec Králové. Na druhou stranu jsme si mysleli, že soupeř nebude hrát tak uvolněně. Hradec hrál velmi disciplinovaně. My jsme ožili ve druhé třetině, do té doby jsme byli mdlí. Dokázali jsme se udržet na kotouči v útočném pásmu, díky čemuž jsme získali i přesilové hry. A ty vlastně nakonec i rozhodly. Ve třetí třetině jsme sice byli pod tlakem, ale na rozdíl od zápasů v Jihlavě nebo Benátkách jsme hráli mnohem soustředěněji.

Martin Hosták (Královští lvi Hradec Králové):
Zápas jsme dobře rozehráli, první třetinu jsme předváděli to, co jsme chtěli. Byli jsme celkem disciplinovaní dozadu, naopak řadou vyloučení soupeře se nám podařilo dát gól. I začátek druhé třetiny jsme měli dobrý, ale zhruba od půlky zápasu jsme měli období, kdy naše hra byla zblázněná nahoru dolů. Zbytečně jsme chtěli hrát konstruktivně místo toho, abychom přerušili hru. Soupeř se dostal do tempa a inkasovali jsme dva smolné góly, což jsme ve třetí třetině už nedokázali dotáhnout.