Zápasy
st 6.2.2013 | Martin Voltr, Sanny Muharem

K vítězství chybělo málo. Hradec nad Boleslaví vedl, přesto padl po nájezdech

Královští lvi přivítali na domácí půdě dalšího favorita celé první ligy, Mladou Boleslav. Východočeši vstoupili do zápasu fantasticky, po osmi minutách vedli už o tři branky a nezdálo se, že by se Boleslav mohla vrátit do hry. Středočechům se ale povedl vstup do druhé dvacetiminutovky, kdy snížili na rozdíl jediné trefy. V poslední části hry se jim pak podařilo vyrovnat. Vzhledem k tomu, že prodloužení nerozhodlo, šlo se do samostatných nájezdů. V nich byl šťastnější hostující celek a z východu Čech si odvezl dva body, i tak se ale propadl na druhou příčku. Naopak bodové rozmezí mezi Benátkami a Hradcem zůstalo stejné.

Úvod jako z říše snů

Stejně jako v předchozím domácím utkání s favoritem, i tentokrát prožili Hradečtí výborný start. Chvíli tahali za kratší konec, ale pak ze své první šance udeřili! Po dvou minutách, právě když byla na ledě čtvrtá formace, přihrál Milan Valášek z rohu Janu Bergerovi, jenž se u protější tyčky nemýlil – 1:0.

Úsilí domácího týmu pokračovalo za podpory boleslavských vyloučení. Výborného následoval po zbytečném faulu Hrdel a Hradec trestal! Lukáš Chmelíř vyslal od modré čáry ránu, do jejíž dráhy vložil hůl Tomáš Nosek a Will se znovu natahoval marně – 2:0.

Nezdálo se, že by měl zlý sen Středočechů pokračovat, na trestnou totiž pro změnu zamířil hradecký Tvrdík. Jenže ve vlastním oslabení vystihl chybu v rozehrávce David Švagrovský a jeho sólo musel zastavit Toman hákováním. Švagrovský tak dostal druhý pokus v podobě trestného střílení a proti Valentovi, jenž na pár vteřinek nahradil Willa, uspěl – 3:0!

Po osmi minutách tak byl na světě velmi překvapivý stav, který se do první sirény nezměnil. Mladá Boleslav sice už domácí hokejisty do šancí nepouštěla, ale vepředu si sama o nic lépe nevedla.

Mladá Boleslav byla rázem na dostřel

O přestávce musel kabinou hostů proletět uragán, nic jiného trenérskému komandu nezbývalo. A hned první minuta po návratu ze šaten ukázala, že slova dopadla na údernou půdu – v rozmezí pouhých 21 sekund totiž Boleslav stihla dva góly!

Nejprve zkusil z pravé strany štěstí kapitán David Výborný a teč jednoho z hokejistů zamezila Filipu Luňákovi zakročit. No a následně zůstala vrátka hradecké obrany otevřená dokořán pro Milana Mikulíka, jemuž pranic nevadilo, že mu puk stojí, a stejně ho poslal do druhého růžku. Najednou to bylo už jen o gól – 3:2!

Hra se přece jen o poznání zklidnila, byť byli Středočeši nadále o něco aktivnější. V rodícím se brejku ale Davidu Vrbatovi puk utekl z hokejky. V polovině třetiny nastal vzruch u obou branek, kdy musel Will zakročit proti Haluzovi a na druhé straně Luňák zaváhal v rozehrávce, ovšem rychlým návratem do klece proti Tomanově zakončení svou chybu napravil. Hradecká obrana se chvílemi dostávala pod tlak a v oslabení ji zachránilo břevno.

Také defenzíva hostů se občas rozestoupila, v závěru třetiny ji musel vypomoci Roman Will, jehož výkon šel postupem času stále nahoru. Rychlým betonem vykopl třeba zakončení Miroslava Třetiny. V přečíslení, které zakončoval Lukáš Chmelíř, pak proletěl kotouč vedle jeho brány.

Hosté vyrovnali, i když lepší nebyli

Mladá Boleslav svůj tlak zatím rozhodně nestupňovala, první čtyři minuty třetí části ještě k tomu strávila v oslabení. V čase 45:35 ale přece jen dokázala udeřit a svůj comeback dotáhnout do vyrovnaného stavu! Roman Němeček stál na modré čáře a přes hustý provoz se rozhodl nahodit na bránu. Filip Luňák toho zřejmě moc neviděl, a tak se puk zastavil až v síti – 3:3.

Při domácích hokejistech navíc vzápětí stáli všichni svatí, když Luňákovi propadla střela za záda, ale Lukáš Chmelíř ho dokázal na brankovišti zastoupit. Jinak ale oba brankáři působili výtečným dojmem.

Nejlepší hradecký střelec Petr Haluza to poznal v 54. minutě, kdy dostal přihrávku od Lukáše Radila, ovšem na Willa nevyzrál. Vedle dvou jmenovaných nastoupil ve třetím útoku Tomáš Nosek, který Hradci společně s Radilem vypomohl v rámci střídavých startů.

Zápas už pomalu spěl do prodloužení. V posledních sekundách ale ještě přišla obrovská možnost právě pro jednoho z Pardubanů Lukáše Radila. Před boleslavským brankovištěm se natahoval po puku a mohl ho dorazit do poloodkryté klece – místo toho ale trestuhodně trefil pouze Willa!

Nájezdy opanovali Středočeši

Každý ze soupeřů tak měl jistý bod a bojovalo se o ten zbývající. V nastavené pětiminutovce prokazovali větší hlad po rozhodnutí Královští lvi. Nebylo jim to ale nic platné, především zásluhou Romana Willa, jenž skvěle zareagoval na Haluzovu teč a kotouč udržel pod svými betony.

Utkání dospělo až do samostatných nájezdů, které začaly z obou stran suverénně. Brankáře prostřelili jak Němeček, tak Tvrdík. Druhý boleslavský úspěch vzápětí zaznamenal Tomáš Nouza a protože už žádný z dalších střelců neuspěl, stal se vytáhlý forvard v zelenočerném autorem vítězného úderu. Favorit se i tak propadl na druhé místo, o skóre za Olomouc.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jan Berger 1 0 1 1 0
Luděk Brož 0 0 0 0 2
Zdeněk Čáp 0 0 0 0 4
Marek Drtina 0 0 0 1 0
Petr Haluza 0 0 0 0 0
Jiří Hendrich 0 0 0 1 0
Lukáš Chmelíř 0 1 1 -1 2
Karol Korím 0 0 0 -2 0
Zdeněk Kubica 0 0 0 -2 0
Šimon Macháň 0 0 0 1 0
Tomáš Nosek 1 0 1 0 0
Lukáš Radil 0 1 1 0 0
David Roupec 0 0 0 0 0
Vladimír Říha 0 0 0 0 0
David Švagrovský 1 0 1 -2 0
Miroslav Třetina 0 0 0 0 0
Michal Tvrdík 0 0 0 -2 2
Martin Vágner 0 0 0 0 2
Milan Valášek 0 1 1 1 0
Marek Zukal 0 0 0 -1 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Filip Luňák 65 37 4 33 89,19 0 0

Ohlasy k utkání

Miloš Říha (Královští lvi Hradec Králové):
Měli jsme špatné vstupy do všech třetin. Jak do první, kdy měla Boleslav hned v úvodu šance, do druhé, kdy jsme inkasovali dva góly, tak i do třetí, kdy jsme se v přesilovce nedostali minutu do pásma. Nicméně šlo o vyrovnaný zápas. Ve třetí třetině jsme byli mírně lepší a myslím, že jsme si zasloužili tři body. Bohužel jsme neproměnili několik vyložených šancí, včetně té v závěru, osm sekund před koncem do prázdné brány. I v prodloužení jsme byli aktivnější. Měli jsme rozhodnout o třech bodech ve třetí třetině.

Jiří Slabý (BK Mladá Boleslav):
První minuty jsme začali dobře, ale pak nám tam napadaly rychle tři branky, což nás dostalo do kolen. Dlouho jsme se z toho nemohli vzpamatovat. Pak nám ale pomohl začátek druhé třetiny, kdy jsme dali během nějakých dvaceti vteřin dvě branky. To nás zase naopak na nohy postavilo. Potom už byla hra vyrovnanější, střídaly se šance na obou stranách. Závěr byl z naší strany dobrý, protože jsme vyrovnali, a nájezdy už byly vabank.

Fotogalerie