Zápasy
so 9.2.2013 | Martin Voltr

Hradec vyhrál klíčový zápas v Benátkách 5:2 a přiblížil se play-off!

Zápasové menu

Utkání o všechno. Jiným způsobem nelze nazvat to, co čekalo hradecké hokejisty čtyři kola před koncem základní části v Benátkách nad Jizerou. S domácím týmem sehráli nervydrásající partii, v níž sice rychle prohrávali, ale dokázali vyrovnat a od poloviny zápasu tahali za delší konec. Především formace posil z Pardubic a Zlína se nakonec postarala o to, že Královští lvi vyhráli 5:2 a svého soupeře vystřídali na osmém místě tabulky! Hradečtí tak mají postup do play-off ve vlastních rukou, ve zbytku soutěže navíc mají ze všech týmů v okolí papírově nejlehčí los.

Přesilovky určily vyrovnané tempo hry

Pro Hradec začal zápas nepříliš příjemně. Už po půlminutě šel do oslabení a Benátky se dostaly na koně, což potvrdily minutu po přesilovce vedoucí brankou. Josef Skořepa vtrhnul po pravé straně do pásma a chytrou přihrávkou vyzval Jaroslava Vlacha, který z první neomylně otevřel skóre – 1:0.

Ovšem i Východočechům první početní výhoda pomohla a brzy bylo vyrovnáno. I oni rychle vpadli do pásma a Švagrovský přenesl hru na hokejku Luďka Brože, jenž napřáhl a krásně vymetl růžek Vošvrdovy branky – 1:1.

Fauly nadále určovaly poměr sil na ledě. Poté, co putoval na trestnou Hradečák, měli zase Středočeši navrch. Největší šanci měl Patrik Maďar, který mohl vrátit domácím vedení, ale jeho bekhend dokázal natažený Filip Luňák zlikvidovat. Tomáš Vošvrda také působil jistým dojmem, v konci třetiny mu navíc proti Tvrdíkovi pomohlo, že hradecký forvard už neměl na zakončení příliš času. Stalo se tak – jak jinak – v přesilovce.

Benátky litovaly nevyužité příležitosti

Hradečtí měli hodně namále čtyři minuty po startu druhé třetiny. Byl to znovu Maďar, kdo pronikl za jejich zadní vrátka, a obranná posila ze Zlína Oldřich Horák ho zezadu lehce sekla. Rozhodčí tak nařídil trestné střílení, které ovšem Filip Luňák skvěle zlikvidoval.

Tato šance odstartovala pasáž, jež mohla posunout Benátky do vedení a také do mnohem lepší pozice pro postup do play-off. Hradec totiž strávil celých pět minut v kontinuálním oslabení, které navíc čítalo i dvě krátké hry tři na pět! Domácí ale touto obrovskou možností pohrdli. Velkou šanci nevyužil Petr Kolmann, za Hradec navíc zahrozil Radil a poté i Čáp, vracející se z trestné lavice.

Lukáš Radil s Tomášem Noskem znovu tvořili nejúdernější hradecký pár, jejich hru doplňoval důrazný Zdeněk Okál ze Zlína. A právě druhá formace se pět minut před koncem druhé třetiny postarala o rozdílovou branku. Hrálo se ve čtyřech na obou stranách, když Radil našel před odkrytou klecí Tomáše Noska, který se i v krkolomné pozici dokázal prosadit – 1:2! Pro Hradec mohlo být ještě veseleji, kdyby ovšem Miroslav Třetina proměnil aspoň jednu ze dvou velkých šancí.

Hradec odpověděl na vyrovnání skvělým způsobem

Třetí část začala v opatrnějším duchu. Tempo hry sice nepokleslo, ale další možnosti ke skórování nebyly k vidění. Jakoby se znovu čekalo na vyloučení. Trest Josefa Skořepy, který navíc dostal druhou „desítku“ a zápas pro něj skončil, nedokázali Královští lvi potrestat. Když se naopak provinili Hradečtí zbytečnou hrou v šesti, soupeř dokázal udeřit. Střelu Tomáše Mrkvičky před Luňákem pravděpodobně lízl bruslemi padající Zdeněk Čáp a kotouč propadl brankáři mezi betony – 2:2.

Jenže vyrovnávací branka hradecké hokejisty nezlomila. Svěřenci trenéra Jiřího Kučery si počkali na další přesilovou hru a vteřinu po jejím skončení vsítili gól, který se nakonec stal vítězným! Nemohl u toho být nikdo jiný než nejlepší lajna Královských lvů – Lukáš Radil si mazácky počkal, načež křižným pasem vyzval Zdeňka Okála, a ten se před odkrytou svatyní nemýlil – 2:3!

Co ale zápas definitivně rozhodlo, byla 57. minuta. Špatnou rozehrávku Tomáše Vošvrdy Hradečtí vystihli a Říha našel zpoza brány Luďka Brože, který nemohl než vsítit svůj druhý úspěch. Když pak domácí zkusili hru v šesti, Lukáš Radil zacílil do prázdné a odstartoval oslavy hradeckých fanoušků – 2:5!

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Luděk Brož 2 0 2 0 0
Zdeněk Čáp 0 0 0 -1 2
Marek Drtina 0 0 0 0 0
Petr Haluza 0 0 0 0 0
Jiří Hendrich 0 0 0 0 2
Oldřich Horák 0 0 0 0 0
Lukáš Chmelíř 0 2 2 4 2
Zdeněk Kubica 0 0 0 0 0
Šimon Macháň 0 0 0 0 0
Patrik Moskal 0 0 0 0 0
Tomáš Nosek 1 0 1 3 0
Zdeněk Okál 1 0 1 1 2
Lukáš Radil 1 2 3 3 10
David Roupec 0 2 2 4 0
Vladimír Říha 0 1 1 0 4
David Švagrovský 0 1 1 0 0
Miroslav Třetina 0 1 1 0 0
Michal Tvrdík 0 0 0 1 0
Martin Vágner 0 0 0 -1 0
Marek Zukal 0 0 0 0 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Filip Luňák 60 35 2 33 94,29 0 0

Ohlasy k utkání

Vladimír Čermák (HC Benátky nad Jizerou):
Nechci snižovat výkon Hradce Králové, ale bylo to vyrovnané utkání. Prohráli jsme si ho svojí nedisciplinovaností. Když máte za vyrovnaného stavu takové šance, kupříkladu trestné střílení nebo několikrát prázdnou bránu, a nevyužijete toho, tak vás soupeř potrestá. Navíc jsme ještě udělali za stavu 2:3 kardinální chybu. Byli jsme v tlaku, ale náš gólman špatně rozehrál, z čehož Hradec skóroval do prázdné branky. V závěru jsme se ještě pokusili o zázrak, když jsme odvolali brankáře, ale bohužel to nevyšlo.

Miloš Říha (Královští lvi Hradec Králové):
Jsme jednoznačně spokojení. Splnili jsme to, co jsme měli. V první třetině byl soupeř lepší a agresivnější v předbrankovém prostoru, což nám dělalo starosti. Naštěstí se nám podařilo vyrovnat na 1:1, přesto jsme ale benátecký tlak ustáli díky Filipu Luňákovi. Druhá dvacetiminutovka začala naší šancí, ale potom měly Benátky dvojnásobnou přesilovku a trestné střílení, tam se lámal chleba, jelikož jsme vše ustáli. Druhou polovinu třetiny jsme už začali diktovat tempo hry my, získané vedení pro nás bylo hodně důležité. V poslední části se soupeř paradoxně vrátil do hry, nevyužili jsme brejkové situace a pak jsme šli do čtyř zbytečným vyloučením, kde jsme inkasovali. Benátečtí pak netrefili prázdnou bránu, což jsme zase naopak potrestali my. Závěr zvládli kluci na jedničku.