Zápasy
st 13.2.2013 | Martin Voltr, Sanny Muharem

Hradec získal povinné tři body. Na svém ledě zdolal Písek 3:0

Královští lvi bojují o play-off, a tak si nemohou dovolit ztrácet. Na hradecký led dorazil poslední Písek a Hradečtí před tímto soubojem nevyhráli doma pět zápasů, o motivaci tedy měli postaráno. Jihočeši nepřijeli pod Bílou věž útočit, již od prvních minut byl hradecký celek aktivnější. Úvodního gólu se ale domácí dočkali až v závěru první dvacetiminutovky. Východočeši byli i nadále při chuti, mnohdy však nedokázali proměňovat vyložené příležitosti, což podporoval ještě dobře chytající Halmoši. Hradec ve třetí části ale pojistil své vedení dalšími dvěma brankami, čímž si zajistil tříbodovou výhru v poměru 3:0. Náskok na Benátky se mu ale zvýšit nepodařilo.

Hradec se dočkal až před sirénou

Písek byl před startem utkání jediným týmem, který v letošní sezóně nesebral Hradeckým ani bod. Podle toho to také na ledě vypadalo – domácí si byli vědomi role jednoznačného favorita a jejich první šance přišly s úvodní přesilovkou. Dvakrát tvrdě pálil Martin Vágner a Hradec byl nejblíže gólu při Chmelířově dělovce, kterou tečoval David Švagrovský do tyče. O pár minut později mohlo udeřit ještě z přečíslení tři na jednoho, to ale bek Marek Drtina řešil střelou do vyjetého Halmošiho.

Rovněž Jihočeši se dostali do hry díky hře v početní výhodě, ty měli k dispozici dvě v rychlém sledu. Jejich jediná možnost přišla při závaru před brankovištěm, Slavíkova dorážka byla ale zblokována vysoko nad.

Převaha ovšem nakonec přinesla Královským lvům úspěch ještě před koncem první třetiny. Tvrdík dorážel Roupcův projektil neúspěšně, ale v samotném závěru se právě jeho přihrávka dostala na pravé straně k Davidovi Švagrovskému, který okamžitě napálil puk do vzdálenějšího růžku – 1:0.

Partie brankářů, tyček a faulů

Hradečtí vypouštěli na píseckou svatyni stále víc a víc střel a jedna taková v podání Lukáše Chmelíře skončila na tyči. Poté však měli domácí namále, když se museli minutu a půl bránit v oslabení třech proti čtyřem.

Tato situace přinesla Píseckým obrovskou šanci skóre vyrovnat. Dělovka Dana Růžičky skončila na konstrukci brány a odrazila se přímo na hokejku Jindřicha Kotrly. Zkušenec v modrém ale ztroskotal na skvělém přesunutí Filipa Luňáka, který do té doby příliš práce neměl.

Jakmile se utkání překlenulo do své druhé poloviny, měli naopak Hradečtí k dispozici téměř stejně dlouhou dvojnásobnou přesilovku. Světe div se, znovu to na zimním stadionu u řeky Orlice zvonilo, a rovnou dvakrát. Jinak vynikajícího Dominika Halmošiho zachránila tyčka jak proti Brožovi, tak proti Roupcovi!

Za výkon v prostřední dvacetiminutovce si oba gólmani zasloužili pochvalu, jejich další velké momenty ještě přišly. Luňák vytasil skvělý postřeh lapačkou proti Patriku Petruškovi, jeho oponent zase parádně vykopl Tvrdíkovu ránu.

Těsný stav byl zlomen až v závěru

Hradecké hokejisty nemohl nejtěsnější náskok rozhodně uspokojit, soupeře ale výrazně nepřehrávali. Po obranném buly sice předvedl zajímavý únik Miroslav Třetina, jenže zakončení se mu nevydařilo a později jeho další střela skončila vedle. Možné drama neodvrátil ani v úplně nějvětší šanci Petr Haluza. Od Kubici dostal parádní pas, jenže před odkrytou klecí se nesrovnal k zakončení.

Dominik Halmoši držel hokejisty Písku velmi dlouho ve hře o překvapivý bodový zisk. Nakonec si připsal 47 úspěšných zákroků, jenže v 57. minutě pro něj přišel hodně smolný moment, který utkání rozhodl. Luděk Brož vedle brány tušil, že se gólman nestačí vrátit k druhé tyči, a předvedl bleskurychlou otočku. Zakončoval sice ze záporného úhlu, jenže skákající Halmoši si kotouč srazil za svá záda – 2:0.

Jedinou píseckou šanci na dramatizaci stavu zastavil Ferebauerovi Filip Luňák a když Jihočeši zkusili power-play, inkasovali potřetí. Na hranici středního a útočného pásma převzal puk Miroslav Třetina a střelou do prázdné brány zápas ukončil – 3:0.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jan Berger 0 0 0 0 2
Luděk Brož 1 0 1 2 4
Vít Budínský 0 0 0 0 0
Zdeněk Čáp 0 1 1 2 0
Marek Drtina 0 0 0 1 0
Petr Haluza 0 0 0 0 0
Jiří Hendrich 0 0 0 0 0
Lukáš Chmelíř 0 1 1 1 0
Karol Korím 0 0 0 0 0
Zdeněk Kubica 0 0 0 0 0
Šimon Macháň 0 0 0 0 0
Patrik Moskal 0 0 0 1 0
David Roupec 0 0 0 1 2
Vladimír Říha 0 1 1 2 0
David Švagrovský 1 0 1 1 0
Miroslav Třetina 1 1 2 2 2
Michal Tvrdík 0 1 1 1 0
Martin Vágner 0 0 0 1 0
Milan Valášek 0 0 0 0 0
Marek Zukal 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Filip Luňák 60 23 0 23 100,00 0 0

Ohlasy k utkání

Jiří Kučera (Královští lvi Hradec Králové):
První třetina byla z naší strany mdlá, nebyli jsme moc výrazní, prohrávali jsme osobní souboje. Pak se to ale zlepšilo. Ve druhé třetině jsme sice měli při tyčce soupeře štěstí, ale pak zase smůlu, protože jsme další tři tyčky dali sami. O to se nám šlo do třetí třetiny hůř. Hráče jsme ale nabádali, aby se nezbláznili a byli trpěliví. Zaplaťpánbu, že nám tam na konci dva góly spadly.

Jindřich Setikovský (IHC Písek):
Chtěl bych soupeři pogratulovat k vítězství. Drželi jsme se především zásluhou výborného výkonu Halmošiho a sázeli jsme na to, že zápas dobře odbráníme a pokusíme se vytěžit z brejků. Klíčový okamžik přišel asi za stavu 1:0 ve druhé třetině, kdy jsme dali tyčku a neproměnili šanci do prázdné brány. Ten zápas se pak mohl vyvíjet jinak. Ale počet střel i předvedená hra mluvila pro soupeře. Museli bychom mít obrovské štěstí, abychom v Hradci vyhráli nebo zabodovali. Máme nezkušené mužstvo a v rámci možností jsme podle mě odehráli maximum toho, na co máme.

Fotogalerie