Zápasy
pá 27.9.2013 | Martin Voltr

Hradec bodoval popáté v řadě, nájezdy ale připadly Litvínovu

Další obrovskou bitvu sehráli na svém stadionu hradečtí hokejisté. Tentokrát hostili našlápnutý Litvínov a stejně jako poprvé s Třincem museli dotahovat náskok soupeře. To se jim povedlo a nakonec dokázali bodovat popáté v řadě, ovšem na vítězství to nestačilo. Utkání totiž dospělo až do samostatných nájezdů, ve kterých byl jediným úspěšným střelcem hostující Robin Hanzl.

Hradec nastoupil poprvé v sezóně bez dvou nejvyšších útočníků svého kádru – Jakuba Langhammera a Martina Podlešáka. Do druhé formace se naopak zapojil k potěšě všech domácích fanoušků Jaroslav Kudrna, který jako jediný hráč pamatuje pod Bílou věží i extraligu před dvaceti lety.

Ostrý litvínovský start nakonec domácí vymazali

Byl to ale protivník ze severu Čech, kdo naskočil do zápasu s větší vervou. Hradec se tak už od začátku ocitl pod tlakem Litvínova a Pavel Kantor musel několikrát zasahovat i proti tečovaným střelám. Naopak na druhé straně přišel první střelecký pokus až po šesti minutách hry.

Hradecké hokejisty sice nakopla úvodní početní výhoda, ale v jejím závěru neproměnil krásnou Tvrdíkovu přihrávku zpoza brány Lukáš Květoň. A tak pro změnu Mountfield čekala horká chvilka. Jeho oslabení ve čtyřech a posléze ve třech posadila Litvínov na koně a jakmile doběhl druhý hradecký trest, přišlo otevření skóre. Chaloupkova dělovka se před bránou odrazila a v nepřehledné situaci se jako první zorientoval Jakub Černý, který stačil dorazit puk do odkryté klece – 0:1.

Domácí celek ale trpělivě čekal na svou šanci. Ta přišla poté, co prvního vyloučeného soupeře následoval druhý a před Hradcem byla hned minuta a 31 sekund dvojnásobné přesilovky. Když už to vypadalo, že v kombinacích zhatí skákavý puk veškeré naděje na vyrovnání, opak se stal pravdou! Lukáš Květoň tentokrát nevymýšlel žádnou přihrávku, ale na vrcholu pravého kruhu jen napřáhl. A i Pavel Francouz by Vám řekl, že to Květoň trefil zkrátka parádně – 1:1!

Hradecká aktivita, ale režie Vervy

Povzbuzeni vyrovnáním, vstoupili Hradečtí do druhé části s velkým elánem. Pomoci jim měla také početní výhoda, ale v ní přišla jediná zajímavá situace po odvážném průniku Františka Ptáčka, kterou musel Francouz vyřešit svou vyrážečkou. Před polovinou utkání střílel ze stejné vzdálenosti Rastislav Dej, jenž byl v přečíslení pod tlakem. Jeho kotouč ale o centimetry minul břevno litvínovské branky.

Asi největší možnost Východočechů přišla chvíli po buly ve 30. minutě, kdy ovšem Květoňovu střelu po povedeném výjezdu z rohu bravurně vykopl Pavel Francouz. Jinak působila litvínovská obrana dobrým dojmem.

A později se přidal také útok Vervy. Ve 33. minutě prokázal své zkušenosti dvěma různými způsoby olympijský vítěz z Nagana Martin Ručinský, jenž nejprve ochotným pádem donutil rozhodčího k vyloučení Lukáše Květoně a posléze se v přesilovce dostal k situaci, která byla bohužel pro Hradec gólová. Ručinský sáhl do Hüblova nahození, které tak úplně změnilo směr a překvapený Pavel Kantor už s ním nemohl cokoliv dělat – 1:2.

Víc přesilových her měl ale k dispozici Hradec. Po méně záživné pasáži přišla na závěr druhé třetiny sekvence vyloučení, která slibovala domácím minutovou přesilovku čtyři na tři zkraje třetí části a po jejím skončení ještě výhodnější pokračování.

Kýžené vyrovnání nakonec přišlo

Hektický moment ale Litvínov dokázal přestát. Když se na konci nadějné kombinace objevil Tomáš Knotek, půl sekundy zaváhal a obránce mu stačil střelu zblokovat. Přesilovka pět na tři pak byla ještě zvýhodněná zlomenou litvínovskou hokejkou, v zajímavém momentu ale Květoň tentokrát vyprášil jen Francouzovu výstroj.

Hradec se dál tlačil dopředu, na další příležitosti si ale musel počkat do 47. minuty. To se mezi kruhy dostal k výtečně myšlené přihrávce Jaroslav Kudrna, jenže brankář soupeře byl opět proti. Platilo to i po Knotkově otočce, která se tentokrát roztříštila o levý beton mladého gólmana. A tak mohl pro drtivou většinu z 4146 diváků na stadionu přijít šok. Martynek se nikým nehlídán zjevil za hradeckou obranou a Pavel Kantor musel včasným sklapnutím udržet pro své spoluhráče pouze jednobrankovou ztrátu.

Když už se čas pomalu chýlil, dostali Hradečtí velkou možnost ještě něco se zápasem udělat, neboť za katr putoval obránce Chaloupka. No a napjaté publikum se po minutě dočkalo obrovské exploze! Peter Frühauf na modré čáře fikanou zadovkou přihrál puk Renému Vydarenému, který z první propálil nic netušícího Francouze. Psal se čas 53:39 a bylo to 2:2!

Závěr základní hrací doby odehrály oba týmy v dobrém tempu, ale několik nadějných pozic na obou stranách už vyrovnaným stavem nepohlo. Hradec tak šel do svého druhého prodloužení v sezóně, soupeř si vyzkoušel nastavení už počtvrté.

Větší zkušenost s nájezdy prokázal soupeř

Litvínov ho pokaždé dotáhl až k nájezdům a za to, že se mu to podařilo opět, mohl být rád. Hradec byl totiž ve hře čtyři na čtyři aktivnější a minutu před sirénou přišla stoprocentní gólovka Petera Frühaufa, který ovšem na brankové čáře narazil na roztaženého Francouze. Šance Kamila Piroše na druhé straně vznikla spíše náhodou, a co bylo pro domácí důležité, ani nezamířila mezi tři tyče.

Vítěze pátečního dramatu tak musela určit až penaltová loterie. První dvě série byly bez úspěchů, pak se ale rozjel Robin Hanzl a bekhendovým blafákem zaznamenal úspěch. Ten byl zároveň prvním i posledním, Jiří Šimánek totiž Forsbergovu kličku nezakončil a druhý bod připadl Litvínovu – 2:3 po samostatných nájezdech.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Rudolf Červený 0 0 0 0 2
Rastislav Dej 0 0 0 0 0
Peter Frühauf 0 1 1 0 0
Tomáš Harant 0 0 0 -1 2
Bohumil Jank 0 0 0 0 0
Tomáš Knotek 0 0 0 0 0
Jaroslav Kudrna 0 0 0 0 0
Lukáš Květoň 1 0 1 0 2
Tomáš Mertl 0 0 0 0 0
Peter Mikuš 0 0 0 -1 0
Karel Plášil 0 0 0 0 0
František Ptáček 0 0 0 0 0
Tomáš Rousek 0 0 0 0 0
Jakub Suja 0 0 0 -1 0
Jiří Šimánek 0 2 2 0 0
Vladimír Škoda 0 0 0 -1 0
Michal Švihálek 0 0 0 0 0
Michal Tvrdík 0 0 0 -1 0
René Vydarený 1 1 2 0 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Pavel Kantor 65 24 2 22 91,67 0 0

Ohlasy k utkání

Peter Draisaitl (Mountfield HK):
Jsme rádi, že jsme nakonec získali alespoň bod. Zdálo se mi, že jsme dlouhou dobu nebyli schopni hrát ten hokej, který bylo proti Litvínovu zapotřebí. Trvalo dlouho, než jsme se z toho dostali, ale poslední třetina už byla z naší strany dobrá. Je trochu škoda dvou velkých šancí v prodloužení, mohlo to dopadnout jinak. Na nájezdy má Litvínov strašně šikovné hráče.

Vladimír Jeřábek (HC Verva Litvínov):
Se dvěma body můžeme být určitě spokojeni, i když jsme byli krůček od třech. Utkání bylo ale nesmírně vyrovnané, diváci sledovali pěkný hokej s hodně přesilovými hrami a oba týmy hrály s velkým nasazejím. Remíza byla zasloužená a v nájezdech už je to vabank. Jsem rád, že vyšly nám.

Fotogalerie