Zápasy
pá 31.10.2014 | Jan Vavřina

Mountfield poprvé nebere z derby ani bod. V Pardubicích prohrál 2:5

Druhé východočeské derby v tomto ročníku nezačalo pro Hradec vůbec dobře, neboť v osmé minutě prohrával už 0:2. Mountfield se vůbec nemohl dostat do hry, až ho nakopla vstřelená branka do šatny z hole Deje. Ve druhé části tahali domácí za kratší konec provazu, Hradec byl lepší, avšak neproměnil své šance. To ho muselo mrzet především v závěrečné třetině, neboť se svému soupeř na dostřel už nedostal, a to ani když ho přestřílel 36:22. Pardubice díky konečné výhře 5:2 vystřídaly Hradec na čtvrté pozici v tabulce.

Hradečtí trenéři museli před očekávaným utkáním udělat několik změn v sestavě. K dipozici stále nebyl Mikuš, ke kterému se přidali Knotek, Troliga a Červený. Do třetí formace se tak vedle Tvrdíka a Pospíšila postavil poprvé v sezóně za Hradec hrající David Švagrovský.

Dvě využité přesilovky, Hradec snížil v poslední minutě

Jak se dalo očekávat, od první minuty se hrál svižný hokej s množstvím dohrávaných soubojů a drobných faulů. Na své první střídání v letošním ročníku Tipsport extraligy nebude rád vzpomínat Švagrovský, jehož faul byl po necelé minutě potrestán. Benákovu ránu od modré tečoval v páté minutě mimo dosah Kantora Lukáš Nahodil – 1:0.

Pardubice vstřelená branka nakopla, tlačily Mountfield, který se ke Kristanovi nemohl vůbec dostat. Výjimkou bylo pár střídání první hradecké letky, jež si však gólovku vypracovat nedokázala. Skóre se proto znovu měnilo na straně domácích. Do útočného pásma nabruslil Sýkora, jehož tečovaná přihrávka našla hůl Michaela Špačka. Mladý útočník se prosadil i ve druhém letošním vzájemném zápase – 2:0.

Hradec se po studené sprše jen těžko dostával do hry, časem se ale osmělil a srovnal ji. I tak se ale přes dobře bránící domácí probojovával velmi těžko. K brance mu pomohla také přesilová hra, to když se v poslední minutě prosadil po Kukumbergově přiťuknutí Rastislav Dej – 2:1.

Hradec určoval tempo hry, prosazovaly se Pardubice

Vstup do druhé třetiny se povedl Mountfieldu mnohem lépe a ve stejném duchu pokračovala celá dvacetiminutovka. Bohužel branky padaly do hradecké sítě. Tým kolem kapitána Jiřího Šimánka nejprve ubránil oslabení a začal ohrožovat branku Kristana. Většina střel ale končila v jeho náručí, jako třeba rána Pláňka od modré nebo Pospíšila z mezikruží.

Hradec byl v prostřední části lepší, tlačil svého soupeře, ale branka stále nepřicházela. To ani po přesilovkových bekhendových pokusech Frühaufa a Kukumberga. Blízko byl také Kudrna, po jehož teči se k volnému puku ale nikdo nedostal.

A tak své ojedinělé šance využily Pardubice. Dvě Sýkorovy trefy ohraničily hned dvojitou bitku, když se do sebe pustil Kopta s Cetkovským a Valcourt s Marcinkem. Petr Sýkora byl ve 37. i 39. minutě důraznější a protlačil puk přes obranu za Pavla Kantora.

I když byli hosté ve druhé dvacetiminutovce jednoznačně aktivnějším týmem a přestříleli domácí 19:7, doplatili na špatnou koncovku. Museli tak skousnout další dva inkasované góly.

Hradec se na srovnání nezmohl

Do třetí třetiny udělali hradečtí trenéři změnu v brankovišti, Pavla Kantora nahradil Jaroslav Pavelka, pro nějž to byla druhá zkušenost s nejvyšší soutěží. Ten se musel mít oproti svému staršímu kolegovi mnohem více na pozoru. Domácí posilněni pohodlným vedením a psychickou výhodou mohli hrát v klidu, a tak se kolem hradecké svatyně pohybovali častěji než v předchozí části.

Na 5:1 mohl navýšit z mezikruží Kaut a z dvojité šance Nahodil, ani jeden z nich ale nebyl úspěšný. Hradec trápila koncovka i nadále, u branky nebyl dostatečně důrazný. Nakonec se snižující trefy přece jen dočkal, a to po teči Jiřího Šimánka dvě a půl minuty před koncem – 4:2.

Tým Petera Draisaitla vrhl všechny síly do útoku, zkusil v závěru hru bez brankáře, ta ale znamenala jen potvrzení vítězství Pardubic. Střelou z poloviny hřiště uzavřel účet zápasu Tomáš Zohorna. Hradec Králové tak v jubilejním desátém derby proti svému rivalovi padl 2:5 a přenechal mu čtvrtou příčku v tabulce extraligy.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Petr Beránek 0 0 0 -1 0
Rastislav Dej 1 0 1 0 0
Stanislav Dietz 0 0 0 -1 0
Peter Frühauf 0 1 1 -1 0
Bohumil Jank 0 0 0 -2 0
Ondřej Kopta 0 0 0 -1 14
Jaroslav Kudrna 0 0 0 -1 0
Roman Kukumberg 0 1 1 0 2
Tomáš Mertl 0 0 0 -2 0
René Piegl 0 0 0 0 0
Martin Pláněk 0 0 0 0 0
Tomáš Pospíšil 0 0 0 -2 0
Dávid Skokan 0 0 0 0 0
Tomáš Slovák 0 1 1 -1 2
Jiří Šimánek 1 0 1 -1 4
David Švagrovský 0 0 0 0 2
Michal Tvrdík 0 0 0 -1 0
Collin Valcourt 0 0 0 -1 14
René Vydarený 0 0 0 -1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Pavel Kantor 40 18 4 14 77,78 0 0
Jaroslav Pavelka 18 3 0 3 100,00 0 0

Ohlasy k utkání

Miloš Říha (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice):
Myslím, že nám pomohl vstup do utkání, který jsme zvládli dobře. Zaslouženě jsme se dostali do vedení 2:0, pak naše aktivita trochu opadla. Inkasovali jsme gól, který nás ovlivnil pro druhou třetinu, v níž byl Hradec lepší. Tam nás podržel Kristan a dva góly, které dal Petr Sýkora, zápas prakticky rozhodly. Ve třetí třetině jsme se to snažili pohlídat, a to se nám podařilo. Celkově bych chtěl mužstvu za dnešní výkon poděkovat.

Peter Draisaitl (Mountfield HK):
Z naší strany to byl tak trochu alibistický hokej. Vypadali jsme, že chceme bránit, ale čtyřikrát nám to tam daly Pardubice z našeho brankoviště. Vypadali jsme, že chceme dát gól, ale před bránou nikdo nikde. Mám pocit, že Roberta Kristana bude bolet břicho, jak jsme mu na něj pálili. Z naší strany hodně alibismu a musíme pomalu ale jistě vyzkoumat, jak hrát na cestách, protože venku to budeme muset zlepšit.

Fotogalerie