Zápasy
ne 18.1.2015 | Jan Vavřina

S Kometou rozhodla druhá třetina, Hradec se znovu neprosadil

Po debaklu s Mladou Boleslaví, kterou Mountfield přejel 9:2, to vypadalo, že se Hradec doma konečně rozstřílel. Jenže se zdá, že se spíš vystřílel. V zápase se Zlínem se gólově neprosadil, to samé platí o duelu s Kometou. První třetina nabídla ještě vyrovnanou podívanou, jenže ve druhé Kometa gólově explodovala, vyhrála ji 5:0 a vytvořila si rozhodující náskok, který ještě navýšila na konečných 7:0. Hradec tak doma neskóroval už 120 minut!

Dlouho se nestalo, aby domácí trenéři nemuseli hýbat se sestavou, taková situace nastala však před zápasem s Brnem. Hradecká lavička neměla po výhře nad Olomoucí důvod cokoliv měnit.

Kometa chytla start třetiny, Hradec ji postupně doháněl

První střídání naznačilo, že by Hradec mohl být v útoku hodně aktivní. Jenže nastal přesný opak. Po střele Vydareného zleva, která jen těsně minula vzdálenější horní růžek, následoval v ofenzivě Mountfieldu útlum.

Jednoznačně aktivnějším týmem prvních minut tak byla Kometa, která navíc mohla jít v první přesilovce do vedení, jenže pokus Vojtěcha Němce z první se mezi tyče nevměstnal. I následující minuty měl Hradec problémy probojovat se přes bílo-modrý val, který stál na jeho útočné modré čáře.

Do šancí se domácí dostali až díky přesilovým hrám, jenže Kukumberg v nich nadvakrát Čiliaka nepřekonal. Nejprve to zkoušel exhibičně zpoza brány, poté z první napálil puk do vyrážečky. Dobrá střídání domácích ze závěru třetiny sice srovnaly hru, jenže takové zůstalo i skóre.

Suverénně nejhorší třetina v sezóně

Kdo by to byl po první vyrovnané části řekl, že ta druhá s ní bude mít společného pramálo. Hned první střela v ní skončila brankou. Po třinácti vteřinách se na modré opřel do puku exhradecký František Ptáček a propálil Kacetla na lapačku. O osmdesát vteřin později, situace jako přes kopírák a Kometa navýšila na 0:2 po střele Petra Kuboše z naprosto totožného místa.

Brno vstřelené branky pochopitelně nakoply a jeho hráči se vezli na pohodové vlně. Dokázala to ve 26. minutě kombinace Viléma Buriana a zakončujícího Tomáše Vondráčka, který měl hodně jednoduchou práci a poslal Ondřeje Kacetla na střídačku – 0:3.

Pavla Kantora přivítal v brance nejprve zvuk tyčky, o chvíli později taky další gól. Ve vlastním oslabení si sjel Martin Dočekal na osu hřiště a příklepem poslal puk na zadní tyč – 0:4. Hradec se snažil, vypracoval si i šance, ale góly střílel soupeř. Ve 38. minutě rozebral hradeckou obranu, a díky gólu Antonína Honejska navýšil na 0:5.

Budíček se nekonal…

Ve třetí třetině to už byl z pohledu domácích naprostý zmar. Ve 45. minutě, krátce po konci brněnské přesilovky, nechala hradecká obrana před bránou opuštěného Antonína Honejska a tomu stačil udělat pohyb doleva a přehodit Kantorův beton – 0:6.

Kolem poloviny třetí třetiny se domácí alespoň v útoku zvedli, co se vytvořených šancí týče. Jenže i ty největší tutovky zůstaly nevyužity. Pět minut před koncem hráli domácí celé dvě minuty dvojnásobnou přesilovou hru. Na Šimánka zívala opuštěná klec, jenže přestřelil, Nedvídek byl zase sám před Čiliakem, který si i díky tomuto povedenému zákroku připsal čisté konto.

Jak správně nakládat se šancemi ukázali opět hosté. Jen co pochytal Čiliak všechny puky, jeli tři jeho spoluhráči na jediného obránce a s nabídnutou pozicí si kanonýr Petr Ton poradil, jak jsou u něj fanoušci zvyklí – 7:0.

Hradec si tak připsal nejvyšší porážku ve své extraligové historii, navíc doma dva zápasy neskóroval. A to není v době, kdy se bojuje o šestku, vůbec dobrá vizitka! Snad jediným pozitivem z nedělního zápasu tak může být přístup věrných hradeckých fanoušků...

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Petr Beránek 0 0 0 -1 0
Rudolf Červený 0 0 0 -1 4
Rastislav Dej 0 0 0 -2 0
Stanislav Dietz 0 0 0 -1 0
Bohumil Jank 0 0 0 -2 2
Tomáš Knotek 0 0 0 -1 0
Ondřej Kopta 0 0 0 -1 2
Jaroslav Kudrna 0 0 0 -2 0
Roman Kukumberg 0 0 0 -2 0
Tomáš Mertl 0 0 0 -2 0
Peter Mikuš 0 0 0 0 0
Lukáš Nedvídek 0 0 0 -1 0
Karel Pilař 0 0 0 -3 0
Martin Pláněk 0 0 0 -2 2
Tomáš Pospíšil 0 0 0 -3 0
Jiří Šimánek 0 0 0 -2 2
Lukáš Vantuch 0 0 0 0 0
Jiří Vašíček 0 0 0 -2 0
René Vydarený 0 0 0 -2 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Ondřej Kacetl 26 15 3 12 80,00 0 0
Pavel Kantor 34 13 4 9 69,23 0 0

Ohlasy k utkání

Peter Draisaitl (Mountfield HK):
Už jsme takových výstupů měli letos víc, až moc na jednu sezónu. Nejdřív si to budeme muset vyřešit mezi sebou v kabině, než začnu někoho kritizovat. Je pravda, že takhle jezdit nemůžeme.



Karel Beran (HC Kometa Brno):
Chtěli bychom mančaftu poděkovat za přístup k utkání, měli jsme výborný pohyb. Rozhodla samozřejmě druhá třetina. Vypracovali jsme si šance, které jsme proměnili, napadalo nám tam všechno. Jsme moc spokojení, protože Hradec má silné mužstvo, které bojuje o play-off.

Fotogalerie