Zápasy
st 14.9.2005 | Daniel Višňák

Prostějov se na východě Čech prezentoval dobrým hokejem, Energetici se ale radují z těsného vítězství.

Do středečního utkání nastoupili domácí s dvěma posilami, navíc se do sestavy poprvé zapojil v letošní sezóně i uzdravený Tomáš Kolafa, naopak chyběl Jan Blanár, ten sice absolvoval předzápasovou rozcvičku, ale poté se rozhodl do zápasu nenastoupit vzhedem k poranění zad. Ńa východ Čech přišel těsně před středečním utkáním Roman Červena ze Slávie a z Pardubic David Havíra. Právě druhý jmenovaný se prosadil hned na začátku druhé třetiny, kdy zvyšoval na 2:0 pro Energetiky, už v první třetině poslal Hradec do vedení Lukáš Valko. Hostům se však ale podařilo rychle snížit Martinem Tomsem. Do třetí třetiny se tak šlo za stavu 2:1 z pohledu domácích. Tento stav se nezměnil ani ve třetí třetině a tak Hradec porazil velmi houževnatého nováčka soutěže Prostějov 2:1

Začátek první třetiny se nesl v mírné převaze domácích, ti však z tohoto náporu branku nevytěžili a tak diváci čekali na zajímavé momenty až do druhé poloviny úvodní části. Nejprve jel v 15. minutě sám na Tomáše Duška prostějovský Josef Fojtík, ale svou střelu nezamířil přesně mezi tyče. V závěru třetiny dostali domácí hráči výhodu dvojnásobné přesilové hry, nejprve musel Lakosil lapit magickým zákrokem střelou Fořta, ale chvíli poté už byl krátký na přesnou střelu Lukáše Valka z mezikruží, která vymetla přesně horní růžek prostějovské branky. Energetici tedy dokázali využít dvojnásobnou přesilovou hru a tak se šlo do šaten po dvaceti minutách za jednobrankového vedení Hradce 1:0.

Nástup do druhého dějství domácím vyšel a to když už se ve 23. minutě prosadila nová posila Energetiků David Havíra, který tečoval před Lakosilem střelu Petra Suchého od modré. Prostějovu se však zakrátko podařilo snížit, první branku za Jestřábi zaznamenal Martin Toms a ve 26. minutě to bylo 2:1. Domácím hráčům vzala kontaktní branka hostů pomyslný vítr z plachet a iniciativu převzali hosté. Ti valili na Duška jeden útok za druhým, ale domácí brankář často i ve spolupráci se svými obránci jednobrankový náskok do konce druhé třetiny udržel.

V závěrečné části opět hradečtí hráči ožili a Lakosil měl místy plné ruce práce s pokusy domácích útočníků. V utkání už ale branka nepadla zejména díky výborné práci obou gólmanů, kteří byli zcela po zápase vyhlášeni nejlepšími hráči ze svých týmů. Hradečtí hokejisté si tak po těžkém zápase s nováčkem soutěže připisují důležité tři body do tabulky. V příštím kole zajíždí Energetici v sobotu do Třebíče.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Aleš Černý 0 0 0 0 0
Roman Červenka 0 0 0 0 0
Richard Diviš 0 0 0 0 0
Patrik Fořt 0 0 0 0 0
David Havira 1 0 1 0 0
Jiří Hendrich 0 0 0 0 0
Tomáš Kolafa 0 0 0 0 0
Jan Kolář 0 1 1 0 0
Martin Koudelka 0 1 1 0 0
Petr Mocek 0 0 0 0 0
Ondřej Potůček 0 1 1 0 0
Petr Přeučil 0 0 0 0 0
Jaroslav Roubík 0 0 0 0 0
Petr Suchý 0 1 1 0 0
Pavel Suchý 0 0 0 0 0
Michal Šeda 0 0 0 0 0
Lukáš Valko 1 0 1 0 0
Daniel Volráb 0 0 0 0 0
Roman Vondráček 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Tomáš Dušek 60 36 1 35 97,22 0 0

Ohlasy k utkání

Ladislav Kolda (hlavní trenér Hradce Králové
Pro oko diváka to nebylo moc pohledné utkání, Prostějov velmi dobře bruslil, neustále hrozil brejky, také se jim povedlo pár úniků zrealizovat. My jsme v obraně nehráli dobře, dostali jsme se ale do vedení z přesilovky a já jsem rád, že jsme těsný náskok dokázali udržet. Po stažení hry na tři pětky jsme hráli v obraně pozorněji, i když si Prostějov také šanci vypracoval. Na sebevědomí a organizaci hry by nám měl dnešní zápas pomoci, věříme, že už to bude příště z naší strany lepší. Roman Červenka je pro nás takový staronový hráč, ze začátku na něm bylo vidět, že dlouho nenastoupil do utkání, ale dostal se do dvou šancí a nakonec se i do tempa. David Havíra je mladý útočník, je na něm vidět, že je šikovný a nadějný. Jan Blanár má potíže se zády, šel to zkusit, ale po rozbruslení řekl, že nemůže nastoupit.

Jaroslav Beck (hlavní trenér Prostějova
Narazily na sebe věkově i stylem podobné týmy, i ta hra tomu odpovídala, byla hodně vyrovnaná. Podle mě rozhodla první třetina a v ní naše nekázeň. Třikrát jsme zbytečně faulovali a to je moc, ve třech se špatně hraje a nakonec v tomto oslabení padl velmi důležitý gól, který ovlivnil další průběh zápasu. V nekázni bych viděl hlavní příčinu naší prohry. Pak byla hra vyrovnaná, výborný výkon podali oba brankáři.

Fotogalerie