Zápasy
čt 12.3.2015 | Lukáš Štěrovský, Jan Vavřina

Oslabení zlomila vaz Mountfieldu i podruhé. Sparta vede v sérii 2:0

Do druhého zápasu čtvrtfinále vstupoval Hradec s vědomím, že musí přidat na obrátkách, jestli chce ze Sparty přivézt vyrovnaný stav série. A podle toho se utkání od prvních minut vyvíjelo – hosté byli aktivní, tlačili se do brány, ale gólů se dočkali až ve druhé části. Po ní vedli 3:2, jenže Pražané třemi brankami skóre otočili a došli si i pro druhou výhru. Hradec může litovat především faulů, neboť byly ze strany Sparty potrestány hned tři – dva v přesilovce, jeden v ponechané výhodě.

Oproti středečnímu utkání se trenérské duo Draisaitl – Kučera rozhodlo provést jen dvě změny. Beránka, jenž v posledním klání utrpěl zranění, nahradil Kopta, Skokanovo místo ve třetí řadě získal Valcourt

Čekání na branku při hře pět na pět pokračovalo

Stejně jako středeční utkání i čtvrteční klání začala Sparty velkým náporem, z nějž vyrezultovaly dvě obrovské šance Kumstáta a Pecha. Ondřej Kacetl ale podržel tváří v tvář hráčům Sparty hradecký tým, byť s notnou dávkou štěstí. Z hlediska nevyužitých gólových možností se však brzy povedlo Východočechům srovnat stav. Šimánek už mohl zakončovat do prázdné brány, ale v těžké pozici dokázal puk poslat jen po ledě a do Novotného nastavené lapačky.

Ta byla připravena i proti bekhendovému zakončení Červeného. Hra se přelévala z jedné strany na druhou, a to v solidním tempu. V 15. minutě obdržel v početní výhodě Jan Buchtele pas zpoza brány a střelou do její horní části poslal Spartu do vedení – 1:0. Šanci na korekci skóre měl posléze hradecký kapitán, ten si ale znovu vylámal zuby na Novotném, který jej vychytal přesným skluzem.

Dva góly Kudrny a první vedení v sérii pro Hradec

Taktéž na začátku druhé části byl Ondřej Kacetl v obrovské permanenci, všem pokusům domácích ale odolal, a tak se Hradec mohl vydat na zteč. Radost z gólu na 1:1 Jaroslava Kudrny v 25. minutě hradeckým příznivcům nicméně moc dlouho nevydržela. Přesně o jednašedesát vteřin později nahodil Juraj Mikuš puk od modré čáry, a ten, skryt mezi dvojičkami hráčů před brankovištěm, zapadl za Kacetlova záda – 2:1.

Hradec ale není známý tím, že by se předčasně vzdával, spíše naopak. Byl to opět Jaroslav Kudrna, jenž zajistil „golfákem“ z pravého kruhu vyrovnání. O dalších sedmnáct vteřin později to bylo dokonce už 3:2 ve prospěch Lvů! Roman Kukumberg po podobné akci, jakou předvedli při svém druhém gólu hráči z hlavního města, dokonalou tečí těsně před Novotným změnil směr letu puku tak, že brankář Sparty nestačil zasáhnout. Zbytek třetiny vyjma pěstního souboje Valcourta a Barinky nabídl další šance na obou stranách, díky výborným gólmanům se ale skóre nezměnilo.

Hradec opět zlomil gól v početní výhodě

To však neplatilo moc dlouho po začátku poslední části, konkrétně minutu a čtyři vteřiny. Hradecké poslal sudí do čtyř a Sparta této nabídnuté šance využila na sto procent, když Martin Réway vyslal z pozice vzdálené přibližně dva metry od vrcholu pravého kruhu jedovatý projektil, jenž zastavila až síť za Kacetlem – 3:3. Hra za vyrovnaného stavu byla asi tou nejméně zajímavou částí zápasu.

Oba týmy se snažily hlavně neinkasovat a vycházet z obrany. Mountfield mohl využít nucené dočasné změny v brankovišti Sparty, ale dřív, než na Januse vůbec stihl vystřelit, sám inkasoval. Tomáš Rolinek jako správný kapitán rozhodl zápas jedovatou střelou schovanou za hradeckého obránce. Gól Jana Buchteleho necelé dvě vteřiny před koncem do prázdné hradecké klece už neměl pražádný význam, Sparta se po vítězství 5:3 ujala vedení ve čtvrtfinálové sérii 2:1.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Zdeněk Čáp 0 0 0 -2 2
Rudolf Červený 0 0 0 1 0
Rastislav Dej 0 0 0 -2 0
Stanislav Dietz 0 0 0 0 2
Bohumil Jank 0 0 0 -1 0
Tomáš Knotek 0 0 0 -1 0
Ondřej Kopta 0 0 0 0 0
Jaroslav Kudrna 2 0 2 0 2
Roman Kukumberg 1 0 1 0 2
Tomáš Mertl 0 0 0 -1 2
Martin Pláněk 0 1 1 1 2
Tomáš Pospíšil 0 1 1 -1 0
Jiří Šimánek 0 1 1 -1 0
Michal Tvrdík 0 0 0 0 0
Collin Valcourt 0 0 0 1 4
Lukáš Vantuch 0 1 1 0 0
Jiří Vašíček 0 0 0 0 0
René Vydarený 0 1 1 0 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Ondřej Kacetl 59 31 4 27 87,10 0 0

Ohlasy k utkání

Zdeněk Moták (HC Sparta Praha):
Myslím si, že zápas splňoval všechny atributy play off. Bylo v něm všechno, co se má do takového zápasu dát. Z naší strany to bylo vítězství vůle, odhodlání, bojovnosti a nasazení. Za poslední třetinu jsme si určitě zasloužili vyhrát.



Peter Draisaitl (Mountfield HK):
Můžeme být spokojeni s tím, že to vypadalo z naší strany jinak než ve středu. Tak by měl vypadat play off hokej. Potom už to je hodně o maličkostech a přesilovkách. Kvalita Sparty se tam prostě prosadila. Měli jsme ve třetí části držet déle vedení 3:2. Byla tam nějaká vyloučení a musím přiznat, že jsem většinu z nich ani neviděl.

Fotogalerie