Zápasy
po 16.3.2015 | Jan Vavřina

Hradec nestačil na Spartu ani počtvrté. Sezóna mu končí…

V nezáviděníhodném rozpoložení vstupovali hráči Mountfieldu do čtvrtého čtvrtfinále. Sparta totiž všechny tři předchozí duely vyhrála, do značné míry díky přesilovým hrám. A ty hrály prim také v pondělí – hosté v nich odskočili na 0:2, Hradec však díky bojovné hře plné dohrávaných soubojů dokázal srovnat, podobně reagoval i na další odskočení. Třetí perioda se nesla ve vyrovnaném duchu do té doby, než ujel Petr Kumstát a z nařízeného trestného střílení vystřelil Spartě pět minut před koncem postup do semifinále.

Trenéři udělali před čtvrtým čtvrtfinále v sestavě jen dvě změny – místo Pospíšila se do sestavy dostal Troliga, v brankovišti stál tentokrát od prvních minut Pavel Kantor.

Struhující třetina nabídla tři góly za 38 vteřin

Východočeši slibovali po třetím prohraném zápase důraznou a tvrdou hru, kterou od samého začátku předváděli. Výsledkem byl po půl minutě faul Sparty, v přesilovce ale sudí další jasný přehlédli. To na druhé straně se trestalo jako o závod. V sedmé minutě musel za protesty do sprch Kukumberg, následovala další dvě vyloučení znamenající více než minutové oslabení ve třech.

A Sparta dvojitou početní výhodu, stejně jako v celé sérii, nemilosrdně trestala. Přidala v ní přesilovkové góly s pořadovým číslem osm a devět. Nejprve se pod víko trefil v 9. minutě Jan Buchtele, 26 vteřin po něm využil volného postavení před Kantorem Juraj Mikuš – 0:2.

Odpověď Hradce na sebe ale nechala čekat jen 12 vteřin. Po buly a nahození do útočného pásma našel Rudolf Červený před brankou Michala Tvrdíka, jenž z první bleskově snížil na 1:2. Hradec gól ohromně nakopl a jen umocnil jeho důraznou hru plnou bruslení a dohrávaných soubojů. Domácí se mohli prosadit ještě několikrát, ale Filip Novotný dokázal pokaždé udržet, i přes ohromný tlak, kotouč před brankovou čárou.

Ve druhé části Mountfield dvakrát srovnal

Na začátku prostředního dějství ukázali i domácí, že umí využívat přesilové hry. Tomáš Knotek ve 22. minutě našel číslo 22 – Jiřího Šimánka, jenž střelou z pokleku srovnal na 2:2. Po vyrovnání skóre se srovnala také hra. Hradec už nevyvíjel na svého soupeře takový tlak, jako tomu bylo prvních dvacet minut, Sparta tak měla mnohem více času na rozehrávku.

Po jedné takové se vhazovalo ve 26. minutě v hradeckém pásmu a hosté akci sehráli výborně. Bohumil Jank nedokázal uhlídat Miroslava Formana, který sebral ležící puk a rychlou střelou překvapil Kantora – 2:3. Následující minuty se u mantinelu už tak tvrdě nehrálo, o to více soubojů se přesunulo před bránu, kde téměř po každém přerušení docházelo k menším strkanicím.

Nebylo jich potřeba po vyrovnávacím gólu na 3:3. Ondřej Kopta se u modré čáry otočil a nahodil puk na bránu. Jeho dráhu pozměnil Collin Valcourt a bylo zase srovnáno. Východočeši se mohli dostat poprvé v zápase do vedení minutu před druhou sirénou. Jiří Šimánek také nahazoval puk na bránu, který trefil výstroj Jaroslava Kudrny, ale zamířil těsně mimo tři tyče.

Dovolenou zařídil Hradci Petr Kumstát

Závěrečnou část odstartovaly oba týmy velkou šancí. Nejprve mířil Vondrka zblízka mezi Kantorovy betony, ten se přesouval, ale dokázal sklapnout paty včas. Na druhé straně prostrkoval puk Mertl na Šimánka, ten zamířil jen do boční sítě.

Hra se v dalších minutách poněkud zklidnila, začínalo se hrát takticky s vědomím, že jediná chyba může rozhodnout o vítězi zápasu, případně série. Málem ji udělali Hradečtí ve vlastní přesilovce, Pavel Kantor vyjel daleko z brány, ale nakonec celou situaci bezpečně vyřešil. Po polovině třetiny dominovaly nad útoky obě obrany, až přišla 56. minuta.

V té byl v samostatném úniku faulován Petr Kumstát a s nařízeným trestným střílením si poradil mazácky. Naznačil dlouhou kličku a puk poslal pomalu po ledě mezi betony Pavla Kantora. Hradečtí pochopitelně vrhli všechny síly do útoku, odvolali brankáře, ale k žádné gólovce se nepropracovali.

Sparta si tak pohlídala těsné vítězství, které ji posunulo do semifinále. Východočeši se naopak se sezónou, tradičně před výborným hradeckým publikem, rozloučili.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Zdeněk Čáp 0 0 0 0 0
Rudolf Červený 0 1 1 1 0
Rastislav Dej 0 0 0 0 2
Stanislav Dietz 0 0 0 1 0
Bohumil Jank 0 1 1 0 2
Tomáš Knotek 0 1 1 0 0
Ondřej Kopta 0 1 1 0 0
Jaroslav Kudrna 0 0 0 0 0
Roman Kukumberg 0 0 0 0 30
Tomáš Mertl 0 0 0 0 0
Martin Pláněk 0 0 0 0 2
Jiří Šimánek 1 0 1 0 2
Tomáš Troliga 0 1 1 0 0
Michal Tvrdík 1 0 1 1 0
Collin Valcourt 1 0 1 0 0
Lukáš Vantuch 0 1 1 1 0
Jiří Vašíček 0 0 0 1 0
René Vydarený 0 0 0 0 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Pavel Kantor 59 15 4 11 73,33 0 0

Ohlasy k utkání

Peter Draisaitl (Mountfield HK):
V průběhu série jsme se zlepšovali. Myslím, že nakonec se malinko větší individuální kvalita Sparty projevila. Můžeme mluvit o přesilovkách sem a tam, ale měli jsme přesně tolik šancí jako Sparta, a tam se přece jenom ty individuality ukážou. Mrzí mě hlavně první zápas. Kdybychom tam hráli třeba podobně jako dneska, možná bychom si z Prahy mohli přivézt bod a dalo by se s tím dělat malinko víc. Nicméně Sparta byla dobře připravená, dobře koučovaná a sérii zaslouženě vyhrála. Nezbývá nám než jí pogratulovat a přejeme všechno nejlepší v dalším průběhu play off.

Josef Jandač (HC Sparta Praha):
Myslím, že o výsledku utkání zase rozhodl nástup. Vedli jsme 2:0 a v utkání jsme neprohrávali. Věděli jsme, že soupeř do toho dá všechno. Bylo to bojovné utkání, kluci ho ale ubojovali a díky tomu jsme vyhráli takhle rychle. Nechci říct hladce, ale rychle. 4:0 na zápasy je pro nás super, teď si odpočineme a připravíme na semifinále.

Fotogalerie