Zápasy
ne 7.8.2016 | Lenka Jonešová

Hradec ovládl Mountfield Cup! Ve finále porazil Pardubice 6:2

Zápasové menu

Premiérový ročník Mountfield Cupu vyvrcholil nedělní bitvou o celkové prvenství v turnaji – východočeským derby Hradce s Pardubicemi. Ačkoli se po dvě třetiny hrál nádherný hokej s velkým počtem šancí na obou stranách, stav utkání byl nerozhodný 2:2. Jenže dění třetí třetiny naprosto ovládli hradečtí hokejisté, když během šesti minut rozvlnili síťku hostující branky hned čtyřikrát! Jako poslední skóroval Jiří Šimánek, který potvrdil vítězství Hradce 6:2 a celkové prvenství v Mountfield Cupu 2016.

Poslední den turnaje si připravil pro hokejové fanoušky pořádnou lahůdku. Nejen, že se v přímém souboji rozhodovalo o celkovém vítězi v premiérovém ročníku Mountfield Cupu. Pikantní souboj navíc okořenil fakt, že se jednalo o pravé východočeské derby mezi domácím Hradcem Králové a sousedními Pardubicemi.

První dvacetiminutovka ve znamení zmařených šancí

Mountfield vstoupil do utkání bravurně. Růžička v bráně se zřejmě ještě ani nestačil rozkoukat a už musel vytahovat jeden důležitý zákrok za druhým. Nejprve musel vytáhnout akrobatický zákrok před Džerinšem, kterého hned vzápětí následoval Červený. Ani jeden ze členu první hradecké formace však černou pryž za Růžičkova záda nedopravil.

Po tlaku hradeckého celku o sobě dalo vědět i Dynamo, konkrétně David Tomášek. Ten nebezpečně najížděl před Kacetla, jenž vymrštil lapačku a pohotovým zákrokem zničil Tomáškovu šanci. Když se ale v osmé minutě opřel do kotouče Ladislav Havlík, byl už domácí gólman bezmocný a musel lovit puk ze své sítě – 0:1.

Ačkoli se pro oba celky jednalo o třetí utkání ve třech dnech, hrálo se ve svižném tempu. Zaplněná hradecká FORTUNA aréna tak sledovala hokej se spoustou střeleckých šancí. Ve třinácté minutě už sklízeli ovace za předváděnou hru i Hradečtí. Bedřich Köhler šťouchal do kotouče tak dlouho, až ho prošťoural do brány – 1:1. Svižné tempo neustávalo, oba gólmani ale po zbytek třetiny již drželi své klece jako nedobytnou pevnost a stav utkání se tak neměnil.

Nerozhodný stav pokračoval i po druhé třetině

Stejně jako se povedl nástup do třetiny hokejistům Mountfieldu, ještě lépe se povedl vstup do té druhé hráčům Dynama. Na tabuli uběhlo pouze šedesát osm vteřin a Kacetl už musel lovit kotouč zpoza svých zad, když jej třetím gólem na turnaji překonal David Tomášek. V úvodních minutách druhé třetiny byl hostující tým tím, kdo držel otěže zápasu.

Jenže v osmadvacáté minutě Hradečtí vycítili šanci na vyrovnání a po souhře Gregorce s Jaroslavem Bednářem, který propálil vše, co mu stálo v cestě, se hrálo znovu od nuly – 2:2. A přehlídka povedených akcí pokračovala i nadále. Ščotka měl na hokejce další gól Pardubic, po jeho střele však zazvonila jen tyčka Kacetlovy brány.

Slibně vypadala i šance Deje, který trefil pardubického gólmana do masky a při druhé akci v přečíslení s Kukumbergem zamířil kotouč těsně vedle Růžičkovy brány. V posledních třech minutách si Hradec vytvořil obrovský tlak, při kterém nepustil pardubickou pětici z obranného pásma, když se ale neujaly střely Jarůška ani Štajnocha, odcházelo se do kabin znovu za nerozhodného stavu.

Čtyři rychlé branky Mountfieldu rozhodly o vítězi

I třetí dvacetiminutovka mohla odstartovat rychlým gólem. K němu byla blízko nová posila Pardubic Petr Hubáček, v rozhodující fázi ale nastřelil jen tyč Kacetlovy svatyně. Další nebezpečná akce byla taktéž z holí Dynama. Tentokrát Mallet připravil nádhernou přihrávku pro Rolinka, český reprezentant ale minul poskakující puk.

Druhá polovina třetí třetiny ale odstartovala hradeckou jízdu. V ní domácí celek nasázel do pardubické sítě hned čtyři góly během šesti minut. Jako první poslal poprvé v zápase Hradec do vedení Richard Jarůšek, proti jehož střele neměl pardubický muž v masce žádnou šanci – 3:2.

Richard Jarůšek byl i u čtvrtého gólu, po kterém už hradečtí fanoušci naplno jásali. Když se k němu ještě v dalších minutách postupně přidali Rudolf Červený a Jiří Šimánek, bylo o historicky prvním vítězi turnaje rozhodnuto. Mountfield si v utkání s Pardubicemi připsal výhru 6:2 a s celkovým počtem osmi bodů obsadil první místo Mountfield Cupu.

Ohlasy k utkání

Václav Sýkora (Mountfield HK):
Šlo víceméně o finále, protože oba týmy měly možnost vyhrát celý turnaj. Přestože už to bylo třetí utkání ve třech dnech, mělo vysoké tempo a nasazení obou mužstev. Určitě hrálo roli i to, že šlo o derby, přišla vynikající návštěva, která hráče nabíjela. Jsme rádi, že jsme ho dovedli do vítězného konce, přestože jsme museli dvakrát dotahovat náskok soupeře. Ve třetí třetině se to přiklonilo k nám. Výsledek neodpovídá průběhu zápasu, byl vyrovnaný. Jakmile jsme se dostali do vedení, Pardubice už musely riskovat a nám se to povedlo využít. Proto jsme tolik brankově odskočili. Ale jinak myslím, že to bylo pěkné vyvrcholení turnaje, který byl výbornou přípravou pro všechny zúčastněné. Všechny zápasy měly výbornou úroveň a turnaj se opravdu vydařil. Myslím, že má velkou budoucnost, protože jak už jsme zaregistrovali, hodně týmů, i zahraničních, má zájem na turnaji v budoucnu hrát.

Fotogalerie