Zápasy
pá 9.9.2016 | Klára Petrásková

Úvod sezóny výhru nepřinesl. Hradec vedl o tři góly, přesto má jen bod

Odveta za čtvrtfinálovou sérii? Bohužel neúspěšná. Mountfield do zápasu proti Mladé Boleslavi skvěle vstoupil, na začátku druhé třetiny vedl už o tři góly. Jenže Bruslaři se v prostředním dějství dotáhli na rozdíl jediné branky a v poslední dvacetiminutovce dokonce srovnali. Utkání, v němž hrály důležitou roli přesilovky, tak dospělo až do prodloužení. V něm rozhodl tečí Tomáš Urban a vystřelil tak bonusový druhý bod Středočechům.

Do úvodního utkání ročníku 2016/17 vstoupil Mountfield s téměř všemi letními posilami a Ondřejem Kacetlem v brance. Trenérské trio Sýkora – Hynek, Martinec nemělo při skládání sestavy k dispozici pouze Martina Pláňka, jenž zůstal mimo soupisku vinou zranění.

V první třetině sehrály důležitou roli přesilovky

Nejlepší možný start do nové sezóny si pro své fanoušky připravili hokejisté Hradce. Hned v samotném úvodu totiž dostali k dispozici početní výhodu, kterou ve 3. minutě přetavili v první branku. Bednář nahrál z pravého kruhu Bedřichu Köhlerovi, jenž napodruhé překonal boleslavského gólmana nad levé rameno – 1:0. Chvíli nato ale mohlo být vyrovnáno, když se před Kacetlem objevil Orsava. Domácí brankář měl však beton na správném místě a změnu skóre nepřipustil.

Diváci ve FORTUNA aréně se ani v dalším průběhu první třetiny rozhodně nenudili, svůj um předvedli třeba východočeští Džerinš a Pavlík nebo středočeští Lenc s Orsavou. Ani jeden ale na soupeřově území neuspěl, stejně jako Klepiš snažící se prosadit z levého kruhu. V 15. minutě už hradecké publikum propuklo v radost, definitivně mu ji však zkazilo přezkoumání videozáznamu. Knotkovu střelu tečoval těsně před Lukášem Pavlík, kotouč se ale od dvou tyčí odrazil jen před brankovou čáru.

Přelom sedmnácté a osmnácté minuty patřil jednoznačně Mountfieldu. Nejprve skóroval v přesilovce kapitán Jaroslav Bednář a pouhých jedenáct vteřin po něm se i s trochou štěstí prosadil Tomáš Knotek – 3:0. Záhy se však vylučovalo na hradecké straně a Boleslav svou šanci využila. Petr Vampola měl po odrazu kotouče před prázdnou část brány hodně lehkou práci. Na skóre 3:1 už nic nezměnila ani tyč nastřelená Klepišem, Východočeši tak šli do kabiny s dvoubrankovým náskokem.

Bruslaři se dotáhli na rozdíl jedné branky

I druhá dvacetiminutovka začala lépe z pohledu Hradeckých. Poté co Kacetl zlikvidoval nebezpečnou Urbanovu ránu, podruhé v klání zaúřadoval Bedřich Köhler. Ten byl první u kotouče vyraženého Lukášem a zakončil do odkryté části jeho svatyně – 4:1. Hokej, jemuž nechyběly dobré střelecké příležitosti, pokračoval i nadále. Knotek těsně minul tyč, Bednář zase netrefil z mezikruží.

Na druhé straně to byl znovu Urban, kdo ohrozil Kacetla, domácí maskovaný muž si ale jeho samostatný únik pohlídal. Devětaosmdesát sekund dlouhou dvojnásobnou přesilovku si posléze zahráli Hradečtí, i přes střeleckou aktivitu ji ale v branku přetavit nedokázali. To však neplatilo na druhé straně. Klasickou početní výhodu totiž využil dvě vteřiny před polovinou základní hrací doby Lukáš Žejdl – 4:2.

Hra v nestandardním počtu hráčů na ledě byla k vidění i v druhé polovině prostředního dějství a lépe si v ní vedli Bruslaři. Poté co Mountfield nevyužil pětiminutovou výhodu jednoho muže v poli navíc po faulu kolenem Trončinského na Dietze, se z přesilovkové branky radovali Středočeši. Tomáš Hyka propasíroval kotouč mezi tři tyče a pouhých osmnáct vteřin před sirénou snížil na rozdíl jediného gólu – 4:3.

Středočeši vyrovnali a klání dospělo až do prodloužení

A necelou minutu po začátku třetího dějství už bylo vyrovnáno. Štich nahodil černou pryž do hradeckého brankoviště a pohotovost na dorážce ukázal Tomáš Urban, který doklepl touš za Kacetla – 4:4. Ve 48. minutě pak ujížděl na domácího muže v masce osamocený Pacovský, při bekhendové kličce mu ale kotouč sjel z hokejky a mladoboleslavský útočník se tak k zakončení nedostal.

Motivaci navíc měl v pátečním klání Jarůšek, jenž ještě minulou sezónu působil právě v dresu Bruslařského klubu. Ani spolupráce se Šimánkem v úniku dvou na jednoho, ani následná střela z mezikruží ale úspěch nepřinesla. Dobrou příležitost ke skórování měla i nejnovější východočeská akvizice Potulny, Lukáš ale po jeho střele skočil a vstřelení branky zabránil.

Přesně dvacet sekund před koncem základní hrací doby se Středočechům naskytla příležitost v podobě početní výhody. A i když v ní byli Boleslavští velmi nebezpeční, nakonec to mohli být oni, kdo inkasuje. V posledních vteřinách hry se totiž do útočného výpadu dostal Džerinš, jenž nejprve poslal kotouč jen kousek od brankové tyče a poté nebyl úspěšný ani v dorážce.

V nastaveném čase rozhodl o vítězi Tomáš Urban

V pokračující přesilové hře se o rozhodnutí výsledku snažili hráči Mladé Boleslavi, domácí obrana s Kacetlem v čele ale byla proti. Po naskočení z trestné lavice měl slibnou příležitost Gregorc, jeho přihrávka ale skončila na soupeřově holi a ten udeřil. Pacovského nahození z pravého kruhu šikovně tečoval Tomáš Urban a snahy východočeského gólmana o vyškrábnutí puku z klece už byly marné – 4:5. Do nové sezóny tak Hradec sice vstoupil porážkou, za prohru v prodloužení však získal alespoň bod.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jindřich Barák 0 0 0 0 0
Jaroslav Bednář 1 1 2 -2 0
Tomáš Bulík 0 0 0 0 0
Zdeněk Čáp 0 0 0 0 2
Rudolf Červený 0 1 1 -1 0
Rastislav Dej 0 1 1 2 0
Stanislav Dietz 0 0 0 -1 0
Andris Džerinš 0 1 1 0 0
Blaž Gregorc 0 1 1 -1 2
Richard Jarůšek 0 0 0 -1 0
Tomáš Knotek 1 0 1 1 0
Bedřich Köhler 2 0 2 1 2
Roman Kukumberg 0 0 0 2 0
Radovan Pavlík 0 0 0 0 0
Karel Plášil 0 1 1 2 0
Ryan Potulny 0 0 0 -1 0
Jiří Šimánek 0 0 0 0 2
Martin Štajnoch 0 0 0 -2 2
René Vydarený 0 1 1 2 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Ondřej Kacetl 62 29 5 24 82,76 0 0

Ohlasy k utkání

Václav Sýkora (Mountfield HK):
Do zápasu jsme vstoupili aktivně, dali jsme dva góly v přesilovkách a pak přidali třetí. Soupeř ale taky v přesilovkách snížil až na 4:3. V přípravě jsme přitom dostali v oslabeních jenom čtyři góly, a dneska v jednom zápase tři, nesehráli jsme je úplně dobře. Rozhodující momenty přišly ve druhé třetině. Měli jsme přesilovku pět na tři, která nebyla sehraná úplně špatně, ale gól jsme nedali. Mohli jsme rozhodnout ještě i v pětiminutové přesilovce. Myslím, že pátá branka by nás hodně přiklonila k vítězství. Boleslav ale oslabení ubránila, což ji dostalo na koně, a nás naopak psychicky trochu srazilo. Projevilo se to i ve třetí třetině a bohužel jsme ztratili dva body.

Marian Jelínek (BK Mladá Boleslav):
Nevstoupili jsme do utkání úplně šťastně. Hodně jsme faulovali, soupeř měl větší aktivitu. Ale rozhodující chvíle byly ve druhé třetině za stavu 1:4. Soupeř měl asi sedm minut přesilovku, z toho téměř dvě minuty pět na tři, ale přežili jsme to. Tam vidím klíč k úspěchu, nakoplo nás to, pak jsme navíc dali gól do šatny. Ve třetí třetině jsme, myslím, byli přece jenom o chloupek lepší. Chci mužstvu poděkovat, protože ze stavu 1:4 si odtud odvézt dva body, to se každému nepodaří. Po takovém vývoji utkání bereme dva body všema deseti.

Fotogalerie