Zápasy
pá 18.11.2016 | Martin Voltr

Dobrý výkon nezlomil libereckou kletbu. Hradec padl pod Ještědem 1:2

Zápasové menu

Liberecká aréna patří k nejméně oblíbeným stadionům Mountfieldu, což bohužel potvrdilo i 22. kolo Tipsport extraligy. Hradečtí předvedli velmi dobrý výkon, přesto pod Ještědem prohráli už pošesté v řadě. Rychle byli pozadu o dva góly, potom se zvedli, jenže z velkého tlaku vytěžili pouze kontaktní trefu Bedřicha Köhlera. Soupeři s nejlepší formou v soutěži tak podlehli 1:2 a Liberec jim v tabulce odskočil už na osm bodů.

Po dvouzápasové pauze se do hradecké branky vrátil Patrik Rybár. Trenéři také obměnili centry formací – Andris Džerinš začal v prvním útoku, kde dohrával už předešlý zápas s Plzní, Michal Dragoun nastoupil ve třetím a Tomáš Knotek ve čtvrtém.

Domácí rychle vedli o dvě branky

První třetina nabídla oboustranně hodně zajímavou podívanou. Mountfield měl aktivní start, jakmile šel na led podruhé v zápase jeho elitní útok, soupeře pořádně zatlačil a Roman Will musel hasit třeba dělovku Gregorce. Jenže pak začaly přicházet velké chyby hradecké obrany, které dovedly Tygry k dvoubrankovému vedení. Ordoš je ještě nepotrestal, ale jakmile defenzíva zbytečně ustupovala, ke druhé tyčce přesně zamířil Daniel Špaček – 1:0.

Druhá trefa přišla v desáté minutě. Jan Ordoš dostal spoustu místa na to, aby vykroužil zpoza brány a poslal kotouč do vzdálenějšího růžku hradecké klece – 2:0. Velká škoda, že Hradec se svými šancemi nenaložil stejně. Jak Kukumberga, tak především Dragouna fantasticky vychytal Will.

Lvi potom čelili prvnímu oslabení a velkému tlaku domácích. Krenželok z gólové pozice těsně minul, poté se zblokovaná Vantuchova střela snesla na břevno. Dvě minuty před pauzou dostali výhodu pěti proti čtyřem pro změnu Hradečtí a ani dorážejícímu Jarůškovi moc nechybělo. Střídačka se nakonec přece jenom radovala, když Jiří Šimánek v sólu protlačil puk za čáru. Jak ale potvrdil sudím kolega u videa, stalo se tak až po uplynutí času.

Hradec z obrovské převahy vytěžil jen jeden gól

Hokejisté si v kabině měli co říct. O tom nejlépe vypovídalo, jak nastoupili do druhé třetiny – ta se herně bez přehánění zařadila mezi ty nejlepší v sezóně! Jenže bohužel ne gólově. Na ledě nechyběl Rastislav Dej, jehož v závěru první části nešťastně sestřelil Jake Newton, a Hradec třeba i díky němu na dlouhá střídání svíral liberecké hokejisty v pásmu.

Roman Will ovšem dál předváděl, že chytá v neskutečné formě. Pravým betonem vychytal samostatný nájezd Jarůška, zastavil i gólovky Deje či Kukumberga. Mountfield donutil soupeře k oddechovému času, jenže ten mu nebyl nic platný. V čase 30:25 se totiž konečně urodilo, když ránu Vydareného odrazilo zadní hrazení k Bedřichu Köhlerovi. Číslo devět odčarovalo Willovo kouzlo po dlouhých 183 minutách – 2:1!

Tlak Východočechů ještě chvíli pokračoval, postupně už se ale Bílí Tygři oklepali a nedovolili další vyložené šance. Za celou druhou třetinu se zmohli jen na dvě střely. Hradečtí museli litovat, že nedosáhli na vyrovnání.

Skrz pevnější obranu Lvi srovnat nedokázali

Klidnější trend hry pokračoval i po druhé přestávce, šest tisícovek fanoušků sledovalo nesrovnatelnou partii oproti první třetině. Dál se hrálo bez vylučování, byť Rudolf Červený utržil v jednom ze soubojů ránu do obličeje. Právě Červený nevzpomínal na Liberec zrovna rád, vždyť v minulém vzájemném zápase málem přišel o malíček.

V půlce třetí části přece jenom přišel faul, za který pykal liberecký Šimek. Hradec začal přesilovku dobře, Štajnoch hledal střílenou přihrávkou Džerinše, ten ovšem rychlý puk netrefil. Zbytek oslabení už Tygři zvládali, chvíli před jeho koncem dokonce ujel aktivní Ordoš a Patrik Rybár musel podržet hradecké naděje.

Domácí defenzíva už působila pevným dojmem a hokejisté Mountfieldu těžko hledali recept, jak se dostat k vyrovnání. Köhler vytěžil z dobrého forčekinku své formace jen střelu mimo, brzy po libereckém icingu tlak skončil. Dvě minuty před koncem už nebylo co ztratit a trenéři odvolali Rybára na střídačku. Víc než rány z dálky však Tygři nedovolili a mrzet je nemuselo ani to, že dvakrát přestřelili prázdnou klec. Vyhráli podeváté v řadě, Hradec navzdory dobrému výkonu nezískal ani bod.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Bednář 0 1 1 0 0
Zdeněk Čáp 0 0 0 0 0
Rudolf Červený 0 0 0 0 0
Rastislav Dej 0 0 0 0 0
Stanislav Dietz 0 0 0 -2 0
Michal Dragoun 0 0 0 0 0
Andris Džerinš 0 0 0 0 0
Blaž Gregorc 0 0 0 -2 0
Richard Jarůšek 0 0 0 0 0
Tomáš Knotek 0 0 0 -1 0
Bedřich Köhler 1 0 1 1 0
Roman Kukumberg 0 0 0 -1 0
Jake Newton 0 0 0 0 0
Radovan Pavlík 0 0 0 -1 0
Martin Pláněk 0 0 0 1 2
Jiří Šimánek 0 0 0 0 2
Martin Štajnoch 0 0 0 0 0
Jan Veselý 0 0 0 -1 0
René Vydarený 0 1 1 1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Patrik Rybár 58 18 2 16 88,89 0 0

Ohlasy k utkání

Filip Pešán (Bílí Tygři Liberec):
Odehráli jsme velmi složitý zápas se soupeřem, který byl po celých šedesát minut lepší. Prohrávali jsme spoustu osobních soubojů, byli jsme špatní v obou koncových pásmech. Dominance soupeře vyvrcholila ve druhé třetině, kdy jsme měli dvě střely. Byl to obraz toho, že jsme nehráli podle našich představ. Ve třetí třetině nám nezbylo než se pokusit ubránit soupeřův tlak, abychom uhráli výsledek. Roman Will odchytal fantastický zápas a i ostatní hráči do něj dali všechno, ale bohužel jsme tahali za kratší konec. Body jsou pro nás odměnou za bojovnost.

Václav Sýkora (Mountfield HK):
Byl to kvalitní zápas. Vstoupili jsme do něj dobře, aktivně, měli jsme pár situací, ze kterých mohl padnout gól. Ale paradoxně jsme dvakrát inkasovali po individuálních chybách. Pak se hra postupně vyrovnala a nám patřila druhá třetina. Bohužel jsme z tlaku a šancí vytěžili jenom jeden gól. To byl důvod, proč jsme nedosáhli lepšího výsledku. Ve třetí třetině Liberec výborně bránil, tam už jsme se do takového tlaku nedostali, i když jsme se pořád snažili o vyrovnání. Myslím, že rozdílovým hráčem byl Will, který pochytal spoustu šancí. Týmu jsem za výkon poděkoval, byl diametrálně odlišný od minulého zápasu. Hráči udělali maximum, ale bohužel jsme z toho nic nevytěžili.