Zápasy
ne 27.11.2016 | Petr Šatalík

Parádní výkon Hradce proti Zlínu! Lvi rozhodli o své výhře už v první třetině

Týmu PSG se v poslední době nedaří. Berani prohráli sedm předcházejících duelů a pod Bílou věží přidali osmý. Hradec naopak předvedl famózní výkon, od první třetiny na kluzišti dominoval a lehce povolil až v závěrečné periodě, kdy dovolil Zlínu výsledek korigovat. Již předtím mu ale vstřelil čtyři góly, tři během prvních dvanácti minut a o osudu souboje tak bylo rozhodl dávno před jeho koncem.

Královéhradečtí vjeli do zápasu se Zlínem téměř v totožné sestavě, která nastoupila v pátek proti Třinci. Pavlík a Knotek si vyměnili pozice ve třetí, respektive čtvrté formaci. Ke svému prvnímu utkání za Mountfield v extralize nastoupil David Šafránek. Místo se naopak nenašlo pro Jana Veselého.

Nejistota Zlínských byla od začátku patrná

Začátek duelu byl vlažnějšího charakteru. Oba týmy se uchýlily k výpadům ze zabezpečené obrany a na gólmany se puky spíše nahazovaly, než aby na ně byly stříleny. První zajímavější situace vznikla po ráně Holomka od modré, kdy Rybár kotouč neudržel, a v brankovišti se strhla mela. Akci ukončil jeden z útočníků Moravanů, který vychýlil klec Lvů z jejího postavení, pročež byla hra přerušena.

Hradec využil v podstatě první útočný výpad. Vydarený vypálil od levého mantinelu na modré, před Štůralou tečoval Rudolf Červený a Mountfield vedl 1:0. Východočechy branka nakopla a postupně získávali herní převahu. Po dalším tvrdém projektilu Vydareného se kotouč odrazil od tyče a následně od zadního mantinelu zpět před svatyni Zlína. Tam byl nejpohotovější Michal Dragoun, který zdvojnásobil vedení svěřenců Václava Sýkory – 2:0.

Na Moravanech byla nejistota patrná, že si nevěří, názorně ukázali při akci Jarůška, který projel jejich obranou jako nůž máslem, předvedl parádní otočku a na brankovišti našel Michala Dragouna, který svou druhou trefou do odkryté klece zvýšil na 3:0. Štůrala tak šel po necelých dvanácti minutách na střídačku, místo v brance Zlína zaujal Kašík. Hra pak byla naprosto opačná než na začátku, vyložené šance se střídaly rychle za sebou, ale oba gólmani předvedli několik skvělých zákroků, a tak se stav do první sirény již nezměnil.

Lvi měli utkání zcela pod kontrolou

Do druhé třetiny vlétli Východočeši s elánem. Tvrdá rána Bednáře od modré těsně minula pravou tyč svatyně Kašíka a zaduněla o mantinel. René Vydarený byl očividně také při chuti, ale oba jeho pokusy zblokovala obrana Ševců – konkrétně Blaťák a Horák. V dobrém rozpoložení se nacházel také Dragoun, který střelou z pravého kruhu zaútočil na hattrick, avšak nepřekonal gólmana Beranů, jelikož ten stihl své betony sklapnout včas.

V další střelecké příležitosti se ocitl po šikovné přihrávce Bednáře Pláněk, ale Kašík jeho pokus pravou bruslí vykopl. Hrálo se v podstatě na jednu branku, Rybár měl větší starosti s tím, jak zůstat v provozní teplotě, než s případným nebezpečím v podobě útoku Moravanů. Když se do šance konečně propracoval Bukarts, byl strážce svatyně Mountfieldu připraven a střelu z pravého kruhu zkrotil na hrudi.

V přesilovce si našel své místo u mantinelu Bednář, vyslal prudkou přihrávku mezi kruhy, kterou přetavil ve střelu Bedřich Köhler, Kašík si však s jeho prvním pokusem poradil, stejně jako s dorážkou Newtona. Na druhý pokus královéhradecké devítky už byl ale krátký a oprávněně se mohl zlobit na své beky – 4:0. Do třetí třetiny tak Mountfield vstupoval s luxusním čtyřbrankovým náskokem.

Zlín zaznamenal alespoň čestný úspěch

Začátek třetí části utkání připomínal dění z úvodu první periody. Východočeši možná lehce povolili v tempu a Beranům se stále nedařilo nic, na co sáhli. Když dostali po Čápově vyloučení výhodu přesilové hry, trvalo jim hodně dlouho, než se v pásmu usadili. Díky obětavosti Kukumberga, který zblokoval střelu od modré, se museli kotouče obávat diváci na tribunách, nikoliv Rybár.

Přesto se také Ševci dočkali čestného zásahu, poté co Šťastný vyhrál souboj v rohu kluziště. Na pravém kruhu našel najíždějícího Petra Holíka a ten střelou k vzdálenější tyči snížil na 1:4 z pohledu Moravanů. Jako odpověď přišel výpad Dragouna, který se znovu pokoušel získat hattrick, ale Kašíka ani na dvakrát nepřekonal, především proto, že střílel z poměrně nevýhodného úhlu.

Závěr duelu byl pak opět v režii hráčů z města na soutoku Labe a Orlice. Jenže Červenému střela nesedla a Džerinš už z těsné blízkosti nedokázal Kašíka přehodit. Královéhradečtí mohli i přesto oslavit vysokou výhru nad Zlínem 4:1, čímž si v tabulce upevnili páté místo před Piráty z Chomutova. Mountfield má však odehráno více střetnutí, než zbytek ligové tabulky, pročež si musí svá záda neustále hlídat.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Bednář 0 0 0 0 0
Petr Beránek 0 0 0 0 0
Zdeněk Čáp 0 0 0 0 2
Rudolf Červený 1 0 1 1 2
Stanislav Dietz 0 1 1 0 0
Michal Dragoun 2 0 2 1 0
Andris Džerinš 0 0 0 1 0
Blaž Gregorc 0 0 0 0 0
Richard Jarůšek 0 1 1 1 0
Tomáš Knotek 0 0 0 1 0
Bedřich Köhler 1 0 1 0 2
Roman Kukumberg 0 0 0 0 0
Jake Newton 0 1 1 0 0
Radovan Pavlík 0 0 0 0 0
Martin Pláněk 0 2 2 2 0
David Šafránek 0 0 0 0 2
Jiří Šimánek 0 0 0 1 2
Martin Štajnoch 0 0 0 0 0
René Vydarený 0 2 2 2 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Patrik Rybár 60 16 1 15 93,75 0 0

Ohlasy k utkání

Tomáš Martinec (Mountfield HK):
Do zápasu jsme šli s pokorou a respektem k soupeři. Přece jenom jsme věděli, že Zlínu se v poslední době nedaří. Trošičku jsme se zápasu báli, chtěli jsme potvrdit vítězství v Třinci, a asi i to byl důvod, proč jsme začali velmi dobře. První třetinu jsme sehráli skvěle, což rozhodlo. Za vítězství jsme moc rádi a musíme poděkovat fanouškům. Podporovali nás až do konce, byť druhá polovina už z naší strany nebyla tak dobrá.

Martin Hamrlík (PSG Zlín):
Prvních pět minut bylo z naší strany dobrých. Pak horor, děs, jedna z nejhorších třetin, co jsem viděl. Od té doby už se zápas víceméně dohrával, domácí si stav hlídali. Vyměnili jsme gólmana a Kašík nám ve druhé třetině pochytal dalších osm gólů, tam byla jediným světlým momentem naše přesilovka. Pak jsme přeházeli lajny, jenom aby se něco změnilo. Hradec vyhrál zaslouženě.

Fotogalerie