Zápasy
čt 30.3.2017 | Petr Šatalík

Vendeta vykonána! Hradec druhý souboj s Kometou zvládl a do Brna jede za stavu 1:1

Mountfield porazil v druhém zápase semifinálové série Kometu 3:0 a srovnal tak s moravským celkem krok. Navíc předvedl velmi dobrý výkon, jakoby do utkání s Brnem nastoupil jiný tým, než ten, který před čtyřiadvaceti hodinami prohrál, aniž by dal gól. Lvi se v druhé třetině trefili dvakrát během 65 vteřin a osud duelu byl zpečetěn. V DRFG Areně tak vše začne opět od nuly. Zároveň je také jisté, že příští čtvrtek se ve FORTUNA aréně bude hrát znovu.

Václav Sýkora musel se svým realizačním týmem po prvním semifinále s Kometou řešit absenci Andrise Džerinše, který byl v tomto zápase zraněn Vojtěchem Němcem. Tomáš Knotek se tak posunul na post druhého centra a Michal Dragoun na místo třetího. Ve čtvrté formaci se mezi své kolegy přesunul Lukáš Nedvídek a do sestavy se vešel i Ondřej Kopta, jenž v této lajně zaujal pozici křídla.

Hra byla atraktivní, skóre však opět bezbrankové

Utkání začalo pěkně zostra, hned v prvním střídání si oba celky vytvořily příležitosti. Na straně Brna to byla rána Hrušky, kterého vychytal připravený Rybár. V pásmu Komety pak Bednář poslal ideální pas Kukumbergovi, jenž však z dobré pozice vystřelil pouze do pozorného Čiliaka. Následnou šanci si pak vytvořil znovu Hruška, z levého mantinelu se protlačil až do brankoviště, kde se snažil procpat puk pod betony hradeckého gólmana, leč neúspěšně.

Východočeši poté vytvořili velký kolotoč v pásmu Moravanů. Bednář posunul zpoza brány na Deje, který z mezikruží pálil těsně nad. Akce ale pokračovala, Gregorc vystřelil od modré, Čiliak jeho pokus vyrazil, k odraženému puku se znovu dostal kapitán Lvů, jenž však nestihl poslat kotouč na bránu dost rychle a gólman Komety byl u své tyče připravený včas.

Rybára pak hráči Komety ohrozili poté, co Bednář nepřesně přihrál, a Moravané šli do přečíslení dva na jednoho. Kvapil sice přesným pasem našel Erata, jenže ten namířil svou ránu přesně do hrudi brankáře Mountfieldu. A když se neprosadili ani brněnští Vincour s Kováčikem, kteří pálili krátce za sebou, šlo se do kabin za bezbrankového stavu.

Hradec skóroval dvakrát v 65 vteřinách

Do druhé třetiny vstoupil lépe Mountfield, Bednář poslal kotouč z rohu kluziště před bránu, kde do něj bekhendem šťouchl Kukumberg, jenž však mířil mimo a Čiliak tak zasahovat nemusel. Následující šance už byla stoprocentní. Köhler vystřelil zprava, brankář Komety puk pouze vyrazil na opačnou stranu, kam si najel Dragoun, který už pálil do prázdné svatyně, jenže ke smůle svého mužstva nepřesně.

Lvi ale tlačili dál a po pěkné kombinaci se ke střele z mezikruží dostal jejich kapitán. Picardovi musel v dorážce zabránit Gulaši za cenu nedovoleného zákroku, tím však poslal svůj tým do tří a toho Mountfield konečně využil. Jaroslav Bednář si kličkou sjel z levé strany na osu hřiště a s přispěním teče Čiliaka překonal – 1:0! Hradečtí v předchozím duelu nedali gól, teď skórovali dvakrát během 65 vteřin. Picard šikovně vyjel z pravého rohu, poslal křižnou přihrávku a z blízka se nemýlil Roman Kukumberg – 2:0!

Závěr dějství opět nabídl mnoho vzrušení, Bednář znovu nabíjel Kukumbergovi, jenž však z bezprostřední blízkosti trefil pouze Čiliaka. Na druhé straně se Mallet šikovně vytočil u mantinelu, našel v levém kruhu Vondráčka a ten svou ranou orazítkoval bližší tyč svatyně Lvů. Brňané se sice snažili korigovat, jenže defenziva Východočechů v čele se skvělým Rybárem svou klec zavřela a pro třetí třetinu udržela dvougólový náskok.

Vítězství pečetil Šimánek, Rybár udržel nulu

Na začátku závěrečné dvacetiminutovky se k tvrdé ráně od modré dostal Bednář, na Čiliaka si však nepřišel. O chvíli později směřoval kapitán Hradce přihrávku do předbrankového prostoru, kde šikovně tečoval Köhler a nebýt pozorného Krejčíka, Vydarený by dorážel do prázdné brány. Rybára prověřil Kvapil, který pálil z levého kruhu, jenže gólman Mountfieldu měl lapačku připravenou a bez potíží zasáhl.

Další příležitost měli znovu Východočeši, puk se podél levého mantinelu a následně po modré čáře dostal doprava, odkud tvrdě vypálil Newton, avšak Čiliak byl na zemi rychle a střelu skryl v náruči. Lvi se dobře tlačili do zakončení, při dalším pokusu dal Pláněk přednost Kukumbergovi, který z pravého kruhu rozvlnil síť moravské klece, jenže pouze z boku. Následující šance už ale gólem skončila, vyraženou ránu Köhlera nastřelil Pláněk z pravého kruhu přesně na hůl Jiřího Šimánka, jenž v čase 53:25 uzavřel skóre duelu – 3:0.

Moravané chtěli bojovat až po poslední chvíle, dvě a půl minuty před koncem odvolali Čiliaka a zkusili hru bez gólmana. Žádnou velkou šanci si však nevypracovali, naopak Mountfield ještě dostal puk do sítě, ale to až po závěrečné siréně, skóre se tedy neměnilo. Hradeckým to však nevadilo ani v nejmenším. V sérii srovnali se svým soupeřem krok a v DRFG Areně tak začne souboj Východočechů s Kometou znovu od nuly.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Bednář 1 0 1 0 0
Zdeněk Čáp 0 0 0 0 0
Rastislav Dej 0 0 0 0 0
Stanislav Dietz 0 0 0 0 0
Michal Dragoun 0 0 0 1 0
Blaž Gregorc 0 0 0 0 0
Richard Jarůšek 0 1 1 0 0
Tomáš Knotek 0 1 1 0 0
Bedřich Köhler 0 1 1 1 0
Ondřej Kopta 0 0 0 0 0
Roman Kukumberg 1 0 1 0 2
Lukáš Nedvídek 0 0 0 0 0
Jake Newton 0 0 0 0 4
Radovan Pavlík 0 0 0 0 0
Alexandre Picard 0 1 1 0 2
Martin Pláněk 0 1 1 1 0
Jiří Šimánek 1 0 1 1 0
Martin Štajnoch 0 0 0 0 0
René Vydarený 0 0 0 1 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Patrik Rybár 60 25 0 25 100,00 0 0

Ohlasy k utkání

Václav Sýkora (Mountfield HK):
Dnešní utkání byla bitva v play off. My jsme začali velmi dobře, vytvořili jsme si na začátku několik šancí, ale žádnou jsme neproměnili. Rozhodující moment přišel v druhé třetině, přesilová hra pět na tři, následující pět na čtyři. V obou jsme dokázali dát gól a to vedení 2:0 nás samozřejmě ještě víc nakoplo. Cením si toho, že mužstvo udrželo po celý zápas stejnou úroveň hry, že jsme neměli žádná hluchá místa během utkání. Další, co bylo velmi důležité, bylo to, že jsme ubránili přesilovky Komety, které jsou velmi nebezpečné. Za tím vším stál opět skvělý Patrik Rybár, který chytal velice jistě, dal mužstvu velkou jistotu a měl velký podíl na vítězství.

Kamil Pokorný (HC Kometa Brno):
Hradec měl velice dobrý nástup, v prvních sedmi minutách nás skvěle podržel brankář Čiliak. Myslím si, že potom se trochu hra srovnala. Brankově i výsledkově to utkání rozhodla druhá třetina, kdy jsme dostali góly v oslabení, ve třech proti pěti a vzápětí i ve čtyřech proti pěti. To určilo ráz utkání, domácím samozřejmě narostla křídla. Celkově si myslím, že těch vyloučení dnes na naší straně bylo moc a byly to vyloučení z kategorie zbytečných. Prakticky nikdy ten faul nepřišel z toho, že by bylo nějaké přímější ohrožení brány. Musíme se toho vyvarovat, protože dneska jsme díky tomu nabídli Hradci srovnání série.

Fotogalerie