Zápasy
po 2.4.2018 | Klára Petrásková

Hradec si vykoledoval další porážku, Třinec mečbol. Lvi prohráli třetí semifinále 1:5

Ani na Velikonoční pondělí Lvi první bod série nezískali. Bytelnější pomlázku si na svého soupeře upletli Třinečtí, kteří si pro Hradec připravili pětigólovou nadílku. Tažení za výhrou zahájili už v první třetině, během šesti minut vedli 3:0 a do konce duelu už jim v podstatě stačilo skóre jen kontrolovat a navyšovat. Východočeši i ve třetím zápase dokázali vstřelit pouze jednu branku a po prohře 1:5 jsou jedinou porážku od vyřazení z play off.

Poměrně mnoho změn se odehrálo oproti minulému duelu v hradecké sestavě. V obranných řadách nahradil Vydareného Cibulskis, jako sedmý bek se na soupisku dostal junior Michael Gaspar. Co se útoku týká, pohromadě zůstala pouze první lajna. Mimo sestavu zůstali Látal s Radovanem Pavlíkem, do čtvrtého útoku naopak naskočil Berger.

Třinec načal tažení za výhrou třemi góly

Hradci se v play off prostě nedaří vstupy do zápasů, třetí semifinále toho budiž důkazem. Po šesti minutách hry totiž Oceláři vedli už 3:0! Ale pěkně popořádku. 140 vteřin po startu utkání dokázali Třinečtí výtečně zužitkovat menší zmatky po buly v jejich útočném pásmu a Michal Kovařčík dokázal i v pádu přiklepnout puk do odkryté hradecké klece – 1:0.

Také druhá branka zůstala v rodině Kovařčíků, tentokrát se o ni postaral starší z obou bratrů. Ondřej Kovařčík si krásně sjel k levé tyčce a naprosto neomylně poslal do poloprázdné klece křižnou nahrávku Doudery – 2:0. A to byl rovněž poslední okamžik v bráně pro Rybára, mezi východočeskými tyčemi ho vystřídal Pavelka.

Jenže ani jemu čisté konto dlouho nevydrželo. Ve velkém závaru před hradeckým brankářem se se zorientoval dojíždějící Martin Adamský, který našel z mezikruží volnou cestu do sítě – 3:0. I ve zbytku úvodní třetiny měl navrch Třinec, nicméně na jeho hráčích bylo vidět, že tříbrankové vedení je nenutí za každou cenu riskovat hru dopředu. Naopak hradečtí hokejisté se snažili dostat před soupeřovu bránu, z jejich snahy ale nic nevzešlo.

Hradeckou trefu následovaly dvě třinecké

Do druhé části vstoupil Mountfield s přesilovkou, ta ale mohla mít přesně opačný účinek. Adamský totiž zpoza brány našel hůl Marcinka, jenž však v rychlosti trefil jenom Pavelku. Chvíli po tomto momentu se však poprvé v zápase mohli konečně radovat hosté. Džerinš narýsoval pohlednou střílenou nahrávku Lukáši Cingelovi, a ten dokázal z první ťuknout touš mezi Hrubcovy betony – 3:1.

Oceláři však nenechali Lvům naději příliš dlouho. První série dorážek se sice ještě neujala, další akce z 27. minuty už ale ano. Tomáš Marcinko se natlačil před obránce, obdržel kotouč a z pravého kruhu ho poslal na delší tyč – 4:1. Novou jiskru mohl ve 31. minutě vykřesat ještě Červený, v samostatném úniku ovšem trefil prostor mezi rukou a tělem tak, že ho Hrubec dokázal včas uzavřít.

Už to pomalu vypadalo, že druhá perioda skončí stejným brankovým rozdílem jako ta první, Třinečtí však byli i 100 vteřin před sirénou při chuti a završili bůra. Ondřej Kovařčík prostrčil puk na Davida Ciencalu, který si jej stáhl na bekhend a střelou do horní části brány nedal gólmanovi šanci.

Oceláři si třetí semifinálový bod bez potíží pohlídali

Pohodlný čtyřgólový náskok Třince znamenal, že třetí třetina z jejich strany už nebyla tolik střelecky aktivní. Oproti minulým dvacetiminutovkám v ní totiž vyprodukovali jenom pět pokusů a soustředili se především na obranu. A ta evidentně fungovala dobře, jelikož Hradečtí se nezmohli na více než střely čtyři.

Hned 13 jejich pokusů totiž bylo nepřesných, nebo je zblokovali domácí hráči, kteří Hrubcovi v obranné činnosti dobře pomáhali. Krátce po půlce třetiny si Oceláři zahráli početní výhodu, která šestým gólem více než zaváněla. Adamského střelu totiž vyrazil Pavelka jen před sebe a hned ke dvěma dorážkám se dostal Polanský, hradecký brankář se však fantasticky roztáhnul v brankovišti a hrozící nebezpečí zlikvidoval

Nicméně ani to nepomohlo jeho týmu v cestě za další brankou. Minuty do závěrečné sirény rychle ubíhaly a Východočeši stále ne a ne najít prostor k nebezpečnější šanci. A když v poslední půlminutovce získali kotouč na své hole Třinečtí, byl výsledek definitivně podtržen. Domácí mužstvo zvítězilo po dobrém výkonu jasně 5:1 a od postupu ho dělí jediná výhra. Naopak Hradečtí už budou muset každý následující duel vyhrát, pokud nechtějí ukončit sezónu.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Bednář 0 0 0 -1 0
Jan Berger 0 0 0 -2 0
Oskars Cibulskis 0 0 0 0 0
Lukáš Cingel 1 0 1 0 0
Rudolf Červený 0 0 0 -2 0
Michal Dragoun 0 0 0 0 0
Andris Džerinš 0 1 1 0 0
Dominik Graňák 0 0 0 -3 0
Blaž Gregorc 0 1 1 0 0
Bedřich Köhler 0 0 0 -1 0
Petr Koukal 0 0 0 -1 0
Roman Kukumberg 0 0 0 0 0
Filip Pavlík 0 0 0 -3 2
Martin Pláněk 0 0 0 -1 0
Radek Smoleňák 0 0 0 -1 0
Jiří Šimánek 0 0 0 -2 2
Lukáš Vopelka 0 0 0 -2 2
Petr Zámorský 0 0 0 -1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Jaroslav Pavelka 56 21 3 18 85,71 0 0
Patrik Rybár 4 5 2 3 60,00 0 0

Ohlasy k utkání

Václav Varaďa (HC Oceláři Třinec):
Pečlivě jsme se na zápas připravovali a chtěli potvrdit dvě utkání v Hradci, která jsme odehráli velmi dobře. Vstup nás posílil, spadly nám tam góly ze šancí, které jsme si vytvořili, a to jasně určilo spád zápasu. Hradci se podařilo snížit na 1:3 a potom měli velikánskou příležitost na další snížení, ale zlomil to čtvrtý gól Tomáše Marcinka. Od té doby jsme si to poctivě hlídali dozadu a byli trpěliví, ve třetí třetině jsme si za tím myslím šli. Vážíme si vedení 3:0 v sérii, ale potřebujeme vyhrát čtyři zápasy, abychom postoupili dál.

Václav Sýkora (Mountfield HK):
Zápas se mi hodnotí hodně špatně. Jednoznačně ho ovlivnil začátek, v šesté minutě to bylo 0:3, což nás poznamenalo na celý zápas. Byl to tvrdý direkt a sbírali jsme se z něj velmi těžko. Za stavu 0:2 jsme měli gólovou šanci, kterou jsme nevyužili, pak ještě za stavu 1:4. To byly asi jediné momenty, kdy jsme se ještě mohli vrátit do zápasu. Ale nepodařilo se nám to a Třinec si zápas celkem v poklidu pohlídal do konce.

Fotogalerie