Zápasy
út 22.10.2019 | Lukáš Foff

Bitva s lídrem pro Hradec! Boj bez gólů ovládli Lvi v nájezdech

65 minut čekali fanoušci v předehrávce 32. kola na gól, nedočkali se jej. Obrany hrály prim, a když něco nezvládly, zastoupili je gólmani na obou stranách. Bartošák i Mazanec chytali výtečně, po zápase ale byl šťastnější domácí brankář. Ten totiž pochytal všech pět třineckých střelců i v nájezdech, kdežto Patrik Bartošák nestačil na kličku Aleše Jergla. Lvi tak vydřeli výhru za dva body proti celku ze špičky tabulky.

Trenéři nemohli do veledůležitého zápasu nasadit Petra Koukala, který si z posledního utkání přinesl drobné zranění. Do sestavy se tak opět dostal mladý Adam Kubík. Trenéři také pozměnili složení útočných řad, Rudolf Červený si prohodil místo s Matějem Chalupou. V brankovišti opět dostal důvěru Marek Mazanec.

Na obou stranách dominovaly obrany

Hradečtí hokejisté nastoupili do druhého letošního zápasu proti Třinci nebojácně a hned na začátku zápasu měli slušnou šanci, Rudolf Červený ale z otočky vystřelil o kousek vedle. Oceláři poprvé zahrozili v sedmé minutě, a to hned po buly v útočném pásmu. Jan Hladonik protečoval nahození a Marek Mazanec musel hodně natáhnout svoji levou nohu.

Prakticky z protiútoku prověřil lapačku Patrika Bartošáka znovu Rudolf Červený, ale reprezentační brankář se zkušenostmi z mistrovství světa nezaváhal. Hrálo se hodně opatrně a velmi zodpovědně zejména v defenzívě, Hradec nechtěl dopustit podobnou přestřelku jako v posledním domácím zápase se Zlínem. Přesto domácí působili živěji a alespoň náznaky šancí si vypracovávali.

Gólový účet neotevřely týmy ani v přesilovkách. Ta hradecká skončila zhruba po minutě, protože Radek Smoleňák hasil faulem brejk dvou proti jednomu. Dvakrát se také v první třetině hrálo ve čtyřech na obou stranách, ale ani více prostoru na ledě střelcům nepomohlo. První třetina skončila bez gólů a fanoušci doufali, že se to zlomí v dalším průběhu.

Hradec měl optickou převahu, Třinec čekal na brejky

Nástup do prostředního dějství měl hradecký Mountfield znovu lepší. Díky dobré práci Radovana Pavlíka si vybojoval další přesilovou hru, ve které nebezpečně pálili Filip Pavlík a Lukáš Cingel, jenomže na oba si počíhal hostující brankář. To ale bylo jediné nebezpečí ve dvouminutové početní výhodě. Ve 26. minutě chtěli Lvi využít nepřesné rozehrávky Bartošáka, ale třinecký gólman svou chybu proti Paulovičovi napravil.

Východočeši chtěli prolomit čekání na gól a dobré šance k tomu měl kapitán Radek Smoleňák. Nejprve ale bekhendem nabral puk a poslal jej těsně pod ochrannou síť, vzápětí neuvolnil svoji hokejku, aby mohl dorazit Rosandičovu ránu od modré. V polovině zápasu se dostal k pořádné bombě zlý muž domácí soupisky Richard Nedomlel, ale trefil znak Ocelářů na hrudi Bartošáka.

Mountfield hýřil aktivitou a vypracoval si další přesilovku, se kterou ale naložil mizerně. Slezané velmi aktivně bránili a nepustili domácí vůbec do ničeho. Sami naopak na konci třetiny měli výhodu o jednoho muže v poli, ale Mazanec předvedl dva jisté zákroky, čímž rozhodl o tom, že i druhá třetina nenabídla to nejdůležitější – gól.

Gólmani nepovolili, po šedesáti minutách bez gólu

Už při vstupu do třetí třetiny bylo jasné, že obrázek hry se příliš nezmění. Ani jeden tým nechtěl zahodit čtyřicet minut solidní defenzivní práce, takže se pokračovalo ve stejném duchu. Přesto ve 46. minutě nebyl daleko od gólu Matěj Chalupa, jenomže mu chyběl důraz v předbrankovém prostoru, takže bek kotouč odklidil do bezpečí.

Ani Třinečtí nezůstávali pozadu a i oni mohli dosáhnout kýžené branky. V čase 46:27 pálil dobře Matěj Stránský, ale Mazanec maskou vyrazil puk nad svoji bránu. Ze hry se obrany přehrát nenechaly, takže bylo důležité každé buly. Po jednom takovém tečoval puk Martin Gernát a domácí brankář zasáhl reflexivně vyrážečkou.

Jak se utkání blížilo ke svému konci, atmosféra houstla a diváci tajili dech při každém přechodu modré čáry. V 55. minutě znovu pálil aktivní Stránský, na druhé straně chvíli po něm dvakrát zkoušel štěstí Chalupa. Konec základní části už byl ale klidnější a bylo jasné, že duel nevyhnutelně míří do prodloužení.

Gólmani v prodloužení čarovali, nájezdy rozhodl Jergl

Oba brankáři si to nejlepší schovali do prodloužení. Hradec v něm byl mnohem aktivnější a ostřeloval bránu Bartošáka ze všech stran. Radovan Pavlík mířil dobře do horní poloviny brány, ale třinecký gólman se skvěle přesunul a máchl lapačkou. Dvacet vteřin do konce se do úniku od vlastní modré hnal Martin Gernát, snažil se odkrýt místo mezi betony, ale Mazanec tam žádné nenechal.

Nakonec tedy rozhodovaly nájezdy a v nich jel hned jako první hradecký střelec Aleš Jergl, udělal to fantasticky a prostřelil Bartošáka. Nikdo další už puk za záda brankářů nedostal, takže nejtěsnějším možným rozdílem vyhrál domácí tým a získal skalp úřadujícího mistra ligy a aktuálně po duelu Kladna s Kometou druhého týmu v tabulce.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Conor Allen 0 0 0 0 0
Lukáš Cingel 0 0 0 0 0
Rudolf Červený 0 0 0 0 0
Matěj Chalupa 0 0 0 0 0
Aleš Jergl 1 0 1 0 0
Kevin Klíma 0 0 0 0 0
Adam Kubík 0 0 0 0 0
Tomáš Linhart 0 0 0 0 0
Richard Nedomlel 0 0 0 0 0
Matej Paulovič 0 0 0 0 0
Radovan Pavlík 0 0 0 0 0
Filip Pavlík 0 0 0 0 0
Jordann Perret 0 0 0 0 0
Daniel Rákos 0 0 0 0 0
Mislav Rosandič 0 0 0 0 0
Radek Smoleňák 0 0 0 0 4
Radim Šalda 0 0 0 0 0
Tomáš Vincour 0 0 0 0 0
Petr Zámorský 0 0 0 0 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Marek Mazanec 65 24 0 24 100,00 0 0

Ohlasy k utkání



Fotogalerie

https://tv.isport.blesk.cz/video/5990266