Zápasy
pá 3.1.2020 | Anna Marie Kokrhounová

Hradec vstoupil do roku 2020 vítězně. Brno porazil v prodloužení

Dobrou hru ze závěru minulého roku si Mountfield přenesl i do roku 2020 a Kometu porazil 2:1 v prodloužení. Do vedení šel ve druhé třetině a těsný náskok držel až do 53. minuty, kdy Brno zápas zremizovalo. Vyrovnaná bitva tak pokračovala až do prodloužení, které však nemělo dlouhého trvání, Hradec si po pouhých 29 sekundách vystřelil i druhý bod. Lvi si tak připsali třetí výhru v řadě a Kometu porazil poprvé v sezóně.

Hradečtí trenéři se před pátečním duelem drželi známého hesla o tom, že vítězná sestava se nemění. Do prvního zápasu v novém roce tak naskočili Východočeši v totožné sestavě jako v duelu proti Spartě. Nejnovější akvizice Mountfieldu Lukáš Žejdl do utkání nenastoupil.

Výraznou herní převahu Hradec nevyužil

Do utkání Lvi nevstoupili dobře a po pouhých jedenácti sekundách hry faulovali. Kometa Východočechy svírala před Mazancem, v klíčových situacích jí však chyběla přesnost a domácí tak dvě minuty v početní nevýhodě přečkali bez úhony. Následně v plném počtu sami hrozili, avšak pokusy Klímy i Perreta z pomezí brankoviště byly dobré, leč nepřesné.

I domácím se naskytla příležitost přesilové hry a ačkoliv v ní dostali hosty pod tlak, ani oni skóre utkání neotevřeli. Hra pět na pět byla vyrovnaná a oba celky si tvořily zajímavé šance, trochu nebezpečnější na puku však byli Hradečtí a navrátilec do brněnského dresu Marek Čiliak tak měl ve své brance pořád dost práce. Lvi začali Moravany pomalu přehrávat, nepřesnosti v zakončení a připravený gólman Komety jim ale skórovat nedovolili.

Obrana Brňanů byla hodně nahuštěná a Východočeši to tak v útočném pásmu neměli vůbec jednoduché, přesto v zápase dominovali a hosty do své třetiny skoro nepouštěli. Pokud už se hosté před Mazance přece jen dostali, hradecká defenzíva neměla problém brněnské výpady zastavit. Po dvaceti minutách to na střely bylo sice 16:4 pro Hradec, na góly však bylo skóre stále nerozhodné.

Kometa přidala, vyzrát na Mazance se jí ale nedařilo

S dobrou hrou v útoku pokračovali domácí i ve druhé třetině a po padesáti sekundách šli zásluhou do vedení. Lukáš Cingel napřáhl na modré čáře a svým následným projektilem prostřelil vše, co mu stálo v cestě – 1:0. Aktivita Mountfieldu v útoku neustávala, ofenzíva Komety měla naopak problémy a k pořádné střele se Moravané dostali až po pěti minutách hry. To se na Mazance rozjel sám Peter Mueller, hradecký gólman si se střelou mezi betony i následnou dorážkou ale dokázal poradit.

Brno začalo být před Mazancem hodně nebezpečné a důraz Komety na brankovišti vedl i k menší potyčce před hradeckou svatyní. Brněnští se rozehráli, zatímco Východočeši měli problémy opustit vlastní obranné pásmo a počet střel ve druhé periodě se rázem srovnal. Brankář Mountfieldu držel těsné vedení i nadále a poradil si také s bleskovým protiútokem Luboše Horkého, který se snažil těžit ze zaváhání hradecké obrany.

Po poměrně delší době ze znovu vylučovalo a Hradec si zahrál další přesilovku. V té si Koukal najel sám před Čiliaka, rychlou kličkou však na slovenského gólmana nevyzrál. Poté, co Kometa jedno oslabení přečkala, šla znovu do čtyř, když Daniel Rákos vyfasoval desetiminutový osobní trest za vražení Rosandiče na hrazení. Ani tentokrát se ale Hradeckým nepodařilo přidat další branku a do kabin se po čtyřiceti minutách vraceli s nejtěsnějším možným vedením.

Brno vyrovnalo a poslalo zápas do prodloužení

Moravané do poslední periody vstoupili s myšlenkou na vyrovnání a většina hry se tak odehrávala před klecí Mountfieldu. Jakub Orsava pálil nebezpečně z mezikruží, jeho střela však až k brance nedošla díky pohotové obraně Hradce. Defenzíva na druhé straně si už tak šikovně nepočínala a Brno muselo čelit hradecké přesilovce. Té ale chyběla efektivita a ani čtvrtou početní výhodu v zápase Lvi neproměnili.

Komplikací pro Východočechy se stalo vyloučení Rosandiče, který tým oslabil na dvě minuty. Mountfieldu se dlouho nedařilo vyhodit kotouč za modrou čáru, unavená hradecká čtyřka ale oslabení i za přispění skvělého Mazance ubránila. Vzájemná potyčka následně poslala oba celky do čtyř. V nestandardním počtu se nikdo neprosadil, v 53. minutě se ale už Kometa dočkala vyrovnání, když Martin Zaťovič krátce po buly překonal Mazance střelou z mezikruží – 1:1.

Necelých sedm minut před koncem třetí periody se Kometa provinila dvěma fauly a Hradec měl k dispozici minutu a půl dlouhou přesilovku pět na tři. Tu však domácí nesehráli dobře a své vedení zpět nezískali. Naopak Moravané měli v závěru třetiny navrch a vynutili si další faul Hradeckých. I tentokrát ale domácí zvládli ubránit nápor hostujícího celku a po zaznění sirény měli z dnešního utkání zajištěn alespoň zisk jednoho bodu.

Druhý bod Hradci vystřelil Smoleňák

Do prodloužení naskočili Hradečtí ve třech útočnících, což se jim hned po dvaceti devíti sekundách vyplatilo. Po krásné akci Cingela s Chalupou se kotouč dostal až k Radku Smoleňákovi, který střelou do odkryté klece rozhodl o hradeckém dvoubodovém vítězství. Kometa tak s Východočechy letos padla poprvé, zatímco Mountfield si připsal již třetí výhru v řadě.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Oskars Cibulskis 0 0 0 -1 0
Lukáš Cingel 1 1 2 2 0
Zdeněk Čáp 0 0 0 -1 2
Michal Dragoun 0 0 0 0 0
Matěj Chalupa 0 2 2 1 0
Aleš Jergl 0 0 0 0 0
Kevin Klíma 0 0 0 0 0
Petr Koukal 0 0 0 0 0
Jakub Lev 0 0 0 -1 0
Richard Nedomlel 0 0 0 0 12
Matej Paulovič 0 0 0 0 0
Filip Pavlík 0 0 0 1 0
Radovan Pavlík 0 0 0 0 0
Jordann Perret 0 0 0 0 0
Radek Pilař 0 0 0 0 0
Mislav Rosandič 0 0 0 0 2
Radek Smoleňák 1 0 1 1 2
Radim Šalda 0 0 0 1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Marek Mazanec 61 26 1 25 96,15 0 0

Ohlasy k utkání



Fotogalerie

https://tv.isport.blesk.cz/video/6108946