Zápasy
ne 12.1.2020 | Adam Kodet

Po páteční ztrátě pohodlná výhra. Hradec roznesl Vary 5:0

Po minulém domácím nezdaru proti Mladé Boleslavi vstoupili Lvi do dalšího ligového klání odhodlaní vybojovat z něj všechny tři body. Pomohly jim k tomu zejména dvě trefy v první třetině, které od sebe dělilo pouhých 82 vteřin. Aktivita soupeře pomalu uvadala, Mountfield přebral iniciativu a navíc byl tentokrát efektivní v koncovce. Součet těchto aspektů nakonec Hradci vynesl přesvědčivé vítězství 5:0, pátou letošní nulu pro Marka Mazance a pohodlný plnohodnotný bodový zisk.

Po jednobodovém zisku z minulého utkání se trenéři odhodlali k jediné změně, ve čtvrté formaci nahradil Mateje Pauloviče Adam Kubík, který oblékl hradecký dres poprvé od 22. prosince, mezitím odehrál 6 utkání za prvoligovou Slavii.

Po rozpačitém úvodu dva tvrdé hradecké direkty

Úvod utkání příliš vzruchu ani před jednou z branek nepřinesl. Více na pozoru se musel mít přece jen Novotný, protože Lvi se drželi s pukem na holi na útočné polovině častěji. Žádnou šanci si ale nevypracovali, proti nepřesné střele Smoleňáka z pravého kruhu nakonec karlovarský gólman zasahovat nemusel. Lev následně vystihl rozehrávku a mířil sám na branku, trefil ale pouze vyrážečku povyjetého gólmana.

Defenzívu Východočechů dle očekávání zaměstnávala především první formace Energie. Při její první šanci nabíjel Flek zpoza branky Rachůnkovi, ten ale z bezprostřední blízkosti proti Mazancovi nemohl uspět. Hráči Karlových Varů po dlouhé cestě autobusem rozjezdili nohy poměrně rychle a byl to znovu člen první letky Gríger, který prokličkoval obranou a natlačil se před Mazance. Ke kvalitnímu zakončení se ale nedostal.

První branku přinesla až hra ve čtyřech. Cingel zavezl puk do pásma, rozdělil nalevo na Matěje Chalupu, který opět vytáhl svůj klenot a bekhendovým blafákem zasunul puk za ležícího Novotného. A po minutě a půl se do zápisu o utkání zapsal i brankář Mazanec, který přesnou kolmicí našel na útočné modré Lukáše Cingela, který rameny rozhýbal Novotného a překonal ho střelou po ledě na zadní tyč. Hradec nabyté vedení uklidnilo a do dobrých šancí se do konce periody dostali Klíma i aktivní Lev, obrana Západočechů ale potřetí nekapitulovala.

Hradec navýšil vedení a hlídal si zadní vrátka

Mountfield nastoupil do druhé periody v dobrém rozmaru, v první výraznější příležitosti Klíma nastřelil posledního bránícího hráče Energie. Novotný pak po chybné rozehrávce ukázkově namazal Chalupovi, který se střelou do úplně odkryté klece chvíli otálel, a tak mu do ní stihl skočit obětavý Rohan a zastoupil tak svého gólmana. Energetici kupili jednu ztrátu za druhou a domácí se ke gólovým šancím dostávali poměrně lacino.

V polovině třetiny přišlo hluché období, které přineslo namísto hokejové krásy a ofenzivních možností spíše urputný boj o puk u hrazení a ztráty ve středním pásmu. Energii v rozletu nepomohla ani přesilová hra, ve které svou defenzivní činností vynikal Miškář. Nezištnou tečí pak poprvé až ve 12. minutě druhé části ohrozil Mazance v domácí brance kapitán Energie Skuhravý. Přílišnou snahu o snížení skóre ale Západočeši nevyvíjeli.

O větší rozruch před karlovarskou branku se musela opět postarat první formace Mountfieldu. Po obrovské skrumáži se natahoval k dorážce do prázdné branky Smoleňák, k zasažení puku mu chybělo pár centimetrů. Po dalším střídání už ale v ochozech znovu vlály hradecké šály. Jergl švihem Novotného pořádně protáhl, ten vyrazil kotouč betonem jen k Petru Koukalovi, jenž se z dorážky nemýlil. Obrana Lvů pak zavřela krám a do konce periody soupeře k ničemu nepustila.

Famózní start třetiny pohřbil karlovarské naděje

Nástup do třetiny vyšel opět lépe Východočechům, jejichž úvodní nápor byl odměněn čtvrtou brankou. Přihrávku za obranu od Radovana Pavlíka dostal Jakub Lev, který byl při zakončení faulovaný. I tak si ale poradil parádně a kličku do forhendu proměnil i v letu. Karlovy Vary po čtvrté brance ztratily poslední zbytky své pověstné energie a působily hodně odevzdaně. I proto si jejich obrana nechala ujet do přečíslení Chalupu s Radkem Smoleňákem, který po ukázkovém pasu neměl problém uklidit puk za Novotného popáté.

Lvi byli nadále při chuti a postupně se jejich tesáky zarývaly čím dal hlouběji pod kůži protivníků. Po další výstavní souhře Chalupy se Smoleňákem skončila teč hradeckého kapitána na břevnu, za daného stavu si totiž ofenzíva domácích mohla s pukem dělat v podstatě co chtěla. Jedinou kaňkou na jinak precizním a sebevědomém výkonu Východočechů byly přesilové hry, které rozhodně smrtící zbraň nepřipomínaly.

Poslední minuty hry už se nesly v poklidnějším tempu, o vítězi bylo dávno rozhodnuto. Energetici tak spíše bojovali o čestný gól, Lvi zase o nulu pro Marka Mazance. O tu mohl hradecký gólman přijít v posledních sekundách, kdy se při závaru před ním domácí obrana už viděla na děkovačce s fanoušky. Hráč s číslem dva a s maskou na obličeji si ale proti Vondráčkovi bližší tyč pohlídal a podtrhl tak svůj přesvědčivý a jistý výkon. Hradečtí se tak na úterní odvetu CHL naladili nejlépe, jak mohli.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Oskars Cibulskis 0 0 0 1 0
Lukáš Cingel 1 1 2 3 0
Zdeněk Čáp 0 0 0 1 0
Michal Dragoun 0 0 0 0 2
Michael Gaspar 0 1 1 0 0
Matěj Chalupa 1 1 2 2 0
Aleš Jergl 0 1 1 1 0
Kevin Klíma 0 1 1 1 0
Petr Koukal 1 0 1 1 0
Adam Kubík 0 0 0 0 0
Jakub Lev 1 0 1 1 0
Patrik Miškář 0 0 0 0 0
Richard Nedomlel 0 0 0 1 2
Radovan Pavlík 0 1 1 1 2
Filip Pavlík 0 0 0 3 0
Jordann Perret 0 0 0 2 0
Mislav Rosandič 0 0 0 1 0
Radek Smoleňák 1 0 1 2 0
Radim Šalda 0 1 1 3 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Marek Mazanec 60 26 0 26 100,00 1 0

Ohlasy k utkání



Fotogalerie

https://tv.isport.blesk.cz/video/6122801