Zápasy
pá 6.3.2020 | Daniel Krátký

Skvěle zakončená základní část! Hradec zdolal Vítkovice 5:2

Hradečtí hokejisté v závěrečném 52. kole přivítali na svém ledě již zachráněné Vítkovice a do utkání vstoupili výborně, hned po šestnácti vteřinách se prosadil Oscar Eklund. Hosté však dokázali odpovědět, stejně jako na branku Richarda Nedomlela ze druhé třetiny. Rozhodující náskok přinesly hradeckým Lvům dvě branky Kevina Klímy z přesilových her ve třetí dvacetiminutovce a Jakuba Orsavy do prázdné branky. Mountfield tak zakončil základní část výhrou 5:2 a v předkole vyzve Karlovy Vary.

Do 52. kola hokejové extraligy vstoupili hokejisté Mountfieldu HK s obměněnou sestavou. Netknutá zůstala pouze první formace se zadáky Richardem Nedomlelem a Oscarem Eklundem spolu s forvardy Jordannem Perretem, Kevinem Klímou a Alešem Jerglem. Ostatní pětice byly naprosto přeházené. Do hry se navíc po dvouměsíční pauze způsobené zraněním vrátil Radek Pilař, jenž se představil ve třetím útoku.

Start první třetiny se vyvedl Hradci, závěr Vítkovicím

Fantastický úvod zažili všichni diváci v ČPP Aréně, hned po šestnácti vteřinách vypálil od levého mantinelu Oscar Eklund a jeho bomba skončila až v síti – 1:0! Poněkud hůře se musel v té chvíli cítit vítkovický gólman Daniel Dolejš, který hned z první střely na branku inkasoval. I nadále se hra vyvíjela podle hradeckých představ, nejvíce zlobila beky moravského celku rozhodně elitní útočná formace Kevina Klímy, který se určitě chtěl předvést před otcem Petrem, legendou českého hokeje, jenž utkání sledoval z tribuny.

Vítkovičtí se do prvního pořádného tlaku dostali až v deváté minutě, kdy se Radek Veselý šikovně uvolnil za brankou a před ní hledal nepokrytého vousáče Jana Výtiska. Jeden z největších extraligových tvrďáků však z bezprostřední blízkosti trefil pouze masku Marka Mazance. A bývalý Růžičkův svěřenec Radek Veselý byl evidentně při chuti, ve třinácté minutě obdržel vynikající přihrávku z obranného pásma a hnal se takřka sám na hradeckého brankáře, ten však jeho bekhendový pokus vyrazil do rohu.

Ve druhé části úvodní dvacetiminutovky Moravané přece jenom herně vyrovnali hru, však také mohli hrát uvolněně a bez jakéhokoliv stresu. A docela se jim to dařilo. Na skóre se to projevilo až v šestnácté minutě, Mislav Rosandič v přečíslení hledal svého spoluhráče Jana Schleisse a puk se následně po odrazu od levé brusle Jakuba Lva ocitl až v brance – 1:1. Lvi mohli skóre převrátit v závěru, kdy právě Jakub Lev pálil během přesilové hry. Exvítkovický centr však zůstal v první třetině největším smolařem, trefil totiž tyč.

Oba týmy zaznamenaly v prostřední periodě dvě branky

Druhou dvacetiminutovku začaly oba celky opatrnou hrou, první větší příležitost viděli návštěvníci pod Bílou věží až po třech minutách, kdy z voleje pálil Nicolas Werbik, hradecký Marek Mazanec si s jeho pokusem s problémy poradil. Vítkovické šance přibývaly i nadále, kolem hradeckého gólmana létal jeden pokus za druhým a Ostravanům bylo opravdu jedno, odkud pálí. Hlavně obranná dvojice Jesse Dudas a Lukáš Kovář si vyzkoušela, jak pevné má hokejky.

Z velkého vítkovického tlaku se hokejisté Mountfieldu dostali nejlépe, jak mohli. Jakub Orsava po levém křídle ujel až do přečíslení a následně puk předložil Richardu Nedomlelovi, a ten svým pokusem překonal brankáře Dolejše. Branku nejtrestanějšího hráče celé ligy však ještě museli potvrdit videorozhodčí – 2:1! Asistenci si připsal také Radek Pilař, který tak hned po svém návratu získal kanadský bod. Vstřelená branka navíc oživila jak hradecké Lvy na ledě, tak také v hledišti.

Aktivitu hradeckých plejerů přerušilo vyloučení kapitána Radka Smoleňáka, které dokonce dokázali Vítkovičtí potrestat. Ondřej Roman ve středním pásmu prostrčil kotouč na Dominika Lakatoše, ten po šikovném manévru přešel přes beky, následně zkušeně zasunul mezi betony brankáře Marka Mazance a srovnal – 2:2. V závěru ještě během hradecké přesilové hry chtěla skóre převrátit na svou stranu elitní útočná formace, to se však nepovedlo.

Rozhodující náskok vystřelili Kevin Klíma a Jakub Orsava

Do závěrečné periody vstoupili Lvi stále ještě v početní převaze a hned po půlminutě hracího času dokázal výhodu jednoho muže využít Kevin Klíma, který se po levé straně prodral až do útočného pásma a švihem vyslal puk až do protějšího horního rohu – 3:2! Vstřelený gól přinutil hráče soupeře přidat a na hokejky domácích přinesl klid, a tak hra nabyla potřebné atraktivity a kvality. Další branku mohl přidat Michal Dragoun, kterého před brankou pěkně hledal Patrik Miškář. Zkušený šestatřicetiletý forvard však nezpracoval kotouč, a tak pochopitelně nemohl řádně zakončit.

Vítkovičtí toužili po vyrovnání, a tak několikrát zatlačili soka do obranného pásma a ostřelovaly Marka Mazance. Největší šanci na vyrovnání měl na holi exhradecký Rastislav Dej, který dostal touš do druhé vlny a svým následným pokusem pouze nechal vyniknout Marka Mazance. Skórovat se nepodařilo také Kevinu Klímovi, ten po elegantním průniku Jordanna Perreta dostal nikým neatakován kotouč mezi kruhy a jeho střelu vyrazil skvěle ramenem Daniel Dolejš.

Co se Kevinu Klímovi nepovedlo v polovině třetí dvacetiminutovky, to se vydařilo v 55. minutě, kdy se do pásma protlačil Radek Smoleňák a puk se posléze dostal až právě k americkému mladíkovi, který měl před sebou takřka prázdnou branku – 4:2. Navýšit skóre mohl z trestného střílení Jordann Perret, francouzský křídelník, avšak pálil pouze do připravené lapačky brankáře. Definitivní tečku za utkáním udělal v 59. minutě Jakub Orsava, jenž trefil prázdnou branku – 5:2. Mountfield tak vyhrál a vybojoval si pondělní start předkola proti Karlovým Varům na svém ledě.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Oskars Cibulskis 0 1 1 -1 0
Lukáš Cingel 0 0 0 2 0
Michal Dragoun 0 0 0 0 0
Oscar Eklund 1 0 1 3 0
Matěj Chalupa 0 1 1 0 0
Aleš Jergl 0 2 2 1 0
Kevin Klíma 2 0 2 1 2
Petr Koukal 0 0 0 0 2
Jakub Lev 0 1 1 -1 0
Patrik Miškář 0 0 0 0 2
Richard Nedomlel 1 1 2 2 0
Jakub Orsava 1 1 2 2 0
Filip Pavlík 0 0 0 1 0
Jordann Perret 0 0 0 1 0
Radek Pilař 0 1 1 1 0
Radek Smoleňák 0 1 1 -1 2
Radim Šalda 0 0 0 -1 0
Petr Šidlík 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Marek Mazanec 60 26 2 24 92,31 0 0

Ohlasy k utkání



Fotogalerie

https://tv.isport.blesk.cz/video/6223621