Zápasy
ne 25.8.2019 | Jan Brůna, Jan Vavřina

Na závěr přípravy porážka. Hradec padl s Berlínem 1:2

Zápasové menu

Poslední přátelské utkání Mountfieldu HK před vypuknutím ostré sezóny začalo pozvolna. Na první gól se čekalo až téměř do polovinu duelu, kdy se Vincourovo nahození odrazilo se štěstím do hostující brány. Berlín ale podobně šťastnou trefou srovnal a na začátku třetí třetiny se ve vlastním oslabení dostal poprvé do vedení. To se domácí snažili smazat po zbytek zápasu včetně závěrečné hry bez gólmana. Recept na Sebastiana Dahma už ale nenašli, padli tak 1:2.

Trenéři dali v brance důvěru opět Marku Mazancovi, roli kapitána při absenci Radka Smoleňáka převzal Radovan Pavlík. Hosté poslali mezi tři tyče dánského reprezentanta Sebastiana Dahma.

První třetina branku nenabídla

Berlínští Hradec k jeho tradičnímu úvodnímu náporu nepustili a rovněž jako první ohrozili branku soupeře. Lední medvědi si postupně vytvořili i další slibné šance a Mazanec se tak rychle dostal do provozní teploty. Lvi se po chvíli oklepali a měli také velkou příležitost ke změně skóre, jenže blafák unikajícího Radovana Pavlíka osminásobný účastník mistrovství světa v brance Berlína vystihl.

Východočeši ale na aktivitu svého odchovance nenavázali a přechod do útoku se jim příliš nedařil. Naopak to byli hosté, kteří si vytvořili tlak. Ojedinělým pokusem Mountfieldu tak byla střela Zdeňka Čápa od modré čáry, která změnu skóre nepřinesla.

Medvědi se šikovnou kombinací dlouho drželi před soupeřovou svatyní, což očividně rozhodilo hradecké obránce, kteří namazali do šance Fabianu Dietzovi, Mazanec se skvěle přesunul. Hradecký gólman musel být v pozoru také během první přesilovky v zápase, Berlín však nabídnutou přesilovku nezužitkoval.

Na zlepšený výkon Lvů Medvědi odpověděli

Berlínští jako by po změně stran byli myšlenkami ještě v šatně, kombinace se jim na začátek druhé třetiny dařila daleko méně. Naopak přesnější přihrávky předvedl Hradec. Díky tomu se dostali do přečíslení Adam Kubík s Alešem Jerglem. Prvního jmenovaného ale právě příhra v rozhodující chvíli zradila a místo na soupeřově hokejce skončil puk jen u hrazení. Mountfield zřejmě vycítil šanci na vedení, a proto započal častější ostřelování soupeřovy svatyně.

To se nakonec Lvům vyplatilo, když Tomáš Vincour v první hradecké přesilovce nahazoval puk do pásma, který berlínská obrana tečovala za záda bezmocného Dahma – 1:0. V polovině utkání se mohli fanoušci dočkat gólů na obou stranách. Nejprve Matěj Chalupa trefil jen levou tyč odkryté brány, záhy po něm předvedl přesouvající se Mazanec senzační zákrok proti střele soupeře zblízka.

Berlín se s rolí prohrávajícího nehodlal spokojit, jenže jeho tlak často střídaly šance Východočechů na druhé straně. Ti byli však v koncovce neefektivní, a tak ve 38. minutě Medvědi nakonec vyrovnali. Zdánlivě ztracená střela, kterou vyslal Pierre-Cedric Labrie, se od zadního mantinelu odrazila zpět do brankoviště a zaskočila Mazance – 1:1.

Německý tým si těsné vedení pohlídal

Hosté měli hned na začátku druhé třetiny přesilovku, tu však kvůli dobře bránící hradecké čtveřici nevyužili. Následné oslabení ve 44. minutě paradoxně už ano. Hodně jim k tomu pomohla chyba domácích. Těm na modré čáře vypíchl puk Maxim Lapierre, jel ze strany sám na bránu, udělal kličku do bekhendu a zavěsil nad Mazancovu lapačku – 1:2.

Berlínským vstřelený gól vlil novou krev do žil, Hradec se dostával před branku soupeře spíše jen sporadicky. Zápas potom zatraktivnilo i množství tvrdých soubojů, po jednom z nich zůstal ležet na ledě delší dobu Oskars Cibulskis. Početná marodka mezi hradeckými obránci se ale nerozrostla, urostlý bek se po chvíli pauzy zapojil zpět do hry.

Východočeši se chtěli porvat o vyrovnání a logicky to tak byli zase Medvědi, kteří se museli zuby nehty bránit, a jejich jedinou možností tak zůstalo vyrážení do rychlých kontrů. Mountfield se závěrečné dvě minuty ještě pokusil odvoláním gólmana o finální nápor, i přes několik náznaků, nahození a střel ale skóre zvrátit nedokázal. Přípravu tak zakončil těsnou porážkou. Ty má na kontě tři, naproti tomu pět utkání svěřenci Tomáše Martince zvládli vítězně.

Ohlasy k utkání

Fotogalerie