Zápasy
út 10.3.2020 | Klára Petrásková

Série srovnána. Mač bez diváků sedl více Varům, vyhrály 5:3

Komorní atmosféra, drama s nepříznivým výsledkem. ČPP Aréna ve druhém předkole nepřivítala žádného fanouška a tiché prostředí nakonec sedlo více hostům. Obě mužstva se po celých šedesát minut přetahovala o vedení a duel byl napínavý až do poslední chvíle, Lvi však tentokrát museli před Energií sklonit hlavy. Rozhodující gól inkasovali minutu a půl před třetí sirénou, na 5:3 ještě Západočeši zvýšili trefou do prázdné klece.

V ČPP Aréně vládla oproti prvnímu mači kvůli prázdným tribunám naprosto odlišná atmosféra, co se ale nezměnilo, to byla hradecká sestava – do druhého předkola totiž domácí kouči poslali hokejisty v naprosto stejném složení jako v pondělí.

Energie využila bleskového vstupu

Karlovarští se z první porážky rychle oklepali, přes noc nabrali síly a do odvetného mače naskočili s velkou vervou. To se jim vyplatilo, protože už po 29 vteřinách hry se dostali do vedení. Jakub Flek se chystal z úrovně brankové lajny nahrávat do mezikruží, kotouč se ale odrazil od bránícího Koukala a mezi tělem a bližší tyčí Mazance zamířil do klece – 0:1.

Navrch měli směrem dopředu Západočeši také v následujících minutách. Vondráček mířil zblízka na delší tyč, Mazanec měl však lapačku na správném místě a poradil si také s následným únikem dvou na jednoho. Ten pro změnu zakončoval Osmík, jenž ztroskotal na levém betonu.

Šanci na srovnání měli v závěru třetiny Hradečtí v přesilové hře, a to i přesto, že se nejprve museli modlit, aby průniková nahrávka na Vondráčka do samostatného úniku byla moc dlouhá. Byla, takže Lvi mohli záhy hru otočit. Jenže Smoleňákovu ránu z první ztečovala mimo Šafářova hůl a Cibulskisův příklep z mezikruží skončil na zadním mantinelu.

Lvi i díky kurióznímu gólu otočili stav, Vary ale srovnaly

Prostřední část přinesla opačný úvod než ta první. Gólu se totiž poměrně brzy dočkali tentokráte Východočeši, kteří na začátku 22. minuty slavili vyrovnání. Jergl nahrál za bránu na najíždějícího si Jordanna Perreta, jenž dokončil započaté obkroužení svatyně i se zasunutím touše k tyči – 1:1. Lvi si situaci ale záhy zkomplikovali, rozhodčí jim totiž udělili třikrát po sobě menší trest, což znamenalo dlouhou hru ve čtyřech.

Jenže Mountfield obrátil situaci ve svůj prospěch. Radovan Pavlík byl při samostatném úniku faulován a k trestnému střílení se postavil Aleš Jergl. Ten si pomaleji najel, vystřelil zprava do Novotného výstroje a už se zdálo, že vše skončí neúspěchem. Jenže kotouč se odrazil od gólmanovy hole do vzduchu, získal rotaci a k překvapení všech přítomných se zakutálel za brankovou lajnu – 2:1.

A na hradecké střídačce mohlo být ještě více úsměvů. Smoleňák totiž v přečíslení našel Klímu, který mířil mezi betony, jak ale potvrdil i videorozhodčí, puk se do sítě tentokrát nedostal. A tak se naopak ještě před koncem třetiny skóre srovnalo. V početní výhodě Varů nahrál Polák přes šíři kluziště Vladimíru Emingerovi, který z voleje našel místo mezi betony přesouvajícího se Mazance – 2:2.

Západočeši rozhodli o své výhře v samém závěru

Hned z první akce třetí periody nebezpečně zahrozil Flek, jeho ránu zprava však Mazanec v rámci slušného rozehřátí se vyrazil betony. Jenže Karlovy Vary hýřily elánem i nadále a na konci 42. minuty se dostaly podruhé v duelu do náskoku. Nahrávku na spodek pravého kruhu obdržel Václav Skuhravý tak, že se do puku opřel z první a zavěsil jej na delší tyč – 2:3.

Energie po dosažení kýžené rozdílové branky obrátila taktiku. Namísto útočení se uchýlila spíše k obranné činnosti, což činilo Hradci problém – jen těžko se dostával skrz střední třetinu do té útočné. Východočeši ale dobývali soupeřovo pásmo tak dlouho, až se v 56. minutě nakonec přeci jen dočkali. Petr Koukal se zorientoval na hraně brankoviště a dorážkou prošťouchl kotouč za Novotného – 3:3.

Když už to vypadalo, že klání dospěje do prodloužení, vzaly si ještě slovo Karlovy Vary. Ty se totiž nechtěly smířit s dalším dramatem, a tak Vojtěch Polák využil hradecké nepozornosti, najel si k pravé tyči a přiklepl Černochovu nahrávku za přesouvajícího se Mazance. Domácím zbývalo na další srovnání už jen velmi málo času, takže rychle zkusili hru bez gólmana, v té ale z hole Tomáše Vondráčka inkasovali popáté – 3:5. Karlovy Vary tak srovnaly sérii na 1:1, o jejím dalším pokračování ale v tuto chvíli ještě není jasno, verdikt v souvislosti s šířením koronavirové nákazy by totiž měl padnout ve středu.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Oskars Cibulskis 0 0 0 0 0
Lukáš Cingel 0 0 0 0 0
Zdeněk Čáp 0 0 0 0 2
Michal Dragoun 0 0 0 0 0
Oscar Eklund 0 0 0 -2 2
Matěj Chalupa 0 0 0 -2 0
Aleš Jergl 1 1 2 1 0
Kevin Klíma 0 0 0 0 2
Petr Koukal 1 0 1 0 0
Jakub Lev 0 0 0 -2 0
Richard Nedomlel 0 0 0 -1 0
Jakub Orsava 0 0 0 -1 0
Filip Pavlík 0 0 0 -1 2
Radovan Pavlík 0 0 0 0 0
Jordann Perret 1 0 1 0 2
Radek Pilař 0 0 0 -1 0
Radek Smoleňák 0 1 1 -1 0
Radim Šalda 0 0 0 0 0
Petr Šidlík 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Marek Mazanec 60 37 4 33 89,19 0 0

Ohlasy k utkání



Fotogalerie

https://tv.isport.blesk.cz/video/6230336