Zápasy
st 10.3.2021 | Lukáš Foff

Senzační start s nulou! Hradci na Vervu stačily dva góly

Výteční start do utkání a tím pádem i do celé série mělo domácí mužstvo. To hned ve 3. minutě zásluhou Aleše Jergla využilo přesilovou hru a od té doby poctivě bránilo hubený náskok. Litvínov měl své šance, na konci druhé třetiny dokonce trestné střílení, ale Marek Mazanec předvedl skvělý výkon a soupeře vynuloval. 8 minut před koncem navíc Kelly Klíma přidal pojišťující gól a díky těmto střelcům Hradec získal důležitý první bod.

Sestava na úvodní předkolo proti Litvínovu byla velmi očekávaná, protože se vrátili všichni marodi kromě Lukáše Cingela. V brance dostal přednost Marek Mazanec a třeba Radek Smoleňák se zařadil po bok Petra Koukala a Radka Pilaře až do čtvrté formace.

Hradec zužitkoval jedinou přesilovku a šel do vedení

Nástup do utkání byl podle očekávání poměrně opatrný a bylo jasné, že oba týmy rozhodně nebudou přehnaně napadat, ale spíše hru zajišťovat. První chybu ale udělal Litvínov, když Aaron Irving vysekl hůl Smoleňákovi a šel na trestnou lavici. První přesilovku Hradec využil po 10 vteřinách parádní ranou Aleše Jergla do bližšího horního rohu Godlovy brány – 1:0.

První polovina třetiny jinak byla téměř bez šancí. Až v 9. minutě Lev z ostrého úhlu propálil Godlu mezi betony, ale puk proletěl mimo bránu. O minutu později se před hostující bránou strhla velká mela, ale puk jen těsně nezamířil za brankovou čáru. Ve 12. minutě dostala Cheza také výhodu přesilovky, ve které měl velkou šanci František Lukeš, ale z velké blízkosti trefil jen betony Marka Mazance.

Po přesilovce i žluto-černí začali nebezpečně ostřelovat bránu hradeckého gólmana, který ale puky chytal či vyrážel velmi úspěšně. V 16. minutě přišla po delší časové odmlce šance Východočechů, ale Kelly Klíma z mezikruží branku nevstřelil. Nejblíže srovnání byli Chemici v čase 19:01, kdy Viktor Hübl vypálil a následně se dostal i k dorážce, ale skvělý dvojitý zákrok předvedl Mazanec a udržel pro Hradec vedení 1:0 po 20 minutách.

Nejkurióznějším momentem bylo vyloučení hostů

Litvínovští vstoupili do druhé třetiny velmi slušně, přitvrdili hru a rázem měli i více šancí. Hned na začátku 24. minuty se o teč snažil Martin Hanzl, ale puk proletěl jen těsně vedle Mazancovy brány. O několik vteřin později si oba týmy zkusily hru ve čtyřech, protože po vzájemném souboji byli vyloučeni Kelly Klíma a Patrik Demel. Tento počet seděl o něco lépe Mountfieldu HK, který si díky Kevinu Klímovi vypracoval slušnou příležitost, ale tu pokryl Godla.

Ve 31. minutě přišel asi nejzajímavější moment druhé třetiny. František Lukeš blokoval vstup na střídačku dvěma hradeckým hráčům a pak stejným vchodem opustil hřiště, ale ještě než došel na svoji lavičku, tak za něj naskočil spoluhráč. Sudí to dle pravidel správně vyhodnotili jako hru v přílišném počtu hráčů na ledě a Hradec měl přesilovku, se kterou ale naložil mizerně.

Ve 35. minutě byla signalizovaná výhoda Vervě a v ní se dostal do další loženky Viktor Hübl, jehož ale senzačně vychytal hradecký brankář. Následná přesilovka se Severočechům podobně jako Hradci nevydařila, navíc Jarůšek na jejím konci opět nabídl výhodu muže v poli domácím. Paradoxně to ale byl Litvínov, kdo měl největší šanci ve třetině. Látal byl faulován v úniku a Patrik Zdráhal měl možnost trestného střílení. Marek Mazanec si na jeho střelu ale počkal a vyrážečkou ji zneškodnil. Druhá třetina tak skončila bez branek.

Kelly Klíma přidal pojišťující gól a Hradec pak už ubránil tlak

Hradec do třetí třetiny nastoupil s jednoznačně defenzivní taktikou, přesto ale plánoval hrozit, když se otevře okénko. Radek Smoleňák střílel nebezpečně a Petr Koukal po něm ještě dorážel, ale o kousek minul bránu. Ve 43. minutě Dominik Graňák poslal puk do ochranné sítě, ale následná přesilovka se Vervě vůbec nepovedla a Hradec ji bez problémů ubránil.

Stejnou výhodu nevyužil v polovině třetí třetiny hradecký Mountfield, ale krátce po ní přesto udeřil. Nedomlel skvěle napadal a vybojoval puk pro Aleše Jergla, který svojí střelou sice minul bránu, ale Kelly Klíma byl u dorážky nejrychleji a prostřelil hostujícího gólmana – 2:0. O 14 vteřin později to mohlo být definitivně 3:0, ale Jakub Lev svojí bombou trefil pouze tyč Godlovy brány.

Cheza se vrhla do závěrečného tlaku a měla své šance. Tomáš Pospíšil v 55. minutě z dobré šance minul bránu a následně se dostal do šarvátky s Richardem Nedomlelem, za kterou byli oba hráči vyloučeni. V závěrečných více než dvou minutách hrál Litvínov v šesti lidech v poli a Hradec jen ve čtyřech, protože Bohumil Jank zbytečně odpálil ležící hokejku Richarda Jarůška. Obrovský tlak hostů ale domácí i s trochou štěstí přežili a vybojovali důležitou výhru 2:0.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jérémie Blain 0 1 1 1 0
Dominik Graňák 0 0 0 0 2
Bohumil Jank 0 0 0 0 2
Aleš Jergl 1 1 2 1 0
Kevin Klíma 0 0 0 1 0
Kelly Klíma 1 0 1 1 2
Petr Koukal 0 0 0 0 0
Jakub Lev 0 0 0 0 0
Richard Nedomlel 0 1 1 1 6
Jakub Orsava 0 0 0 0 0
Filip Pavlík 0 0 0 0 2
Jordann Perret 0 0 0 0 0
Radek Pilař 0 0 0 0 0
Vladimír Růžička 0 0 0 0 0
Jakub Sklenář 0 0 0 0 0
Radek Smoleňák 0 0 0 0 0
Radim Šalda 0 0 0 0 0
Marek Zachar 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Marek Mazanec 60 38 0 38 100,00 0 0

Ohlasy k utkání



Fotogalerie

https://tv.isport.blesk.cz/video/6871852