Aktuální zprávy z klubu
po 8.3.2021 | Daniel Krátký

Představení Litvínova: Nebezpečný tým v čele s legendou

Sezóna Tipsport extraligy se pomalu ale jistě blíží do svého finiše – startují totiž vyřazovací boje! Hradec Králové v předkole čeká souboj se severočeským Litvínovem, který letos dokázali hned čtyřikrát porazit. Jaká je historie vzájemných soubojů? Komu se letos nejvíce dařilo střelecky? A na koho dát pozor v týmu soupeře?

Maraton je u konce a přichází boj o všechno! Mountfield HK zakončil základní část na 6. místě, a čeká ho předkolo Generali Česká pojišťovna play off, ve kterém vyzve 11. Litvínov. Svěřenci Vladimíra Růžičky totiž během 52 extraligových kol získali 89 bodů, nejlepší období v sezóně prožívali Lvi hned na samotném začátku Tipsport extraligy, když zvítězili pětkrát v řadě. Výběr slovenského kouče Vladimíra Országha naopak vybojoval v základní části 72 bodů, i díky skvělému závěru a šesti výhrách v řadě. Chemici se do vyřazovacích bojů dostávají poprvé od roku 2017, kdy je ve čtvrtfinále porazil právě Hradec Králové 4:1 na zápasy.

Série je na vzájemné vazby vůbec zajímavá. Pikantní souboj čeká hradecké trenéry. Vladimír Růžička je totiž odchovancem právě litvínovského hokeje, navíc za Chemiky dlouhá léta nastupoval i asistent trenéra Daniel Branda. Další zajímavý souboj, který série Hradce Králové s Litvínovem může nabídnout, je souboj bratrů – Štěpán Lukeš v brance Mountfieldu proti útočníkovi a staršímu sourozenci Františkovi v dresu Chezy. I dvojčata Klímova čeká společně zajímavá série, na severu Čech totiž nejenom hokejově vyrůstal jejich otec Petr. A i v týmu soupeře lze najít hradeckým fanouškům známá jména (Oskars Cibulskis, Richard Jarůšek, Martin Látal, Tomáš Pospíšil a Lukáš Žejdl) v čele s asistentem trenéra Václavem Sýkorou a generálním manažerem Pavlem Hynkem.

V letošní sezóně se ve vzájemných zápasech dařilo Mountfieldu, který vyhrál hned všechny čtyři zápasy se skóre 14:6 a Vervě nepovolil získat ani bod. Střelecky se nejlépe v letošních vzájemných duelech nejvíce dařilo Filipu Pavlíkovi, který nastřílel do sítě Chemiků hned tři branky. I pro něj to bude zajímavá série, na severu Čech totiž dlouhá léta působil a poslední neúspěšné litvínovské čtvrtfinále proti Hradci ještě pamatuje z dresu soupeře.

Historie vzájemných duelů play off pamatuje pouze jednu sérii, tu v roce 2017 zvládl lépe Hradec Králové, což znamenalo historický první postup mezi nejlepší čtyři týmy celé extraligy. V základní části se historicky daří také lépe Východočechům, ti totiž z celkového počtu 43 soutěžních duelů ovládli hned 23 zápasů. Naopak v 17 případech odešli poraženi a jednou (v sezóně 1993/94) se zrodila remíza. I celkové skóre hovoří lépe pro Mountfield, a to 126:109. Avšak Hradec Králové čeká po loňském nedohraném předkole teprve druhá zkušenost se sérií hranou na tři vítězné zápasy.

Chemici budou mezi tyčemi sázet na slovenského brankáře Denise Godlu, který v základní části naskočil do 43 zápasů a byl, dle minutáže, druhým nejvytíženějším brankářem celé Tipsport extraligy. Nejvíce prostoru na ledě během základní části dostal obránce a vsetínský odchovanec Jan Ščotka, ten se dokonce v předposledním kole blýskl hattrickem do sítě Českých Budějovic. Klíčem k úspěchu může být pro Litvínovské Viktor Hübl. Extraligová legenda v závěru letošního ročníku překonala rekord Richarda Krále v počtu celkových kanadských bodů v rámci základní části. Dvaačtyřicetiletý veterán byl navíc i nejproduktivnějším hráčem celého Litvínova s 37 kanadskými body (14+23). Nejlepším střelcem Chemiků se stal s 18 brankami starý známý Richard Jarůšek.

Rozpis Předkola Generali Česká pojišťovna play off TELH


PŘ1 (O2 TV Sport), st 10.3.2021
Mountfield HK Mountfield HK - HC Verva Litvínov Litvínov
17:00
PŘ2, čt 11.3.2021
Mountfield HK Mountfield HK - HC Verva Litvínov Litvínov
18:00
PŘ3 (ČT Sport), so 13.3.2021
HC Verva Litvínov Litvínov - Mountfield HK Mountfield HK
18:30
příp. PŘ4, ne 14.3.2021
HC Verva Litvínov Litvínov - Mountfield HK Mountfield HK
15:30
příp. PŘ5, út 16.3.2021
Mountfield HK Mountfield HK - HC Verva Litvínov Litvínov
18:00

Časy utkání se mohou s ohledem na práva vysílatelů ještě změnit.