Preview k zápasu
út 9.3.2021 | Tomáš Kalas

Play off je tady! Hradec ho ve středu zahájí na domácím ledě

Následující dny, potažmo týdny ukáží, zda bude pro Hradec letošní ročník úspěšný. K tomu, aby se dostali Lvi mezi poslední osmičku, ale musí přejít přes předkolo, ve kterém se málokdy dá určit favorit. Po základní části skončili Východočeši na 6. místě a v pavouku jim připadl Litvínov, který je sice v nejlepší formě za celý ročník vůbec, z 11. místa se ale již nedostal. Předkolo tak zahájí Hradečtí na domácím ledě, a to od středečních 17:00, utkání bude přenášet živě O2 TV Sport.

„Zraněného máme akorát Cingela, jinak jsme kompletní.“

Vladimír Růžička st. (o zranění v kádru)

Ačkoliv do posledních kol bojovali Hradečtí o to, aby postoupili mezi poslední čtyřku, 51. kolo proti Plzni definitivně rozhodlo o nutnosti hrát předkolo. Ze strany trenéra Vladimíra Růžičky tak bylo znát lehké zklamání v umístění po 52kolovém maratonu. „Skončili jsme šestí, chtěli jsme být čtvrtí. Je to škoda, udělali jsme 89 bodů, myslel jsem, že 92 by do čtyřky stačit mohlo, což nakonec nedopadlo ani tak,“ komentuje závěrečnou tabulku. Zmíněných 92 bodů by na čtvrtfinále těsně nestačilo, neboť Liberec ze čtvrtého místa měl bodů 93.

Lvi mohli být přitom v lepší pozici, jenže důležitý souboj o čtyřku tři kola před koncem ve středních Čechách nezvládli a s Boleslaví padli 2:4. „Věděli jsme, že uhrát čtyřku je těžký úkol i vůči ostatním týmům. Posledních čtyři až pět zápasů to pro nás už play off bylo, odehráli jsme slušné zápasy, a to doma s Pardubicemi, pak hned s Třincem. Tři kola před koncem jsme tak hráli nejdůležitější zápas, který měl o tom rozhodnout, bohužel jsme jej prohráli,“ hledá klíčovou fázi honby za čtyřkou zkušený kouč.

Celkové hodnocení první fáze sezóny je však ze strany trenéra, který dovedl Českou republiku před 11 lety na trůn mistrů světa, pozitivní. „Sezónu jsme odehráli slušně, teď však začíná play off a rozhodne se, jak se tenhle ročník bude hodnotit. Play off je jiná soutěž, je to o něčem jiném. Základní část je jedna soutěž, play off pak druhá,“ podotýká, že ve vyřazovacích bojích se rozdíly stírají. Potvrdí se tak stará známá věta Rozhoduje se až v březnu, kterou hlavní kouč hradecké střídačky s oblibou používá?

Jak je na tom hradecký tým s marodkou? „Zraněného máme akorát Cingela, jinak jsme kompletní,“ ujišťuje Růžička hradecké fanoušky, ačkoliv dodává, že stoprocentně na tom někteří nejsou. „Play off se hraje se vším – pokud to jde, nemá tak cenu říkat, kdo má jaká zranění. Víceméně nastoupí skoro všichni hráči, jestli jsou pobouchaní, nebo ne, nehraje žádnou roli. Je to hokej a k tomu to zkrátka patří.“

V tabulkově divokém závěru extraligy nakonec připadl Hradeckým litvínovský celek, který po letech strádání cítí, že na formu z konce základní části může navázat a dojít dále než do předkola. Jeho kvality potvrzuje i sám Růžička. „Litvínov hrál v poslední době velmi dobře a víme tak, že nás čeká těžký soupeř,“ nabízí pohled na soupeře jeden z nejúspěšnějších koučů české hokejové historie. „Jsou nebezpeční do rychlých protiútoků, budeme si muset dát pozor, aby nám neodjížděli za naše hráče. Hodně chodí do brejků a jsou nebezpeční, z nabídnutých šancí umí dávat góly,“ uzavírá menší analýzu Litvínova mostecký rodák.

OskarsCibulskis
Rodák z lotyšské Rigy odehrál v hradeckém dresu tří sezóny. Nasbíral celkem 45 bodů, dařilo se mu zejména v ročníku 2017/18, který skončil pro Lvy až v semifinále. Ve středu ale bude na druhé straně barikády, v Litvínově má zatím bilanci 4+4.

Mohutný finiš Litvínov výše nevynesl

I přesto, že médii v nedávné době rezonovala přestřelka mezi litvínovskými legendami a novým vedením tamního hokeje, po povedeném závěru základní části kritika utichla a fanoušci věří, že jejich tým může projít přes předkolo dále. Verva však mohla být tabulkově o něco lépe umístěna, proti Zlínu to měla na svých hokejkách a výhra za tři body mohla vynést Litvínov až na konečné osmé místo, což by dalo Severočechům výhodu domácího prostředí na první dva zápasy, potažmo rozhodující pátý. Jenže prohra 0:3 zpečetila konečné 11. místo a Hradec se tak stal jejich soupeřem.

Lvi sice ve všech zápasech brali tři body a historie vzájemných zápasů jednoznačně hovoří v jejich prospěch, jenže současná forma nabízí trochu jiný pohled. Zatímco Litvínov táhne za sebou šest výher ze sedmi zápasů, Hradec ve stejném časovém úseku rovnou čtyři souboje prohrál. Navíc se začalo dařit i litvínovské legendě Viktoru Hüblovi, který opět zaujmul post nejproduktivnějšího plejera týmu, navíc překonal i rekord Richarda Krále v celkovém počtu kanadských bodů za základní část. Východočechy tak nečeká nic lehkého, více informací o jejich soupeři lze najít v tomto článku.

Přepněte do módu play off i vy!

S nadcházejícími vyřazovacími boji si hradecký klub připravil pro fanoušky marketingové aktivity, z nichž jedna může být na stadionu dokonce vidět! Jedná se o videovzkazy, které se mohou objevit na kostce přímo během utkání. Navíc se kreativita cení, nejlepší videa totiž budou oceněna, lze vyhrát hranou hokejku s podpisy, NHL21 na herní konzole nebo podepsaný dres. A není to jediná akce, rozjíždí se také Skóruj pro... nebo se ve středu od 16:00 bude vysílat Lví magazín! Více se dočtete zde.

Sestavy z minulého utkání


Godla – Cibulskis, Balinskis, D. Zeman, Demel, Ščotka, Irving, Kudla – Jarůšek, M. Hanzl, P. Zdráhal – Látal, Gerhát, P. Svoboda – Žejdl, Slavík, L. Stehlík – Zygmunt, Helt, M. Havelka.