Zápasy
út 21.12.2021 | Petr Koval, Jan Vavřina | Foto: Roman Mareš / Rytíři Kladno

Vánoční nadílka a historické rekordy. Lvi porazili Kladno 9:2!

Skvělé předvánoční představení v podání hradeckých hokejistů! Ti nastoupili na kladenské Rytíře jako uragán, byly z toho hned dva góly v první minutě – už 6. a 7. v sezóně – a tím pádem stanovení nového extraligového rekordu. Úvodní část Lvi opanovali 6:1, další trefy přidali ve druhé a třetí třetině. Kanonáda 9:2 dala zapomenout na poslední nezdary a naladila fanoušky Mountfieldu HK na blížící se Štědrý den.

Trenérský štáb udělal oproti předchozímu utkání jen jednu změnu, ta se týkala brankoviště. Do klece se po jednozápasové odmlce vrátil Henri Kiviaho. V centru čtvrté formace nastoupil podruhé v řadě Martin Štohanzl.

Šest vstřelených branek v první třetině aneb nový klubový rekord

Hradec vlétl do utkání, jak se sluší a patří. Hned z první akce se po 28 vteřinách prosadil Ahti Oksanen, jenž obkroužil branku a nachytal Bowa u bližší tyče. Po něm už Jordann Perret přepisoval první milník. V čase 0:55 totiž našla střílená přihrávka Kevina Klímy jeho hůl a francouzský útočník s přehledem překonal přesunujícího se gólmana, čímž stanovil nový rekord extraligy v počtu gólů jednoho týmu v úvodní minutě zápasu (7) v dané sezóně. Rytíři jako by postrádali absentující ikonu s číslem 68 a rychle inkasovali potřetí. Jakub Orsava ranou z mezikruží zapsal 100. branku Mountfieldu v sezóně – ve 3. minutě 3:0 pro Lvy!

První ostrá příležitost Středočechů přišla až po šesti odehraných minutách. Formace kapitána Plekance vybojovala přesilovku, kterou po sedmi vteřinách využil střelou od modré Jake Dotchin. Dobrou práci na brankovišti odvedl Hlava, jenž zakryl brankářův výhled – 1:3. Hosté jasně dokazovali, že diváci v Chomutově sledovali utkání dvou celků z opačného konce tabulky. Byli všude rychleji a svého soupeře takřka k ničemu nepouštěli.

Tak jako při čtvrtém gólu v kladenské síti. Jergl vypálil z vrcholu kruhu šikovně na betony brankáře, od nichž se kotouč odrazil přesně na hokejku Patrika Miškáře, jenž vsítil svoji první branku v letošním extraligovém ročníku. Neměnný stav vydržel jen 89 sekund. Po přihrávce Oksanena zpoza klece zamířil přesně Christophe Lalancette a Hradec vedl už 5:1. Gólovou smršť završil střelou do horního růžku Kelly Klíma. Východočeši první třetinu ovládli 6:1, tolik gólů se jim za jednu dvacetiminutovku povedlo dát vůbec poprvé v historii.

Dva tvrdé zákroky a gól na obou stranách

Rozdíl pěti branek před druhou třetinou takřka znemožnil hráčům v modrých dresech šanci na bodový zisk. Pro Rytíře navíc bylo ještě hůře, když druhý gól v utkání vsítil Jordann Perret. Lvi pokračovali ve své dominanci. Domácí se do útočného pásma dostávali prakticky jen díky přesilovým hrám nebo první formaci Hlava-Plekanec-Zikmund. Pak šel ale hokej stranou. Bohumil Jank tvrdě sestřelil Ondřeje Machalu, který zůstal nehybně ležet na ledové ploše, kterou poté opustil na nosítkách a byl odvezen do nemocnice. Lvi doufají, že kladenský útočník bude v pořádku a přejí mu brzké uzdravení.

Hradecký obránce byl vyloučen na 5 minut a do konce utkání, Kladenští tak měli k dispozici pětiminutovou přesilovku. I tu brzy využili. Po šestnácti sekundách se prosadil Tomáš Plekanec, jenž šikovně sklepl plachtící kotouč – 2:7. Více šancí už však hradecké oslabení nenabídlo. Naopak celek z východních Čech pokračoval v dobývání soupeřovy svatyně.

Svěřenci Davida Čermáka byli frustrovaní výsledkem i předchozím zákrokem. Tento stav demonstroval Hlava, jenž tvrdě dohrál McCormacka a i on se poroučel do sprch. Jenže tvrdý zákrok soupeře potrestal šarvátkou Kevin Klíma a hra pokračovala ve čtyřech. V té měl dobrou šanci po střílené přihrávce Pavlíka Orsava. Tečovaný pokus třicetiletého útočníka však vychytal Kanaďan Bow. Na druhé straně Kiviaho neměl příliš mnoho práce a ve druhém dějství, kde padlo 64 trestných minut, už zůstalo skóre neměnné.

Mountfield dokráčel pro vysoké vítězství

Duel se od konce úvodní periody takřka jen dohrával, což platilo i ve třetí dvacetiminutovce. Lvi se často bavili hokejem a v mnoha případech zvolili místo zakončení přihrávku na lépe postaveného spoluhráče. Brankář Kiviaho, jenž měl po čtyřiceti minutách 18 zásahů, řešil jen pokusy z velké vzdálenosti a s přehledem hlídal výrazný rozdíl ve skóre.

A to i po střele Zajíce z levého kruhu, kterou bleskově vyrazil vyrážečkou. V polovině třetiny už se ale hradecký gólman blýskl fantastickým zákrokem. Dokázal se rychle přesunout s přihrávkou podél brankoviště a vychytal Račuka lapačkou. Poté se směrem dopředu znovu předvedli jeho kolegové. Po úniku Jergla s Perretem bylo nařízeno trestné střílení. Toho se ujal nejlepší střelec týmu Ahti Oksanen a střelou na vyrážečku zvýšil na 8:2.

Oksanen mohl přidat minutu před koncem další gól, který by znamenal hattrick, ale jeho ránu zastavila tyč kladenské svatyně. A tak na konečných 9:2 uzavřel střelou z pravého kruhu přesně do vinglu Jakub Lev. Devátá branka v síti Bowa znamenala vyrovnání nejvyššího vítězství od návratu Hradce do nejvyšší soutěže. Tím svěřenci Tomáše Martince zapsali nejen vysokou výhru, ale po třech porážkách také první prosincové vítězství za tři body.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jérémie Blain 0 0 0 2 0
Michael Gaspar 0 1 1 3 0
Bohumil Jank 0 0 0 2 31
Aleš Jergl 0 3 3 3 0
Kelly Klíma 1 0 1 2 0
Kevin Klíma 0 2 2 3 4
Christophe Lalancette 1 1 2 3 0
Jakub Lev 1 0 1 1 0
Graeme McCormack 0 1 1 3 0
Patrik Miškář 1 0 1 2 0
Richard Nedomlel 0 0 0 2 0
Ahti Oksanen 2 1 3 3 2
Jakub Orsava 1 0 1 1 0
Filip Pavlík 0 0 0 3 0
Jordann Perret 2 0 2 2 2
Radek Pilař 0 1 1 1 0
Radek Smoleňák 0 1 1 3 2
Radim Šalda 0 0 0 1 0
Martin Štohanzl 0 1 1 1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Henri Kiviaho 60 25 2 23 92,00 0 0

Ohlasy k utkání

https://tv.isport.blesk.cz/video/7399041